Téli betonozás

2017-10-30 07:32:29 | Módosítva: 2017-10-30 22:22:25

A tél beköszöntével nem állhatnak meg a betonozást igénylő munkálatok, de a megfelelő körültekintéssel és előkészülettel biztosíthatjuk, hogy az eredmény mindig tökéletes legyen, ebben nyújtunk most egy kis segítséget az alábbi tanácsokkal.


A beton készítése szempontjából azt az időjárást tekintjük hidegnek, amikor a levegő hőmérsékletének átlaga tartósan (legalább 3 napon át) legfeljebb +15 °C. Az október közepétől április közepéig tartó időszakban végzett betonozási munkák esetén nagy valószínűséggel számíthatunk hideg időjárásra, és erre fel kell készülnünk. Mielőtt betonoznánk, a meteorológiai előrejelzés alapján határozzuk meg a várható környezeti hőmérsékletet a beton keverésének, bedolgozásának és szilárdulásának időtartamára. Alacsony betonhőmérsékleten jelentősen csökken a kezdőszilárdság, és kisebb mértékben a végszilárdság (90 nap) is, ezért mindenképp tartsuk be az előírt technológiai utasításokat.

Alapanyagok kiválasztása

Cement: a beton készítéséhez hideg időben a kis kötéshőjű cementek kivételével az MSZ EN 197-1:2011 szabvány szerinti valamennyi portlandcement, összetett portlandcement és CEM III/A jelű nagy kezdőszilárdságú (R) kohósalakcement felhasználható. A betonok általában akkor tehetők ki a hideg vagy fagy hatásának, ha már elérték a tervezett 28 napos nyomószilárdság 40%-át.

A CRH Extracem cement kiváló választás hideg időben, mivel téli betonozás esetén a kritikus szilárdság gyorsabb elérése miatt kisebb a téliesítés költsége.


Adalékanyag: a beton készítéséhez bármilyen, a szokványos betonokhoz vagy könnyű-, illetve nehézbetonokhoz használatos adalékanyag megfelel.

Adalékszer: vasbetonszerkezetek készítésekor adalékszerként képlékenyítő, folyósító, fagyásgátló (szilárdulás- vagy kötésgyorsító) és légbuborékképző adalékszerek egyaránt felhasználhatók, amennyiben nincs kötéskésleltető mellékhatásuk, és nem tartalmaznak kloridot. Vasalás nélküli betonszerkezeteket klorid tartalmú fagyásgátló adalékszerrel is lehet készíteni. Ha nem transzportbetont használunk, akkor a szükséges mennyiséget előkísérlettel vagy próbakeveréssel javasolt meghatározni.

A beton készítése

Hideg időjárás esetén az alábbiak szerint javasolt eljárni:

  • Az alapanyagokat (cement, adalékanyag, víz, adalékszer, kiegészítő anyag, acélbetét) meg kell óvni a kihűléstől.
  • Amennyiben ez nem lehetséges, akkor a frissbeton hőmérsékletét kell megnövelni a hozzáadott víz és/vagy az adalékanyag melegítésével.
  • A beton cementtartalmát érdemes megnövelni, hogy a keverék földnedves konzisztencia mellett telített, folyós konzisztencia mellet pedig cementpéppel túltelített legyen.
  • A víz-cement tényezőt csökkenteni kell folyósítószer alkalmazásával (a fagy kevésbé veszélyezteti a kevesebb többletvizet tartalmazó betont).
  • Idejében gondoskodni kell fagyásgátló (kötésgyorsító/szilárdulásgyorsító) adalékszerről.
  • A szerkezeti részt vagy az egész építményt védeni kell a hőveszteség és a léghuzat ellen.
  • A megkevert betont a lehető leggyorsabban a zsaluzatba kell juttatni, hogy szállítás közben a beton hőmérséklete ne csökkenjen.
  • A zsaluzatot célszerű hőszigeteléssel ellátni, illetve a szabad felületeket a tömítés elhelyezése után jó hőszigetelő anyaggal (pl. polisztirol paplannal) meg kell védeni a lehűléstől.
  • Fel kell készülni a bedolgozott frissbeton melegítésére (pl. gőzölés, fűtés meleg levegővel, zsaluzat melegítése infralámpákkal).
  • Ha tartósan nagy hideg várható, akkor az egész munkaterületet körül kell burkolni vagy le kell fedni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonkéz virágtartó készítése

Egyszerűen elkészíthető kedves kerti- vagy szobai dísz, és ajándéknak iskiváló a kezet mintázó betonból készülő virágtartó. Az elkészítéséhez abetonon kívül egy „halálra ítélt” gumikesztyű kell...


Miért van többféle cement?

Cement. Egy földi halandó számára ez a szó mindössze nagyon finom szürke port jelent, amit beton, habarcs készítéséhez használnak. A halandók egy része - azok, akik már túl vannak családi házuk...