Madarak és egyéb állatok a kéményben

2017-11-01 16:36:21 | Módosítva: 2017-11-01 16:40:54

Mit keres a mókus a kéményemben és miként távolítsuk el onnan? Hasonló a probléma, ha például zajos madarat, denevért, pórul járt sündisznót vagy macskát, esetleg méh- illetve darázsfészket találunk a kürtőben.


A kéménybe jutott állatok kimentése sürgős feladat

A szűk járatba esve vergődnek, rémisztő hangokat hallatnak, és ha néhány napon belül nem sikerül kijutniuk az égéstermék-elvezető járatból, szomjan halnak, vagy olyan sérüléseket szenvednek, amelyekbe belepusztulnak. A kéményben maradó tetemek szűkítik a füstelvezető járatot, zavarják a kürtőben lévő áramlást, rosszabb esetben teljesen eltömítik azt. Mindezzel fokozzák a füstgáz visszaáramlásának, ily módon a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának veszélyét. A bekötésekbe szorulva, vagy a kazánba jutva tűzveszélyt okoznak. Szélsőséges esetben a tüzelőberendezés és a hozzá tartozó kéményrendszer teljes cseréjével lehet csak elhárítani az így kialakuló problémát.

Az állatok kimentése nem kéményseprő-ipari feladat. A kéményjáratba szorult, de még élő állat kimenekítésére minden esetben az állatmentő szolgálat, vagy természetvédelmi őr segítségét kell kérni. Attól függően, hogy milyen kisállat jutott a kéménybe, más és más a mentés technikája. Amit mindenképpen érdemes kipróbálni: kinyitni a kéményajtót, hátha saját erejéből sikerül kimenekülnie a bajba jutott jószágnak. Minden más esetben hívjunk állatmentő szakembert.A madarak előszeretettel fészkelnek a kéményekre vagy azok belsejébe. A legtöbb madár közvetlenül a kémény tetején, a füstperemen, kéményszegélyen vagy zsaluzaton rak fészket, de például a sarlósfecske gyakran építkezik a kürtőbélések oldalára. A kémények belsejében lévő madárfészkek szűkítik, eltömítik a kéményjáratot, akadályozzák a füstgázelvezetést, és tűzveszélyt okozhatnak.

A kéményjáratba telepedett élő madarakat nagyon nehéz, kéménysepréssel, kéménytisztítással a járatból eltávolítani. Szélsőséges esetben csak a kémény kibontásával, visszabontásával, vagy akár a tüzelőberendezés és égéstermék-elvezető teljes cseréjével lehet csak megszüntetni a problémát. Ha attól tartunk, hogy a füstelvezető-járat belsejében madárfészek van, akkor a kéménynyíláson, vagy a tisztítóajtón bevezetett tükör segítségével ezt szakember nélkül magunk is ellenőrizhetjük. Ha észrevesszük, hogy a kémény járatában denevér van, ne próbáljuk meg elhessegetni. A feladatra szakembert kell hívni, aki denevérbarát módon el tudja távolítani a betelepült kolóniát.

Szintén veszélyforrás a kéményben lerakódott madárürülék, ami a hisztoplazmózis betegség kórokozóját hordozza. Ezek a spórák a talajjal vagy korommal keveredve évekig aktívak maradnak, és a kémény tisztításakor a szennyezett por belégzésével okozhatnak légzési nehézségekkel, súlyos esetben tüdőelváltozással járó betegséget.Nem ritka, hogy egy egész méhraj telepedik meg a füstelvezetőben, ez akár 5-6 ezer méhet is jelenthet. A kipucolásuk komoly szakértelmet követel, a veszélyes helyzetek legjobb megelőzése, ha elkerüljük a fészket, és nem ingereljük őket. A raj eltávolítására a megfelelő eszközökkel és védőfelszereléssel rendelkező méhészeket, vagy a területileg illetékes méhbefogókat kell segítségül hívni.

A legjobb megelőző megoldás a madarak, vagy más hívatlan lakótársak kéménybe jutásának megakadályozására, ha kéményünk állékonysági szempontból tökéletes, és kéménysapkát vagy huzatfokozót szerelünk a tetejére.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tűzgátló nyílászárók

Egy felmérés tanulságai szerint a magyarok jelentős hányadának van komoly félelme a tűzesetekkel kapcsolatban, vagyis tartanak tőle, hogy ingatlanjukban tűz üt ki, és így elveszhet lakásuk és...


Társasházi vegyes gyűjtőkémény

Korábban a társasházi gyűjtőkémények sok problémát nem jelentettek. A kéményfal elöregedése ugyan olykor balesetet, akár mérgezést is okozott, de az akkori szabályokat nem volt nehéz betartani....