Lomtalanítási tudnivalók

2012-05-15 20:48:03 | Módosítva: 2012-05-15 20:48:03

Budapesten évente egyszer ingyenesen igénybe vehetjük a FKF Zrt. lomtalanítási akcióját. Ennek keretében a háztartásban keletkező nagydarabos hulladékoktól szabadulhatunk meg. A vidéki településeken is elsősorban tavasszal tartják a lomtalanítási akciókat.

Az évi, ingyenes lomtalanítás olyan tárgyak elszállítását teszi lehetővé, ami nem tekinthető kommunális- vagy zöldhulladéknak, de nem is tartozik a veszélyes hulladékok közé. Ilyenek lehetnek az öreg bútorok, háztartási gépek, ócska edények stb. A Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Zrt. meghatározott időpontban végzi ezt a szolgáltatatást. Mivel az illegális lomtalanításra már külön iparág épült az utóbbi években, a lomok elszállításának időpontját a cég idén sem teszi közzé a sajtóban. E helyett a lakcímünkre kiküldött értesítő levélből vagy a társasházban kifüggesztett plakátokról szerezhetünk információkat a kikészítés pontos időpontjáról. Emellett telefonon is érdeklődhetünk a körzetre vonatkozó dátumról.

Mit szabad, és mit nem?

Mivel a lomtalanítás kifejezetten a nehezen szállítható, ún. nagydarabos hulladékokról szól, ne keverjünk a lomok közé háztartási hulladékot. Erre a megszokott hulladékgyűjtő edények szolgálnak. Szintén nem képezi a lomtalanítás tárgyát a zöldhulladék (melyek azonban sokszor megtalálhatók a hulladékgyűjtő szigetek közelében). Az ősszel keletkező nagy mennyiségű levél elszállítása térítés ellenében történik, oly módon, hogy a minden kerületben megtalálható hulladékgyűjtő udvaron speciális zsákot kell vásárolnunk, ami tartalmazza az elszállítás díját is.

A veszélyes hulladékot szintén a hulladékgyűjtő udvarban kell leadnunk, de az éves lomtalanításnál kerületenként találkozhatunk mobil leadóhelyekkel is. Ezeken a pontokon például festékmaradványokat, oldószeres flakonokat, elektronikai hulladékot vagy fénycsöveket adhatunk le. Lejárt szavatosságú gyógyszereinket gyógyszertárban veszik át, ingyenesen. Az építési törmelék elszállítására konténer rendelhető, ezt se keverjük a nagydarabos hulladékkal. Végül, de nem utolsósorban, ami szelektíven gyűjthető, azt a szelektív gyűjtőszigetek konténereibe dobjuk!

Hogyan készítsük ki a lomokat

Fontos, hogy a lomokat olyan helyre helyezzük ki, ahol az FKF munkatársai meg tudják azt közelíteni, és más ingatlanjában vagy autójában nem okoz kárt. Ne kerüljenek a lomok úttestre, illetve a járdából is csak a szükséges helyet foglalják el. A kiküldött értesítőben javasolt kikészítés időpontját tartsuk be, ezzel csökkenthető annak esélye, hogy a lomokat illetéktelenek túrják-törjék szét. Az FKF Zrt. a lomtalanítás után gondoskodik az úttest megtisztításáról, a járda, illetve az ingatlan előtti terület eltakarítása viszont a tulajdonosok kötelessége és felelőssége.

Ha nem szeretnénk várni

Az évi egyszeri, külön díjazás nélküli lomtalanítás mellett fizetős lomtalanítás is a Budapestiek rendelkezésére áll, 5264 Ft+ÁFA /m3 áron. A szolgáltatást írásban (levélben, faxon, e-mailben) lehet megrendelni. A megrendelést követő egy héten belül cég ügyfélszolgálata értesíti a megrendelőt a lomok kikészítésének napjáról. Az elszállítására a következő napon kerül sor.

Gyűjtőpontokon leadható veszélyes hulladékok:

  • sütőzsír, sütőolaj és göngyölegei,
  • festékmaradék és göngyölegei,
  • olajos műanyag flakon,
  • oldószerek, hígítók,
  • növényvédő szer,
  • szárazelem,
  • elektronikai hulladék,
  • gumiabroncs,
  • szóró palack,
  • fénycső.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletes eszközök, nagy segítségek

Kertünk ápolásához számos olyan eszköz kapható vagy készíthető, amelyek bár egy nagyon egyszerű ötleten alapulnak, ennek ellenére mégis óriási segítséget nyújthatnak munkánkhoz. Ezekből az ötletes...


Szelektív hulladékgyűjtés 1.

Mint minden más, ez is fejben kezdődik. Ha elhatározzuk, hogy: takarékosan bánunk Földünk véges nyersanyag- és energiakészleteivel, és nem terheljük a lerakókat és így a környezetünket olyan...