Csúcstechnika az alvásiparban

Az alvásra külön „iparág” épült az utóbbi években: megjelentek a csúcstechnológiás alvási rendszerek. Választhatunk már masszázsfotelek-és ágyak közül (akár hordozható, gépkocsiban is használható kivitelűeket is), de vásárolhatunk többféle vízágyat, valamint összecsukható, vagy távirányítóval szabályozható ágyrácsot is beszerezhetünk. Mindennek csak igényünk és a pénztárcánk szabhat határt.

Keringési nehézségek, rendellenességek esetén jótékony hatásúak a masszázskészülékek. A hajszálerekbe bejutott vér sokszor az erek rugalmasságának csökkenése, vagy elégtelen szívműködés miatt nehezen kapcsolódik be újra a véráramba. A masszázzsal a készülék mintegy visszapumpálja ezt a vért a nagyobb erekbe, hogy helyükre ismét friss vér kerülhessen. Jelenleg nem elsősorban egészségügyi szempontok miatt vásárolják ezeket a terméket. Ma még a luxuscikk kategóriába sorolhatók az 500-700 ezer forint körüli áron beszerezhető masszázskészülékek, amelyeknek a hordozható változatai is vannak. Ezeket egyszerűen az ágyra, vagy egy fotelre kell teríteni, de akár autóban, szivargyújtóról is működtethetőek. A hordozható változatok ára 10-20 ezer forint körüli.
A vízágyak, vízzel töltött matracok megjelenése először szenzációszámba ment. Az első generációs típusoknál problémát jelentett a víz algásodása, és az, hogy a matrac – 3-4 hektoliteres űrtartalma miatt – sérülése esetén elúsztatta a házat. A kétszemélyes matracoknál szintén kellemetlenséget okozott, hogy ha valaki alvás közben fordult egyet, akkor mozgása hullámokat keltett, amelyet azonnal megérzett a hálótárs is.
Ezeket a hibákat mára kiküszöbölték a vízágyak gyártói. A vizet algásodásgátló anyaggal keverik, és a vízágyat több kamrára osztották. Ezzel megszűnik a hullámzás, és a matrac sérülése esetén is csak egy kamrából ürül ki a víz.
A vízágyakat a gyógyászatban is alkalmazzák hosszú ideig ágyhoz kötött betegek ápolásakor. A hosszasan fekvő betegeknél könnyen kialakulhat a felfekvés. Ekkor a bőr nem szellőzik, a vérellátás is gátolt a nyomás alatt levő testtájakon. Hámsérülések, nedvedző sebek keletkezhetnek, melyek gyógyítása pont a beteg mozgásának korlátozottsága miatt nehéz feladat.
A vízágyak amellett, hogy stabilan tartják a testet, és tehermentesítik a gerincet még fűthetőek is, az ideális hőfok finoman szabályozható. Anyaguk szövet-gumi rendszerű, a kiképzett bordák a folyadékmozgást késleltetik, csillapítják.
Ágyrácsokból is nagy választék áll a vásárlók rendelkezésére. Például öszszecsukható is kapható, de a hagyományos rácsoknak számos más továbbfejlesztett változatával találkozhatunk már az üzletekben.
Ilyen például a deréktájon állítható keménységű lécezettel felszerelt típus. Szintén a kényelmet szolgálják az állítható dőlésszögű fej- és lábrésszel ellátott ágyrácsok. Ezeknek vannak motorral kombinált változataik is. Az ilyen készüléket távirányítóval vezérelhetjük, így állíthatjuk be a fejrész és a lábrész ideális magasságát. Tehát a TV-nézéskor háttámlaként funkcionáló fejrész egy gombnyomással vízszintes, alvásra alkalmas helyzetbe hozható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: alvás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Itt a nyár, és a függőágy szezon…

A függőágyak, függőszékek a mi kontinensünkön rendhagyó beltéri, vagy kerti bútordarabnak számítanak, ám népszerűségük ennek ellenére egyre nő. Egyszerűek, mégis egzotikusak, kényelmesek, és...


Autós kiegészítők

Sok olyan apróbb eszközt lehet kapni, melyek autós utazáskor megkönnyítik a dolgunkat. Vannak köztük praktikus eszközök, mások csak a kényelmesebb utazást szolgálják, melyek egy hosszabb út...