Felület restaurálása mosdókon, kádakon, mázas kerámián

2017-10-30 07:16:13 | Módosítva: 2017-10-30 07:25:49

Otthonunkban számos olyan tárgy van, amelyek felülete többé-kevésbé karcálló, ám vannak esetek, amikor minden óvatosságunk ellenére akaratlanul okozunk sérülést még ezeken a tárgyakon is. Például kicsúszik a kezünkből egy üvegpohár, vagy javítási munkáknál egy nehezebb acélszerszám, ami bizony többnyire lepattogzásokat, mélyebb karcot okoz még a kemény kerámia, zománc vagy az akrilanyagú mosdó, kád, mosogató felületén is. Az ilyen felületi hibák nemcsak bosszantóak, de a karcokba rakódó szennyeződések miatt egyre észrevehetőbbek. Ám a kisebbek felületi sérülések némi kompromisszum árán kijavíthatók.


A teljesen átrepedt kerámia anyagú mosdók, kádak vagy WC csészék nem javíthatók, ezeket újakra kell cserélni, mert előbb – utóbb darabjaira eshetnek szét. Az áttört falú akril mosogatók, kádak ugyan javíthatók, de ezt csak szakember tudja kivitelezni. A kisebb felületi sérülések, felületi hibák kijavítása szinte csak a fehér színű tárgyakon lehetséges. Ennek oka, hogy a javításhoz használható javító festékek csak ebben a színben kaphatók. A fehér szín azonban nem egységes, finom árnyalati eltérések lehetségesek a javítófestékek és az alapanyag színe között. Vannak ugyan olyan festékek, pl. a Deco Color New Bath vagy a Renova javító festék, amelyet az ajánlott színező adalék hozzá keverésével lehet színezni, de a kellő árnyalat eléréséhez nagy gyakorlat kell. Az ilyen javítások csekély mértékben ugyan, de mindig láthatók maradnak, csupán a sérült felületet hozzák szintbe, és ezáltal a szennyezések lerakódását is meggátolják. A jelentősebb és mély sérülések kijavítását pl. akril kádakon, mosdókon érdemes az erre szakosodott iparosokra bízni.A felületi hibák elég sokfélék lehetnek, ezért a hiba mélységétől és az alapanyag milyenségétől függően kell kiválasztani a javító festéket. Ezek általában kis, 12-15 ml-es kiszerelésű sűrű akrilfestékek (Ceys Ceramic, Dupli-Color email lac, Kaldwel email stift, Motív zománc javító stift stb.), melyek minden olyan tárgy felületén alkalmazhatók, amit előzőleg megfelelően zsírtalanítottunk, kiszárítottuk.

Ezután következhet

A repedésekbe, vagy kisebb kráterekbe, leverődésekre a javítófesték ráfedése. A mélyebb sérüléseknél több réteg felkenésére is szükség lehet. A köztes száradási idő kb. 10 perc, és következhet a következő réteg rátöltése. Ezt addig kell ismételni, amíg a sérülés kissé magasabb szintbe kerül, mint az eredeti felszín.


A javítófestékek teljes száradásai ideje kb. 24 óra, utána a felesleges festék felületét vizes 180, 220-as szemcsenagyságú csiszolópapírral, majd 2000-es polírpapírral nedvesen koptassuk az eredeti felszínnel azonos szintbe. A javí­tó­festék felesleges rétegét az eredeti felszínig, nagyon óvatosan, a szomszédos mázas felületek minimális sérülése mellett koptassuk le. Végül jöhet a polírozás, amihez autópolírozáshoz használt paszták használhatók filcre vagy puha textíliára kenve. A polírozást addig folytassuk, amíg a javított rész az eredetivel azonos fényességű nem lesz. A polírozáshoz használhatunk alacsony fordulatú fúrógépbe fogott nemezkorongot is, de csak legfeljebb 1300 fordulatszámmal, és lágyan a felületre nyomva. Így a javított rész teljesen fényesre polírozható, legfeljebb kissé eltérő árnyalata, színe fog árulkodni a korábbi sérülésről.

A javító festékek között az előbb felsoroltak egykomponensű, akrilalapú speciális zománcok, amelyek kimondottan ilyen restaurálási célokra készültek. Van, amelyiknek a kupakja ecsettel kiegészített, míg másoknál a festéket kis ecsettel kell a résekbe vagy sérülésekbe jutatva feltölteni. Ezek nagy kopásállóságú, jól fedő, és a kitöltő képesség tekintetében is kiváló javító festékek. A használati utasítás szövegében azonban érdemes azt is elolvasni, hogy mely felületekre ajánlott az adott javítófesték, mert pl. a Kaldwell email stift főként acéllemez kádak illetve háztartási eszközök leverődéseinek a javításához ajánlott, e festéknek a kupakja pl. ecsetes, ami megkönnyíti a javítást. Hasonlóan a Pinty Plus festék is csak háztartási gépek zománc hibáinak a javítására készült hőálló festékanyag. Porcelán vagy akril szanitertárgyak javításánál nem biztos, hogy a javított rész tartós lesz. A kétkomponenses javító festékek esetenként tartósabbak, és a mélyebb karcok, sérülések kitöltésére is alkalmasabbak az akriloknál.


A Renova kádfestékekhez pl. színező paszta is hozzákeverhető. A keverési arány 4:1, gyorsan köt, ám a teljes kötéséhez 24 óra szükséges. A mélyebb sérülések feltöltéséhez Neoplaszt üregfeltöltő pasztát érdemes használni, majd annak megkötése és síkba munkálása után akár egy réteg festék is elegendő a javításhoz. Hasonló tulajdonságú a Deco Color New Bath kádzománc, amely még a régi öntöttvas és az újabb acéllemez és akril kádak felújításához és javításához is kiválóan használható. Nagy keménységű, szuper fényes bevonatot ad. Mindenféle anyagú mosdó, kád és egyéb acél vagy akár alumínium felületre jól tapad, megfelelő előkészítés után.


A nagyobb felületi mélyedések feltöltéséhez az AcryLex epoxi javítópaszta szett is megfelel, ezt főként az akril anyagú használati tárgyakon érdemes használni. Ez fehér, 30+5 ml-nyi két komponens összekeverése után a kerámia mosdók nagyobb sérüléseihez is alkalmazható. A készlet tartalmazza a szintbe csiszoláshoz szükséges 3 féle vizes csiszolóanyagot és az oldószert is. Az összekevert pasztával könnyen kitölthetők a mélyedések, amelyek 24 óra múlva szintbe munkálhatók, ezt követően fényesre is polírozhatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerámia padlók javítása

A kerámialapokkal burkolt padlók dekoratívak és könnyen tisztán tarthatók ezért olyan kedveltek. Viszont fajtától és gyártmánytól függetlenül a felületük elég érzékeny a leeső eső súlyos és éles...


Kerámia burkolatok felújítása

A kerámia burkolatok köztudottan nagyon tartósak, kopásállók, ám felújítások alkalmával mégis sokszor felmerül a meglevő burkolat cseréjének a gondolata. Ezt ritkán a felületi kopások teszik...