Lomtalanítási tudnivalók

2012-05-15 20:48:03 | Módosítva: 2012-05-15 20:48:03

Budapesten évente egyszer ingyenesen igénybe vehetjük a FKF Zrt. lomtalanítási akcióját. Ennek keretében a háztartásban keletkező nagydarabos hulladékoktól szabadulhatunk meg. A vidéki településeken is elsősorban tavasszal tartják a lomtalanítási akciókat.

Az évi, ingyenes lomtalanítás olyan tárgyak elszállítását teszi lehetővé, ami nem tekinthető kommunális- vagy zöldhulladéknak, de nem is tartozik a veszélyes hulladékok közé. Ilyenek lehetnek az öreg bútorok, háztartási gépek, ócska edények stb. A Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Zrt. meghatározott időpontban végzi ezt a szolgáltatatást. Mivel az illegális lomtalanításra már külön iparág épült az utóbbi években, a lomok elszállításának időpontját a cég idén sem teszi közzé a sajtóban. E helyett a lakcímünkre kiküldött értesítő levélből vagy a társasházban kifüggesztett plakátokról szerezhetünk információkat a kikészítés pontos időpontjáról. Emellett telefonon is érdeklődhetünk a körzetre vonatkozó dátumról.

Mit szabad, és mit nem?

Mivel a lomtalanítás kifejezetten a nehezen szállítható, ún. nagydarabos hulladékokról szól, ne keverjünk a lomok közé háztartási hulladékot. Erre a megszokott hulladékgyűjtő edények szolgálnak. Szintén nem képezi a lomtalanítás tárgyát a zöldhulladék (melyek azonban sokszor megtalálhatók a hulladékgyűjtő szigetek közelében). Az ősszel keletkező nagy mennyiségű levél elszállítása térítés ellenében történik, oly módon, hogy a minden kerületben megtalálható hulladékgyűjtő udvaron speciális zsákot kell vásárolnunk, ami tartalmazza az elszállítás díját is.

A veszélyes hulladékot szintén a hulladékgyűjtő udvarban kell leadnunk, de az éves lomtalanításnál kerületenként találkozhatunk mobil leadóhelyekkel is. Ezeken a pontokon például festékmaradványokat, oldószeres flakonokat, elektronikai hulladékot vagy fénycsöveket adhatunk le. Lejárt szavatosságú gyógyszereinket gyógyszertárban veszik át, ingyenesen. Az építési törmelék elszállítására konténer rendelhető, ezt se keverjük a nagydarabos hulladékkal. Végül, de nem utolsósorban, ami szelektíven gyűjthető, azt a szelektív gyűjtőszigetek konténereibe dobjuk!

Hogyan készítsük ki a lomokat

Fontos, hogy a lomokat olyan helyre helyezzük ki, ahol az FKF munkatársai meg tudják azt közelíteni, és más ingatlanjában vagy autójában nem okoz kárt. Ne kerüljenek a lomok úttestre, illetve a járdából is csak a szükséges helyet foglalják el. A kiküldött értesítőben javasolt kikészítés időpontját tartsuk be, ezzel csökkenthető annak esélye, hogy a lomokat illetéktelenek túrják-törjék szét. Az FKF Zrt. a lomtalanítás után gondoskodik az úttest megtisztításáról, a járda, illetve az ingatlan előtti terület eltakarítása viszont a tulajdonosok kötelessége és felelőssége.

Ha nem szeretnénk várni

Az évi egyszeri, külön díjazás nélküli lomtalanítás mellett fizetős lomtalanítás is a Budapestiek rendelkezésére áll, 5264 Ft+ÁFA /m3 áron. A szolgáltatást írásban (levélben, faxon, e-mailben) lehet megrendelni. A megrendelést követő egy héten belül cég ügyfélszolgálata értesíti a megrendelőt a lomok kikészítésének napjáról. Az elszállítására a következő napon kerül sor.

Gyűjtőpontokon leadható veszélyes hulladékok:

  • sütőzsír, sütőolaj és göngyölegei,
  • festékmaradék és göngyölegei,
  • olajos műanyag flakon,
  • oldószerek, hígítók,
  • növényvédő szer,
  • szárazelem,
  • elektronikai hulladék,
  • gumiabroncs,
  • szóró palack,
  • fénycső.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A lakás ideális páratartalma

Azt, hogy egy lakásban a hőmérséklet és a fényviszonyok ideálisak e számunkra, könnyen megállapítjuk, a levegő páratartalmával kapcsolatban azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Pedig a...


Párátlanítás géppel

A pára elsősorban a nedves helyiségekben okoz gondot, de a téli időszakban az egész épületet érintheti a probléma. Asztmát, légúti megbetegedéseket okozhat, és táptalajt képez a penészgombáknak.