Fugák felújítása, átszínezése

2017-10-24 08:30:59 | Módosítva: 2017-10-24 08:36:59

A különféle mázas kerámia burkolatoknál a fugáknak fontos a szerepük. Tagolják a burkolatot alkotó lapok egyöntetűségét, és a színükkel jelentősen befolyásolják az egész burkolat színhatását. Ám semmi nem tart örökké, a régi fugákon hajszálrepedések keletkeznek, amibe a szennyeződések lerakódnak, és a felszínük szürkévé válik, a színes fugákon pedig a különféle szennyeződések foltokat hagynak, amit még a rendszeres takarítással sem lehet eltávolítani. Ilyen esetekben a fugát érdemes felújítani, ezzel pedig akár az egész burkolat összképét is javítani lehet.


Számos lehetőség között lehet választani

A fugafelszín letisztítása azonban mindent megelőző művelet. A fugák anyaga általában cementalapú, amelyeknek a felülete sokszor nincs igényesen elsimítva, tömörítve, és a porózus felület gyorsan elkoszolódhat. Ecetes átmosással és rászórt szódabikarbónával a kosz fellazítható, majd fogkefével vagy erős sörtéjű fugatisztító kefével való átdörzsölés után a fuga szárazra törölhető. Ha ez nem segít, zsíroldós tisztítószereket kell használni. Ha a fugák már tiszták és szárazak, akkor érdemes a felületüket fugaimpregnálóval kétszer közvetlenül egymás után átecsetelni. A szer lezárja a pórusokat és ezt követően sokkal könnyebb a fugák tisztán tartása is.

Ha ezek a módszerek sem segítenek, akkor nem marad más, mint a fugák átfestése. Ám ezt az impregnált felületű fugákon már nem lehet elvégezni, mert a védőbevonat gátolja a fugafestékek megfelelő tapadását.

Az átfestési művelethez a felületek zsírmentessége és tisztasága alapvetően fontos. A fugafestékek előnye, hogy bevonatuk ellenállóbb mint az eredeti fugázóanyag, és a fugák színét is meg lehet változtatni velük. Nem mindegyik fed azonnal tökéletesen, ám más festékeknél is inkább két réteg felhordása ad csak teljesen telt és homogén fedést, így a fugázó festékeket is két rétegben ajánlott használni. Ráadásul a fugáknak a szélessége is változó, így a festéket csak megfelelő méretű ecsettel, vagy ideálisabb esetben különböző szélességekben beszerezhető akriltöltésű filctollal lehet tökéletesen lefedni. Köztes megoldásnak mondható a szivacsfejes festőflakon, amely 26 féle színárnyalatban kapható, és polimer alapú festéket tartalmaz. A festőflakon használata közben természetesen a lapok széleire is kerül festék, ám ez száradás után könnyen letörölhető a fényezett felületről. Ezek a festékek jelentősen csökkentik a fugák vízfelvé­telét, és könnyen tisztán is tarthatók. Külön felületi védelmet nem igényelnek, és tartós bevonatot képeznek a porózus fugafelületeken.A régi, helyenként kipergett, vagy túl repedezett fugák is felújíthatók. Szerencsés esetben ez könnyebben megy, mint gondolnánk. Ehhez a régi fugaanyagot el kell távolítani a lapok közül. Nem feltétlenül mindenhol, csak ott, ahol jelentős a fugázó anyag kipergése. Ez egy keskeny csavarhúzóval is elvégezhető, ám célszerűbb, ha a művelethez nyeles fugakaparó szerszámot használunk, pl. a Topex-et, amelynek 50 mm hosszúságú, és wolfram szemcsés pengéje cserélhető. Ennél ideálisabban használható a Wolfkraft fugakaparója, amelynek a penge mögötti kereke használat közben meg is vezeti a szerszámot. A lapok szélességének beállításával elkerülhető a burkolólapok szélének sérülése. A szerszám pengéivel 2-6 mm szélességű fugák is kitisztíthatók. E sziszifuszi munkához célgépet is használhatunk, pl. Rubskarper készüléket, amely a penge alternáló mozgása közben a lapok közéből akár teljes mélységében is képes eltávolítani az elöregedett fugázóanyagot. A csak hajszálrepedéses fugákat elég 3-4 mm mélyen kikaparni, majd jöhet az új fugázóanyag bedolgozása a kimart résekbe. Ez spatulyával alaposan, két oldalról, ferdén a hézagokba nyomkodva, majd a felesleges anyagot a csempéről lehúzva végezhető el.Az új fugázó anyagok választéka elég bőséges, kiválasztásukhoz érdemes a gyártók ajánlásait figyelembe venni. A flexibilis anyagok nagy előnye, hogy nem repedeznek meg, és víztaszító képességük is hasznos a burkolat tisztításánál. A színek kiválasztását előbb érdemes egy rajzon „modellezni”, mert utólag már nehéz ezen változtatni. A bedolgozáskor teljes mélységben ki kell tölteni a lapok közötti réseket, és nem árt a bedolgozott anyagok felületi elsimítására is időt szakítani. Ez egy sima acélrúddal is elvégezhető, a csempe, vagy járólapok szélei pedig jól megvezetik a simítást végző szerszámot. Száradás után pedig érdemes fugavédő szerrel bekenni a bedolgozott új fuga felületét.

Így még könnyebb lesz a fugák tisztítása is mivel kevésbé rakódhatnak le a felületükre a különféle szennyezőanyagok. A burkolatot rendszeresen töröljük szárazra; pl. a fürdőszoba csempéit zuhanyozás után, vagy a konyha kövét felmosás után. Ezzel is megelőzhető a burkolat vízkövesedése és a fugák elszennyeződése.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csempéhez illő fuga

Kül- és beltérben egyaránt folynak az építési ésfelújítási munkák. Ezek között talán a legnehezebb, de leglátványosabb a hidegburkolás; csempézés, járólap ragasztás. A végeredmény pedig akkor...


Fürdőszoba új köntösben

Korunk elfoglalt embere egyre kevesebb időt tölt az otthonában, s ebből jelentős részt a fürdőszobai tevékenységekre fordít. A praktikusság mellett egyre hangsúlyosabb a helyiség dekoratív jellege,...