Végleg eltörölték a családi házak kötelező kéményellenőrzését

2018-01-08 12:45:12 | Módosítva: 2018-01-08 12:50:19

Az Országgyűlés 2017. október 17-én megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.


Az elfogadott javaslat indoklása szerint a korábbi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől.

Áder János köztársasági elnök elsőre megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az elfogadott törvényt. Az államfő azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti.


Tökéletesen egyetértünk a köztársasági elnökkel, de mindez kevés volt, és az Országgyűlés másodszor is elfogadta a belügyi salátatörvényt. A törvénycsomag legvitatottabb eleme megszünteti a családi házak esetében a kémények kötelező és úgynevezett sormunka keretében végzett ellenőrzését, vagyis a kéményseprők csak a lakók kifejezett kérésére mennek majd ki. Ily módon a lakó szakértelmére, megfontoltságára, felelősség-tudatára bízzuk, hogy ő mikor hívja ki a kéményseprőket. Ő biztosan jól tudja majd mérlegelni, hogy a kémény huzata megfelelő-e, hogy a kazán megfelelő légellátással üzemel-e, hogy nincs-e visszaáramlás a kéményben, hogy az időközben beépített új ablakok, szagelszívó, levegőztető rendszer nem változtatta-e meg az áramlási viszonyokat a kéményben. Biztosan jól tudja mindezt, hiszen megvan hozzá a tudása, képzettsége és műszerezettsége is!?


Vagy mégse?

Továbbra is 400-500 ezer felújításra szoruló, és 100-150 ezer életveszélyes kémény van ma Magyarországon. Ki fogja vállalni a felelőséget, ha a kémények gazdái rosszul mérlegelnek?

Mert az autók vizsgáztatását sem bízzuk a tulajdonos mérlegelésére. Még ha a konkrét vizsga időpontját rá is bízza a törvény, azt előírja, hogy 2-3 évenként kötelező elvinni a járművet vizsgára, és ha ezt elmulasztja, akkor leveszik a rendszámot, elvonják a jármű közlekedési jogát. A kéményseprésnél is elegendő lett volna a lakástulajdonosnak azt a szabadságot megadni, hogy a kéményellenőrzés időpontját ő egyeztesse a szolgálattal. De az 1-2 évenkénti kötelező ellenőrzés megszüntetése – álláspontunk szerint – hiba volt. Egyetértve az államfővel: ez az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Madarak és egyéb állatok a kéményben

Mit keres a mókus a kéményemben és miként távolítsuk el onnan? Hasonló a probléma, ha például zajos madarat, denevért, pórul járt sündisznót vagy macskát, esetleg méh- illetve darázsfészket...


Kéményellenőrzési szabályozás

Az elmúlt években többször változtak a kéményseprő-ipari jogszabályok, melynek következményeként sok a félreértés is körülötte. A Fővárosi Kéményseprők kiadványát felhasználva, megmutatjuk a...