Munkában a szalagcsiszoló

Februári számunkban mutattuk be a Bosch PBS 7AE szalagcsiszolóját, amelynek különösen extra tartozékai vonták magukra a figyelmünket. Ezek alkalmazásával ugyanis a szalagcsiszolót nem csak nagy felületeken lehet használni, hanem számos kisebb illesztő jellegű munkánál is hasznos segítőtárs lehet. Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy e lehetőségeket miként használhatjuk ki.

Először is nagyobb nyers, szálkás, majd durván gyalult felületeket csiszoltunk simára a PBS-el. Lazán irányítva előbb keresztben, majd szálirányba koptattuk egyenletesre a pallódarab felületét. Csupán a gépet kellett irányítanunk, gyorsan sima felületet sikerült elérnünk. Figyelemre méltó, hogy a gépnek milyen hatékony a porelszívása. Hatékony anyaglemunkálás mellett alig került por a munkaterületre, viszont a mikrofilteres porszűrő szinte megtelt, ajánlatos tehát gyakorta megtisztítani munka közben.
Ezt követően a munkaasztalra rögzített gépen végeztünk különféle munkákat. Csavaros szorítókkal a gépet hátára fordítva stabilan a munkaasztalra rögzíthető. Hosszú lécek csiszolásához az oldalvezetőre egy vezetőlécet erősítettünk, így könnyen ment a munka, csak a léc végének továbbításakor ajánlatos tolófát használni. A szögbe állítható párhuzamvezető nagyon hasznos tartozék. Gépre szerelése egyszerű, 45-90° közötti szögbe állíthatósága mellett a szalag szélétől való távolsága is beállítható. Ezzel a szalag egyenletes kopását lehet ideálissá tenni, használhatóságát megnövelni. Bár a vezetőlap oldalán van szögbeosztás, a beállítás pontosságát nem árt ellenőrizni, mert a szorítócsavarok meghúzása közben a lap elmozdulhat. Ez azonban csak szögben egymáshoz csatlakozó élek esetén ajánlott.
Ezután a függőleges helyzetbe állított gép lehetőségeit próbáltuk ki. Asztalra erősítéséhez előbb a műanyag állványt kellett a gép tetejére csavaroznunk, majd annak talpára állítva a szalagcsiszolót a két csavaros szorítóval rögzíthettük a munkaasztalra. Tárgyasztalként ugyancsak a szögbe állítható vezeték szolgált. Ilyen gépállásban lécek nagyoltan leszabott végét sikerült gyorsan félkerekre, görbe vágott végüket pedig pontosan a lapjukra merőlegesbe csiszolnunk. A merőlegesbe csiszolt bútoralkatrészek készítésekor érdemes a vezetőlapra egy - a szalag felületére derékszögben beállított - lécdarabot erősíteni, hogy a lecsiszolt felületek merőlegesek legyenek a darab oldalélére.
Azonos hosszúságú darabok esetében ezeket összefogva célszerű lecsiszolni, így azok méretazonosságát is könnyű biztosítanunk. Gérbe vágott keret elemek végét is összefogva lehet pontosan azonos méretűre- és szögűre csiszolni a megfelelő szögbe állított és külön oldalvezető léccel felszerelt asztal segítségével. Egy kis ötletességgel, mindig a célnak, anyagnak megfelelő szemcsenagyságú szalagot és fordulatszámot alkalmazva a PBS 7AE szalagcsiszolót igen sokoldalúan lehet használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szalagcsiszoló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...