Csúcstechnika az alvásiparban

Az alvásra külön „iparág” épült az utóbbi években: megjelentek a csúcstechnológiás alvási rendszerek. Választhatunk már masszázsfotelek-és ágyak közül (akár hordozható, gépkocsiban is használható kivitelűeket is), de vásárolhatunk többféle vízágyat, valamint összecsukható, vagy távirányítóval szabályozható ágyrácsot is beszerezhetünk. Mindennek csak igényünk és a pénztárcánk szabhat határt.

Keringési nehézségek, rendellenességek esetén jótékony hatásúak a masszázskészülékek. A hajszálerekbe bejutott vér sokszor az erek rugalmasságának csökkenése, vagy elégtelen szívműködés miatt nehezen kapcsolódik be újra a véráramba. A masszázzsal a készülék mintegy visszapumpálja ezt a vért a nagyobb erekbe, hogy helyükre ismét friss vér kerülhessen. Jelenleg nem elsősorban egészségügyi szempontok miatt vásárolják ezeket a terméket. Ma még a luxuscikk kategóriába sorolhatók az 500-700 ezer forint körüli áron beszerezhető masszázskészülékek, amelyeknek a hordozható változatai is vannak. Ezeket egyszerűen az ágyra, vagy egy fotelre kell teríteni, de akár autóban, szivargyújtóról is működtethetőek. A hordozható változatok ára 10-20 ezer forint körüli.
A vízágyak, vízzel töltött matracok megjelenése először szenzációszámba ment. Az első generációs típusoknál problémát jelentett a víz algásodása, és az, hogy a matrac – 3-4 hektoliteres űrtartalma miatt – sérülése esetén elúsztatta a házat. A kétszemélyes matracoknál szintén kellemetlenséget okozott, hogy ha valaki alvás közben fordult egyet, akkor mozgása hullámokat keltett, amelyet azonnal megérzett a hálótárs is.
Ezeket a hibákat mára kiküszöbölték a vízágyak gyártói. A vizet algásodásgátló anyaggal keverik, és a vízágyat több kamrára osztották. Ezzel megszűnik a hullámzás, és a matrac sérülése esetén is csak egy kamrából ürül ki a víz.
A vízágyakat a gyógyászatban is alkalmazzák hosszú ideig ágyhoz kötött betegek ápolásakor. A hosszasan fekvő betegeknél könnyen kialakulhat a felfekvés. Ekkor a bőr nem szellőzik, a vérellátás is gátolt a nyomás alatt levő testtájakon. Hámsérülések, nedvedző sebek keletkezhetnek, melyek gyógyítása pont a beteg mozgásának korlátozottsága miatt nehéz feladat.
A vízágyak amellett, hogy stabilan tartják a testet, és tehermentesítik a gerincet még fűthetőek is, az ideális hőfok finoman szabályozható. Anyaguk szövet-gumi rendszerű, a kiképzett bordák a folyadékmozgást késleltetik, csillapítják.
Ágyrácsokból is nagy választék áll a vásárlók rendelkezésére. Például öszszecsukható is kapható, de a hagyományos rácsoknak számos más továbbfejlesztett változatával találkozhatunk már az üzletekben.
Ilyen például a deréktájon állítható keménységű lécezettel felszerelt típus. Szintén a kényelmet szolgálják az állítható dőlésszögű fej- és lábrésszel ellátott ágyrácsok. Ezeknek vannak motorral kombinált változataik is. Az ilyen készüléket távirányítóval vezérelhetjük, így állíthatjuk be a fejrész és a lábrész ideális magasságát. Tehát a TV-nézéskor háttámlaként funkcionáló fejrész egy gombnyomással vízszintes, alvásra alkalmas helyzetbe hozható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: alvás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Itt a nyár, és a függőágy szezon…

A függőágyak, függőszékek a mi kontinensünkön rendhagyó beltéri, vagy kerti bútordarabnak számítanak, ám népszerűségük ennek ellenére egyre nő. Egyszerűek, mégis egzotikusak, kényelmesek, és...


Ágybetétek "személyre szabva"

Ki tudja hányan ébrednek naponta törődötten, fájó derékkal, mert testük éjjeli felfrissülése alig valósult meg. A reggeli állapot azonban csak okozat, maga az ok pedig legtöbb esetben a nem...