Ágybetétek, matracok

Módosítva: 2009-01-03 20:25:50

Régi bölcsesség: "mindig jó ágyat és jó cipőt vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban". Bútorneveink közül az ágy az egyetlen, amely a finnugor korból származik. Eredetileg leterített réteget, növényi anyagokból, bőrökből, textíliából kialakított fekvőhelyet jelentett.

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor az éjszakai nyugtalan hánykolódás után fáradtan és öszszetörten ébredünk: fáj a hátunk, a nyakunk, sajog a derekunk. Az emberi szervezet ma előforduló problémái közül - a légúti és érrendszeri betegségeken túl - a csontrendszeri betegségek, valamint az izomtáji fájdalmak igen jelentősek. Ezeket a különböző alvásmódok idézhetik elő. Alvási szokásaink függenek testi és szellemi állapotunktól, életkorunktól, életritmusunktól.

Egyenes gerinccel

Még a nyugodt alvás közben is a helyzetváltoztatással terheljük a gerincoszlopot és az izmokat. Pedig az izomzat és a szövetek regenerálódásához szükségünk van a lazító, pihentető alvásra. Ennek feltétele a megfelelő „alvási környezet” megteremtésének, melynek előfeltétele a megfelelő alvási rendszer (matrac, ágyrács (bázistartó), matracvédő, párna) kiválasztása.

Az ideális rendszer minden testhelyzetben egyenletesen támasztja alá testünket: ezért az ágybetét akkor szolgálja az egészséget, ha annyira kemény, hogy a test nem süpped bele, de annyira puha, hogy igazodik a test helyes tartásához. E feltétel teljesítése pontrugalmas matracok alkalmazásával teljesíthető. Egy átlagos, nem pontrugalmas matrac a testet nem támasztja alá megfelelően. A pontrugalmasság azt jelenti, hogy a test súlya a matrac teljes felületén oszlik el, ezzel a nyak-, hát-, és ágyékcsigolyák megfelelő alátámasztást kapnak. A pontszerűen elasztikus matracok és a rugalmas bázistartók dinamikus kölcsönhatása a testsúlyt a matrac teljes felületén oszlatja el, csökkentve ezzel a gerinc terhelését.

A matracok lelke általában a térstrukturáltan öntött latex-mag. A latex a gumifa habosított teje, a habgumi (vagy habszivacs). Öntés közben egy előre megtervezett - vízszintes és függőleges - üregrendszert képeznek a magban, amivel szellőző rendszerre és keresztirányú zónákra tagolják a latex magot. A magot bélés veszi körül, melyre a huzat kerül.

Jó matracot jó ágyrácsra

A matrac kiváló tulajdonságait a megfelelő ágyrácson tudja kifejteni. A bázistartók - ágyrácsok - átveszik azt a dinamikus terhelést, amit a test a helyzetváltoztatás során a matracra bocsát, „segítve” a matracot a testhez való tökéletes illeszkedésben, és a matrac szellőzésében. Fontos, hogy alvás közben a gerinc vonalát meg kell tartani, ellenkező esetben nem megfelelő a légzés. Alvászavarok léphetnek fel, amit ébredéskor rossz közérzet, esetenként fájdalomérzet követ, és ha ez nem szűnik meg, akár a mozgást is korlátozhatja. A jó ágy egyenletesen ellazítja az izmokat, csökkenti a testre ható igénybevételt, ezáltal a vér keringése alvás közben is megfelelő. Talán nem kell részletezni az egyenletes vérkeringés és a jó oxigénellátás következményeit.

A „rossz” alvás fő oka testünk nem megfelelő alátámasztása, és az egyéni nyomásérzékenység figyelmen kívül hagyása. E probléma megoldására olyan matracokat fejlesztettek ki, mely különböző keménységű zónákból épül fel, és felülete követi a fekvő test vonalát: fej, nyak, váll, csípő, térd, láb. Maximális komfortot nyújt, és egyidejűleg differenciáltan támasztja alá a gerincet, így a gerincoszlop egyenes marad, a porckorongok tehermentesülnek. Ez elengedhetetlen feltétele az egészséges alvásnak és az egészség megőrzésének.

A középvonalukra szimmetrikus matracok a következő részekre vannak osztva (4.). Az alfa zóna (fej és lábfej zóna) a fej optimális alátámasztásával hozzásegíti az agyat az alfa szint mielőbbi eléréséhez. A contour vagy nyaki zóna anatómiailag megfelelően tartja a nyakat. A delta zóna felveszi a váll és a térd alvás közbeni dinamizmusát a többi testrész nyugalma érdekében. Az ágyéki - gamma - zóna a rugalmasabb váll és a szilárdabb gerincvédelmi zóna között helyezkedik el. Végül a gerincvédelmi - ortoprotect - zóna a feladata, hogy az alvó test legnehezebb részének a medencének a súlyát eloszlassa a matrac teljes felületén, biztosítva ezzel a gerinc tehermentesítését.

Mitől jó a matrac?

Minél jobb minőségű egy matrac, annál több részből áll. A legjobb matrac hét zónás. Felesleges több zónára osztani a matracot, mert testünk szelvényezettsége ennél többet nem igényel. Követve a zóna-elvet, a bázistartókon lehetőség van az egyes zónák keménységének szabályozására. Típusoktól függően beállíthatók a fekvőtől akár az ülő pozícióig.

A matracvédők segítik a higiéniai háttér megteremtését. A matrac alatt vagy felett használva kétoldali védelmet jelentenek a foltok és más szennyeződések ellen, biztosítva a matracok hosszú élettartamát. A párnák a fejet anatómiailag megfelelően illesztik a rendszerhez, segítve a teljes harmónia kialakulását, és megkönnyítik a szabad légzést.

