Hasznos tippek szezonkezdetkor

2017-11-07 09:49:25 | Módosítva: 2017-11-07 10:00:50

Hivatalosan október 15-én indul a fűtési időszak, ezért érdemes felkészülni, például hőtükör-fóliák felszerelésével, a kémények átvizsgálásával, vagy akár a nyílászárók cseréjével. Így a rezsiköltségek is jelentősen csökkenthetők.


Fűtsünk okosan

Levegőtlen, túlfűtött szobák, huzatos, elöregedett ablakok, egész nap bukóra nyitva – energiapazarló és költséges életképek, amelyek sajnos hagyományosan jellemzik a hazai háztartásokat. Egy friss felmérés szerint a lakosság mindössze negyede él energiahatékonysági szempontból korszerű ingatlanban, a magyarok 44%-a mégsem tervez semmilyen energetikai fejlesztést, elsősorban anyagi okok miatt. Pedig számos olyan módszer ismert, amelyek segítségével minimális ráfordítással is jelentősen javíthatunk otthonunk energiahatékonyságán – ráadásul a rezsiköltségeket is csökkenthetjük.


Nagyon fontos például, hogy a szobákat ne fűtsük a kelleténél jobban, ugyanis a magas hőmérséklet csökkenti a levegő páratartalmát, ennek pedig különböző légúti megbetegedések lehetnek a következményei. Orvosi szempontból a lakás 20-22 °C-os hőmérséklete ideális, alváshoz pedig csak 18-19 °C javasolt. Mivel 1 °C hőmérséklet-csökkentés 6%-os költségcsökkenést jelenthet, akár 30%-os megtakarítást is elérhetünk, ha 26 °C-ról 21°C-ra állítjuk a termosztátot. A barkácsboltokban olcsón beszerezhető hőtükör-fóliák is a hőnyerést segítik: az alumíniummal bevont fóliák a radiátorok mögé szerelve visszairányítják a meleget a szobába, így nem a falat fűtjük.


A megfelelő szellőztetés legalább ilyen fontos: a hosszú időre bukóra nyitott ablakok helyett sokkal hatékonyabb a rövid ideig, mindössze 4-5 percig tartó, de gyakran ismételt szellőztetés. Ezzel nemcsak a falak és a bútorok kihűlését kerülhetjük el, hanem a penészedést is megelőzhetjük. Fontos továbbá, hogy az őszi-téli időszakban is hasznosítsuk az ablakon besütő Nap energiáját, illetve arra is ügyelni kell, hogy a fűtőtestek ne legyenek bútorokkal vagy vastag függönyökkel körülzárva, ezek ugyanis megakadályozzák a meleg levegő áramlását, ahogy a fűtőtesteken megülő vastag por is.


– Szereljünk fel a helyiségekbe külön programozható termosztátot, radiátorszelepet.

– Szigeteljük a fűtési csöveket a nem használt helyiségekben, hogy a fűtési energiát csak ott használjuk, ahol valóban szükséges.

– A fűtőtestek mögé szereljünk hővisszaverő fóliát.

– Rendszeresen végeztessünk karbantartást.


– A fűtési szezon kezdetén légtelenítsük a rendszert, hogy a fűtővíz megfelelően áramolhasson, és minden radiátorhoz elérhessen.

– A fűtőtesteket ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal, a vizes ruhákat ne a fűtőtesteken szárítsuk.


– Állítsuk lejjebb a termosztát hőfokát: 1 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet beállításával 6%-kal csökkenthetjük a fűtésköltséget. Az ideális hőmérséklet a nappaliban 20–22 °C, a gyerekszobában, dolgozószobában 20 °C, a hálószobában 18 °C, a fürdőszobában 22-23 °C.

– Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról, párás levegőben alacsonyabb hőfok mellett is megfelelő a hőérzetünk.

– Napos időben húzzuk szét a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a meleg levegő felfűtse a szobát. Sötétedéskor pedig húzzuk be a függönyöket, engedjük le a redőnyöket, hogy csökkentsük a meleg levegő kiáramlását.

– Szellőztetéskor rövid időre tárjuk ki az ablakokat, csináljunk huzatot. A résnyire nyitva hagyott ablak a falakat is lehűti, melyek felfűtése több energiát igényel.

Forrás:


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékos hőtükrök

A radiátorok, konvektorok a meleg levegőt minden irányban sugározva, áramoltatva adják le a helyiségnek. A fal elé szerelt fűtőtestek a mögöttük levő falfelületet is melegítik, így kellő...


Elektronikus radiátortermosztát

A living connect nevű elektronikus radiátor termosztát felszerelése alig egy percet vesz igénybe és a Danfoss Link központi egységgel könnyen programozható vezeték nélküli kapcsolat segítségével....