Tavaszi gyepápolásban segít a GARDENA

Éppen hogy elolvadt a hó, újra látjuk gyepfelületünket, de a látvány sokszor csalódást okoz. A dús pázsit látványa helyett sok kerttulajdonos csak kimerült gyepet talál. A tél folyamán elhalt, moha-, gyom- és növénymaradványok fészkelték be magukat a fűszálak közé, elvonva így a gyökerektől a fényt és a tápanyagot. Az eredmény: a gyep szenved, hiszen a levegő-, tápanyag- és vízutánpótlás elmarad. Kora tavasszal szükséges egy teljes körű ápolás.

Nagyon fontos a gyep gyomirtása. Ez akár vegyszeresen különböző kemikáliákkal, akár mechanikusan kézzel is megoldható. Sok esetben a két lehetőség kombinálása hozza meg a tökéletes eredményt. A letömörödött, zárt talajfelszín gátolja a víz bejutását a talajba, a gyökérzet nem levegőzik, a tápanyagok felvétele korlátozott, illetve a mohás, zárt talajfelszín esztétikailag sem felel meg az elvárásainknak. Miután a gyomok elpusztultak, elvégezhetjük az első lazítást. A GARDENA mélyszellőztető éles kései mélyre hatolnak be a talajba. A növénymaradványokat, mohát és gyommaradványokat így hosszú időre és hatásosan távolítjuk el a fűszálak közül.
GARDENA Kanyar-go fűnyíróval tökéletes fűnyírást tudunk végezni. Kormánykereke, valamint szabadalmaztatott kormány hajtóműve segítségével könnyedén veszi az íves akadályokat, kanyarokat, megkönnyítve így a dolgunkat. Teleszkópos tolórúdja segítségével a számunkra legkedvezőbb testtartásban dolgozhatunk. Használatával a munka kikapcsolódás lesz. A fűszegélyek karbantartása is nagyon fontos. Erre is több lehetőségünk van. Használhatjuk így a GARDENA akkumulátoros fűszegély nyírókat is, amelyek a kertben szabad mozgást biztosítanak számunkra. Nincs szükségünk elektromos vezetékekre.
A szükséges tápanyagellátáshoz elengedhetetlen a rendszeres trágyázás. Az igénybevett felületet évente többször trágyázzuk: minden esetben a tavaszi mélyszellőztetés után, és nyáron újra – adott esetben ősszel is. Ajánlott a hosszú hatású és kifejezetten a gyepre kifejlesztett trágya használata, amely akár hetekre, hónapokra ellátja a gyepet tápanyaggal. Granulátumok esetén az egyenletes kiszórás nagyon fontos, ebben a GARDENA szóró kocsi segít.
Ezután az öntözésre fektessünk nagy hangsúlyt. Legtökéletesebb eredményt a GARDENA sülylyesztett automata öntözőberendezéssel érhetünk el. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor GARDENA mobil öntözőberendezések széles skálája segít az optimális vízmennyiségek kijuttatásában.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyepápolás, gyep

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti utak

Nem kell mindent örökösre készíteni, hiszen egy kert, ahogy alakul évről-évre, ahogy változik a funkciója, lehet, hogy a területen belüli útvonalak nyomvonala is megváltozik egy idő után. Olyan...


Előkészületek a jövő évre

Ha rendezetten „rakjuk el” a kertet télire, akkor rendezetten találjuk tavasszal, és ez sok pluszmunkától megkímél majd bennünket akövetkező év kerti teendőit illetően. Összegyűjtöttünk néhány...