Járófelületek építése

2017-10-07 16:43:09 | Módosítva: 2017-10-19 12:21:17

Ismeri azt az érzést, amikor néhány év után tönkrement a járda? Vagy már a kezdetektől fogva folyik be a víz a pincébe vagy a ház alá? Ezek elkerülése nem kihívás, évtizedek óta rutinfeladat.


Érdemes megismerni, hogyan, miből, mivel csináljuk. Hasznos tanácsok és ajánlott betonösszetétel a családi házak járófelületeinek építéséhez a Duna-Dráva Cement Kft. szakértőjének tolmácsolásában.

Egy családi ház kültéri járófelületének betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható beton keveréket lehet készíteni, biztosítja a beton nagymértékű, korai- és végszilárdságát, alacsony zsugorodásával segíti az elkészült járófelület repedésmentességét, időjárás-állóságát. Ezek figyelembevételével a családi házak kültéri járófelületeinek betonozásához a Duna-Dráva Cement Kft. CEM II/B-S 42,5 N váci vagy CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N beremendi, zsákos kiszerelésben is kapható cementterméke javasolt. Ezen cementek optimálisan biztosítják, hogy az elkészített járófelület megfelelő minőségű legyen.


Mire van szükség betonozáskor?

– Cement, víz és homokos kavics adalékanyagra.

– Beton keverőgépre, talicskára, kéziszerszámokra.

– Tömörítő eszközre (csömöszölő/döngölő fa, elektromos merülő vibrátor vagy vibrációs lehúzó gerenda).

– Elektromos vagy kézi emelő csigára.

– Az utókezeléséhez takaró fóliára vagy locsoló és permetező berendezésre.

– Biztatásra (ha csak magunk vagyunk, legalább a szomszédok biztatására, hiszen jelentős anyagmennyiségeket kell mozgatni), rutinra, szaktudásra a szakszerű betonozáshoz. Ha szükséges, ne féljünk szakembert hívni!

Mennyi anyagot rendeljünk?

Javasolt mennyiségek 1 m3 tömör födémbeton előállításához (CEM II/B-S 42,5 N vagy CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N típusú cement és 4% nedvesség tartalmú homokos kavics esetén. A megadott értékek az adalékanyag minőségének függvényében változhatnak):


A betonozást akkor lehet megkezdeni, ha a betonozandó felület ágyazatát előzetesen stabilan tömítettük. A járdák fagyállósága szempontjából kiemelten fontos, hogy a csapadékvíz elvezetése ideális legyen, ezért az elkészítendő járdának 1,5–2%-os keresztlejtést kell biztosítani. Az esetlegesen beépítésre kerülő betonvasak a megfelelő pozícióban, elmozdulás-mentesen legyenek elhelyezve. Ügyelni kell a beton megfelelő tömörítésére. A betonozás után lehetőség szerint azonnal, de legfeljebb 6-8 órával később meg kell kezdeni a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig fenn kell tartani.


Miért rendeljünk transzportbetont?

A modern betonüzemekben előre megtervezett receptúrák szerint, pontos mérlegeléssel gyártják a betonokat. Rövid idő alatt nagy mennyiségű friss beton előállítására képesek, és ez az építkezésre kiszállítva rendkívül gyors alapozást tesz lehetővé. Nincs szükség a beton előállításához használt anyagok felhalmozására, tárolására, és nincs – a megmaradt alapanyagok miatti – veszteség.

Adalékszerek

A betonüzemekben készített betonokhoz az otthon kikeverthez képest bizonyosan adnak légpórusképző adalékszert is, amely biztosítja a fokozott fagyállósághoz és a jégolvasztó sókkal szembeni ellenálló képességhez szükséges apró méretű légbuborékok képződését és eloszlását. Ilyen minőségű betont házi keverővel nem lehet készíteni.


További jó tanácsokért és tippekért látogasson el a Duna-Dráva Cement Kft. honlapjára:


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonozás nyáron

A forró nyári időszak nem ideális abetonozáshoz. Az építési munkák azonban folynak, és nem mindig választhatjuk meg a legideálisabb időpontokat. Amikor az építési folyamatban oda érünk, akkor...


Téli betonozás

A tél beköszöntével nem állhatnak meg a betonozást igénylő munkálatok, de a megfelelő körültekintéssel és előkészülettel biztosíthatjuk, hogy az eredmény mindig tökéletes legyen, ebben nyújtunk...