Fugák felújítása, átszínezése

2017-10-24 08:30:59 | Módosítva: 2017-10-24 08:36:59

A különféle mázas kerámia burkolatoknál a fugáknak fontos a szerepük. Tagolják a burkolatot alkotó lapok egyöntetűségét, és a színükkel jelentősen befolyásolják az egész burkolat színhatását. Ám semmi nem tart örökké, a régi fugákon hajszálrepedések keletkeznek, amibe a szennyeződések lerakódnak, és a felszínük szürkévé válik, a színes fugákon pedig a különféle szennyeződések foltokat hagynak, amit még a rendszeres takarítással sem lehet eltávolítani. Ilyen esetekben a fugát érdemes felújítani, ezzel pedig akár az egész burkolat összképét is javítani lehet.


Számos lehetőség között lehet választani

A fugafelszín letisztítása azonban mindent megelőző művelet. A fugák anyaga általában cementalapú, amelyeknek a felülete sokszor nincs igényesen elsimítva, tömörítve, és a porózus felület gyorsan elkoszolódhat. Ecetes átmosással és rászórt szódabikarbónával a kosz fellazítható, majd fogkefével vagy erős sörtéjű fugatisztító kefével való átdörzsölés után a fuga szárazra törölhető. Ha ez nem segít, zsíroldós tisztítószereket kell használni. Ha a fugák már tiszták és szárazak, akkor érdemes a felületüket fugaimpregnálóval kétszer közvetlenül egymás után átecsetelni. A szer lezárja a pórusokat és ezt követően sokkal könnyebb a fugák tisztán tartása is.

Ha ezek a módszerek sem segítenek, akkor nem marad más, mint a fugák átfestése. Ám ezt az impregnált felületű fugákon már nem lehet elvégezni, mert a védőbevonat gátolja a fugafestékek megfelelő tapadását.

Az átfestési művelethez a felületek zsírmentessége és tisztasága alapvetően fontos. A fugafestékek előnye, hogy bevonatuk ellenállóbb mint az eredeti fugázóanyag, és a fugák színét is meg lehet változtatni velük. Nem mindegyik fed azonnal tökéletesen, ám más festékeknél is inkább két réteg felhordása ad csak teljesen telt és homogén fedést, így a fugázó festékeket is két rétegben ajánlott használni. Ráadásul a fugáknak a szélessége is változó, így a festéket csak megfelelő méretű ecsettel, vagy ideálisabb esetben különböző szélességekben beszerezhető akriltöltésű filctollal lehet tökéletesen lefedni. Köztes megoldásnak mondható a szivacsfejes festőflakon, amely 26 féle színárnyalatban kapható, és polimer alapú festéket tartalmaz. A festőflakon használata közben természetesen a lapok széleire is kerül festék, ám ez száradás után könnyen letörölhető a fényezett felületről. Ezek a festékek jelentősen csökkentik a fugák vízfelvé­telét, és könnyen tisztán is tarthatók. Külön felületi védelmet nem igényelnek, és tartós bevonatot képeznek a porózus fugafelületeken.A régi, helyenként kipergett, vagy túl repedezett fugák is felújíthatók. Szerencsés esetben ez könnyebben megy, mint gondolnánk. Ehhez a régi fugaanyagot el kell távolítani a lapok közül. Nem feltétlenül mindenhol, csak ott, ahol jelentős a fugázó anyag kipergése. Ez egy keskeny csavarhúzóval is elvégezhető, ám célszerűbb, ha a művelethez nyeles fugakaparó szerszámot használunk, pl. a Topex-et, amelynek 50 mm hosszúságú, és wolfram szemcsés pengéje cserélhető. Ennél ideálisabban használható a Wolfkraft fugakaparója, amelynek a penge mögötti kereke használat közben meg is vezeti a szerszámot. A lapok szélességének beállításával elkerülhető a burkolólapok szélének sérülése. A szerszám pengéivel 2-6 mm szélességű fugák is kitisztíthatók. E sziszifuszi munkához célgépet is használhatunk, pl. Rubskarper készüléket, amely a penge alternáló mozgása közben a lapok közéből akár teljes mélységében is képes eltávolítani az elöregedett fugázóanyagot. A csak hajszálrepedéses fugákat elég 3-4 mm mélyen kikaparni, majd jöhet az új fugázóanyag bedolgozása a kimart résekbe. Ez spatulyával alaposan, két oldalról, ferdén a hézagokba nyomkodva, majd a felesleges anyagot a csempéről lehúzva végezhető el.Az új fugázó anyagok választéka elég bőséges, kiválasztásukhoz érdemes a gyártók ajánlásait figyelembe venni. A flexibilis anyagok nagy előnye, hogy nem repedeznek meg, és víztaszító képességük is hasznos a burkolat tisztításánál. A színek kiválasztását előbb érdemes egy rajzon „modellezni”, mert utólag már nehéz ezen változtatni. A bedolgozáskor teljes mélységben ki kell tölteni a lapok közötti réseket, és nem árt a bedolgozott anyagok felületi elsimítására is időt szakítani. Ez egy sima acélrúddal is elvégezhető, a csempe, vagy járólapok szélei pedig jól megvezetik a simítást végző szerszámot. Száradás után pedig érdemes fugavédő szerrel bekenni a bedolgozott új fuga felületét.

Így még könnyebb lesz a fugák tisztítása is mivel kevésbé rakódhatnak le a felületükre a különféle szennyezőanyagok. A burkolatot rendszeresen töröljük szárazra; pl. a fürdőszoba csempéit zuhanyozás után, vagy a konyha kövét felmosás után. Ezzel is megelőzhető a burkolat vízkövesedése és a fugák elszennyeződése.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hidegburkolatok

Előbb-utóbb minden fürdőszobában, konyhában vagy toalett helyiségben szükségessé válik a burkolatok cseréje. A régi kerámia padló- és csempeburkolatok részben avíttá válnak, másrészt pedig az új...


Európa legnevesebb fürdőszobai kiállításáról

Az újHÁZ Centrum szakértői, ahogy minden évben, úgy idén is részt vettek Európa legnevesebb fürdőszobai trendeket és kerámiaburkolatokat bemutató kiállításán, a Cersaie-n. Egy csokorba...