Kerékpártípusok

2017-11-04 12:17:52 | Módosítva: 2017-11-04 12:23:03

A kerékpár nem csak a sport és a hobbi, hanem a mindennapi közlekedés fontos eszköze is. Ám annyiféle kétkerekű között lehet válogatni, hogy elég nehéz az éppen nekünk megfelelő típust kiválasztani. Ehhez jó tudni, hogy milyen célra, milyen gyakran szeretnénk használni, és milyen méret a számunkra legideálisabb. A leggyakoribb típusok ismertetése talán megkönnyítheti a legpraktikusabb kerékpár kiválasztását.


A Cruiser típusú kétkerekűek azoknak ajánlott, akik viszonylag rövid távok megtételére (10-20 km) szeretnék használni. Komótos haladásra és nem versenyzésre tervezték felnőttnek és nagyobb gyerekeknek - 145 cm testmagasságtól - kényelmes közlekedési eszköz. A kerékmérete általában 26”-os és kimondottan kényelmes városi kerékpárnak mondható.

A City típusú kétkerekűeket alapvetően a városi közlekedésre tervezték. Kialakításuknál a kényelem a fő szempont. Alacsony építésű váz, magas íves kormány, csomagtartó, egysebességes, kontrafékes vagy – az igényesebbek – 3, 7 sebességes agyváltósak. 26”-os és 28”-os kivitelben is kaphatók. Az első fék többnyire V-fék, a világításuk pedig vagy LED-es, vagy agydinamós. A közepes szélességű gumik bármilyen terepviszonyok között biztonságos haladást biztosítanak. Ez az a kerékpár, amivel bárhová kényelmesen el lehet jutni, ha a kényelem fontosabb a sebességnél.

Trekking, azaz túra kerékpár, ami az utcai és a terep bringák közötti átmenetet képezi. 28”-os kerekeivel aszfalton és közepesen rossz terepen is jól használható. Kényelmes és könnyű, ezért hosszabb utakra is ajánlható. Kényelmes vázgeometria és erős váz jellemző rá. A nagy átmérőjű kerekek kevéssé ballonos gumija csökkenti a gördülő-ellenállást, az állítható kormányszára, kissé hajlított kormánya a kényelmet szolgálja. Elsősorban kirándulásra, de mindennapi használatra is jól használható kerékpár típus.


Cross Treking a túra kerékpárok sportosabb, mondhatni lecsupaszított változata. Inkább egy hegyi kerékpárra (MTB) hasonlít, de a kerekei 28”-osak, ami miatt jobban lehet vele haladni az előbbinél. Elsősorban aszfaltra és erdei utakra tervezték és azok válasszák ezt a típust, akik vegyes használatra keresnek kerékpárt. Az újabbakon már nem ritka a tárcsafék, és az első teleszkóp sem. Sportolásra ajánlott típus, amely kényelmesebb, mint az országúti kerékpár.

A BMX-ek kiskerekű, egysebességű, racsnis és többnyire trükkökre használt gép. Extrém sportokhoz fejlesztették ki, az első fékbowden feltekeredését rotor akadályozza meg. Váza robosztus, ballonos gumik és nagy emelkedésű kormány jellemzi.

A Camping kerékpár kis kerekű, és összehajthatósága miatt bárhol elfér. Bárki használhatja. Állítható kormány és nyeregcső, elöl peremfék, hátul pedig kontrás fék, és természetesen összehajtható masszív váz jellemző erre a típusra. Hosszabb utak megtételére nem ajánlott.

Az országúti kerékpár kifejezetten sportolásra tervezett típus. A gyors haladást szolgálja minden alkatrésze. Nagy méretű, 28”-os kerekei sima futófelületű vékony gumival, láncváltóval és különálló fékszerkezettel szereltek. Nyerge keskeny és kemény, erősen hajlított koskormány és rövid tengelytáv szolgálja a gyors manőverezést. Kimondottan országúti versenyzésre való, ezt a típust lehet a leggyorsabban hajtani, igazi „aszfaltszaggató”.

A gyermek kerékpárokra sokféle kialakítás jellemző. A kinőtt futóbicikli után a gyermekek magassága alapján érdemes választani. Különféle kerékméretek, 12, 14, 16, 20, 24”-os kerekek és az ehhez illő váz jellemzi őket. A 24”-os változatok már hatsebességes váltóval szereltek, ezek már alkalmasak a felnőttekkel való együtt haladásra is.


A fitnesz kerékpár viszonylag új kategória, amely hasonló az országúti kerékpárhoz, ám a bicikli a kényelmesebb haladást szolgálja. Kormánya egyenes. Vázkialakítása, csökkentett súlya, keskenyebb gumija miatt kényelmes a használata még gyors haladás közben is.

A hegyi kerékpár (MTB 29”) már régóta ismert típus, amit nagyon kedvelnek a terepen edző bringások, de a ritkábban tekergők is. Váza masszív ezért néhány kg-mal nehezebbek a többi változatnál. Jó vele suhanni, viszonylag kényelmes, mert a hosszabb váz és a szokásosnál hosszabb küllők kissé lágyabbá teszik a terepen való haladását. A használatát azonban meg kell szokni.

Ezeken kívül természetesen még számos egyedi, trükkökre, extrém sportokhoz készített típus közül lehet választani. Pl. a Ditrt jump/street, városi extrém trükkökre alkalmas, a Downhill lejtmenetre készült hegyi kerékpár. A különféle kialakítású és tulajdonságú XC, CC, DH hegyi, vagy fixi kerékpárokat szinte csak ez ilyen sportokat kedvelők szoktak használni. Általánosabb használatra azonban ezek nem alkalmasak, célszerűbb inkább a szokványos típusok közül választani.

Főbb típusok


Cruiser bicikli


City bicikli


Trekking bicikli


Cross Trekking


BMX bicikli


Camping kerékpár


Országúti kerékpár


Gyerekkerékpár


Fitness kerékpár


Hegyi kerékpár

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerékpárral biztonságosan

Melyek a biztonságos kerékpározás fő szabályai, és hogyan közlekedjünk kerékpárral annak érdekében, hogy épségben elérjünk úti célunkhoz?


Csomagszállítás kerékpárral

A kerékpáros csomagszállításról elsőre valószínűleg abringás futárok és a túrakerékpárosok jutnak eszünkbe, de munkába járáshoz vagy kisebb tárgyak szállításához is számos lehetőség áll...