A matracok minősége elsősorban az alapanyaguktól függ. A latex mag a puhaságot adó kaucsukfa tiszta nedvéből, valamint a tartósságot és jó műszaki jellemzőket biztosító kőolajból előállított gumiból áll. 100 °C hőmérsékleten vulkanizálják, majd szárítják. Ha a hőkezelés nem megfelelő, gyenge minőségű latexet kapnak, amely rövid időn belül porladni kezd. A latex mag két oldalán található a bélés, mely típustól függően lehet teveszőr, szűzgyapjú, pamut, lószőr, kókuszrost, poliészter. A huzat, típustól függően fix, vagy lehúzható, mosható. Készül olyan matrac is, amelynek huzata dupla szövetű, aloe vera tartalmú, ami mosáskor sem oldódik ki. Közismert az aloe vera gyógyító, nyugtató hatása.

Bázistartó=ágyrács

A bázistartó az alvási rendszer fontos alapeleme. Nevét onnan kapta, hogy az ágykereten belül elhelyezkedő ágybázist - matracot - tartja. A bázistartók kiemelik és fokozzák a matracok jó tulajdonságait, segítenek a matrac szellőztetésében, tökéletesítik a gerinc tehermentesítését. A kényelem fokozása céljából a fekvési síkok manuálisan vagy motorikusan az ülő pozícióig beállíthatók. A rugós egységek több rétegű, enyvezett falemezből állnak. Az ágyéki zóna alatt duplasoros kivitelűek, és a rajtuk található tolattyúk segítségével a keménység fokozatmentesen beállítható. A motoros változat négy törésvonala öt, szinkronban mozgó síkra osztja a fekvőfelületet, melyekkel az ágyon fekve a legkülönbözőbb variációk állíthatók be.

Speciális műanyagból készült zónák gondoskodnak a váll és gerincvédelmi zóna optimális besüllyedéséről, a gerincoszlop tehermentesítéséről. Az ágyéki zónában a farugós modulok keménysége a beállító tolattyúk segítségével kézzel szabályozható. Egyéni keménységszabályozási lehetőség van a testsúly, testméret, és a hátkontúr alapján. A vállnyomás-csökkentő rendszer dinamikus és lágy váll alátámasztást biztosít a magban. Megkönnyíti az éjszakai forgolódást, tompítja a gerincre ható dinamikus erőket. A fa részek és az ütközők nedvességállóak.

A biomatracok kizárólag természetes alapanyagokból készülnek. A testhez igazodnak, alvás közben a gerincet természetes állapotában tartják. Stabil alátámasztást adnak a test minden pontján, engedik a váll és a csípő besüllyedését, oldalfekvéskor a hátgerinc tehermentesítését biztosítják, ezáltal pihenés közben védelmet nyújtanak a gerincnek.

A jó matrac szerkezeténél fogva enyhíti a napi megfeszített munka okozta fáradtságérzetet, elősegíti a mindennapi regenerálódást, kipihent ébredést. Nagyfokú rugalmasság jellemzi, strapabíró, hosszú élettartamú, kiválóan szellőzik, atka és baktériumálló. A megfelelő hőmérséklet és az egészség megőrzése érdekében a jó minőségű ágybetétek egyik oldala téli, másik oldala nyári kialakítású. Az ágybetétek anyaga erős varrású és sűrű szövésű, ezzel is gátolva a por behatolását a betét belsejébe. A vegyileg kezelt bevonat megakadályozza a baktériumok és különböző mikroorganizmusok megtelepedését az ágybetétben.

Vásárláskor nem elég csak felületesen vizsgálni (ráülni, kézzel nyomogatni) egy ágybetétet. Legalább öt percig rá kell feküdni, és az alvásmódnak megfelelő mozdulatokat végezni. Mindenkinek jogában áll a terméket - még az ágyat is - megfelelő módon kipróbálni! Úgy kell megvizsgálni az ágybetétet - a megfelelő keménység megállapításáért - hogy a kezet a derék alá helyezve le kell feküdni. Ha a kéz a derék alatt az ágybetétbe süpped és nem mozgatható, akkor puha, ha könnyen mozgatható, akkor túl kemény az ágybetét.
Az új matracot az első három hónapban kéthetente, később két-három hónaponként forgatni kell a kényelmi réteg egyenetlen tömörödésének elkerülése miatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ágybetét, matrac, ágy

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

matracok avatarja

matracok         Matrac választás

A matracok különböző típusban, alakban és méretben kaphatók. Ha lehetséges, próbálj ki több különböző modellt, mielőtt leteszed a garast az egyik mellett. A vizsgálódásban az alábbiak segíthetnek:

Milyen puhaságra van szükséged ahhoz, hogy kényelmesnek érezd?
Milyen hosszú és/vagy széles matracot szeretnél (a súly és a helyigény miatt sok modellt rövidre készítenek)?
Milyen könnyen lehet felfújni, leengedni és/vagy összecsomagolni?

http://www.alvascentrum.com

Teleltetésre készülve

A kertben nyaraló szobanövényeket, valamint a fagyérzékeny mediterrán fajokat hamarosan fagymentes helyre kell vinni, ám az egyébként fagytűrő fajok esetén is szükség lehet bizonyos munkákat...


Hónapról-hónapra a kertben - December-január

A december-januári hónapok inkább a tervezgetés jegyében telhetnek, ám ez is fontos része a tavasztól kezdődő tennivalóknak.