Parafa falburkolatok

A parafa falburkoló lapok és tekercsek univerzálisan használhatók a lakberendezésben és a belsőépítészetben.A parafa falburkolatok nemcsak szépek, hanem pára- és nedvességtaszító tulajdonságúak, természetes gyantatartalmuknak köszönhetően ellenállnak a penészgombák károsító hatásának, fékezik a baktériumok szaporodását, és nem tűrik meg pórusaikban a gyakran allergiát okozó poratkákat. A parafa kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságai, valamint az, hogy a nehezen éghető anyagok közé tartozik, az egész világon egyre kedveltebbé teszi a belsőépítészek, kivitelezők, felhasználók körében.

A falburkoló anyagok hordozó rétege agglomerált parafatömörítvény, erre préselik rá a vékonyra szerelt fedőréteget. Ha a hordozólap felülete színezett, az a rápréselt laminátum résein áttűnik. Az így előállított burkolóanyag változatos, színes mintái további lehetőséget nyújtanak a belsőépítészeknek. A parafa burkolatok készülhetnek portaszító viaszolt felülettel, lakozva, illetve a faiparban használt festék- és pácanyagokkal színezhetők.
A falburkoló lapokat 600x300 mm-es méretben, hárommilliméteres vastagságban gyártják. Ragasztással rögzíthetők bármilyen sima, száraz, pormentes felületre. A falburkolat anyagsűrűsége 200 kg/m2. Hőszigetelése 0,047 Kcal/mhc, hangszigetelése 125 Hz-4000 Hz-ig terjedő frekvenciasávban átlagosan 17 dB(A), tehát számottevően tompítja a hangterjedést és csökkenti a rezonanciaszintet. Az M3-as tűzveszélyességi osztályba tartozik. Új alkalmazási lehetőségként megjelentek a 10 mm vastag kazettás burkolólapok is, amelyek felülete homogén. Sima textúrájú révén a bemaratott negatív rajzolatot hagyják érvényesülni a falon, illetve mennyezeten. Hang- és hőszigetelő hatásuk a vastagság növekedésével hatványozottan érvényesül.
A parafa falburkoló tekercs nyolc, illetve tíz méter hosszú, 50 centiméter széles. Vastagsága két milliméter, fizikai tulajdonságai a rétegvastagsággal arányosan változnak. Az anyag felületének teljes mintázatát a tömbpréselés utáni szeletelés adja, külön díszítő laminátumot nem hordoz. Ezért ennek az erezetei általában sűrűbbek és apróbbak a lapokénál, természetes színben szállítják őket. Felületük kiválóan reagál minden faiparban használatos festékre és pácanyagra. Rugalmasságának és hajlíthatóságának köszönhetően nem csak ívelt fal- és mennyezetfelületek, hanem bútorok bevonására, illetve intarziaszerű díszítésre is alkalmas.
Előfordulhat, hogy a parafa kiváló fizikai tulajdonságaira szükség van, de maga a parafa mint díszítőelem nem használható. A natúr agglomerált, erősen tömörített, teljesen sima, 1-15 mm vastagságú parafalapok a teljes felületükön való felragasztás után minden további előkészítés nélkül falfestékkel festhetők vagy tapétázhatók.
Valamennyi parafa burkolat rögzítéséhez az ismert kontakt-ragasztókat kell használni. A parafa tapétákat hagyományos tapéta alappapírra ragasztott, lézerrel szeletelt parafalaminátumból gyártják. Ennél is festhetik a hordozóanyagot, a tapétapapírt. Az alappapír színe a parafa likacsain áttűnik, így különleges színhatású, szabálytalan mintázatú felületeket eredményez.
A színek között a téglaszíntől a zöldön át az aranyig minden megtalálható, sajátos hangulatot adva a tereknek. Kizárólag a helyiség esztétikai értékének emelésére szolgálnak, mivel a tapétagyártáshoz felhasznált vékony parafaréteg már nem képes a hő- és hangszigetelésre. A parafa tapintása és mintázata, illetve anyagának egyedülálló tulajdonságai az igényes belső terekben különleges fizikai és hangulati atmoszférát nyújtanak. Aki parafaburkolatot használ, a minőséggel hosszú távon kötelezi el magát.

Németh Anna, Startcolor


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: parafa, falburkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kőfurnér

Új és természetes alapanyagú anyaggal bővült az épületeknél használható burkolóanyagok választéka. Ez a kőfurnér, amely külső és belső térben is használható, és különleges tulajdonságokkal...


3D-s falburkolatok

Lakásfelújításoknál vagy új lakóterek kialakításánál a sima és monoton, sík falfelületek egyedi dekorálása egyre megszokottabb. Erre többnyire a modern, minimál kialakítású bútorok „steril”...