PVC- és parafapadlók foltozása

Részletes képanyag a lapban!Nagyon bosszantó lehet, ha a jó állapotú padló valami okból megsérül. A sérülések változatosak, a javításukat azonban szinte azonos módon végezhetjük el. S hogy még a háziasszonyok is meg tudják csinálni, fázisonként végigfotóztunk néhány padlófoltozást, amelyeknek alapján bárki nekifoghat a javításnak.

A legegyszerűbb, négyzethálós mintázatú PVC padlók javítása. A csúf foltot (1) a "lap" kivágásával lehet eltüntetni. Ha a padlót elemenként kapható lemezekből ragasztották le, akkor különösen előnyös helyzetben vagyunk, mert csak elő kell készítenünk a talonba rakott "pótelemet" és a hőfokszabályozós vasalót.
A vasalót állítsuk közepes hőfokra, a foltos padlólapra pedig fektessünk alufóliát, és a vasalóval melegítsük fel az ominózus lap felületét (2). Spatulya élével nyúljunk a széle alá, majd kézzel óvatosan fejtsük fel a sérült elemet (3), s helyébe percek alatt visszaragaszthatjuk a hibátlan darabot. Ennek előbb az egyik oldalát szorosan illesszük a másik éle mellé, majd fokozatosan simítsuk az aljzatra (4). Ha viszont tekercses, s teljes felületén, vagy néhány helyen leragasztott PVC padlónk van, akkor a maradék burkolóanyagból kivágott négyzettel pótolhatjuk a hibás részt.
Részletes képanyag a lapban! A maradék anyagot a fugák alapján pontosan tájolva, ragszalaggal lefogva éles marokkéssel mind a két anyagot egyszerre vágjuk át. A hibás részt vasalóval felhevítve tépjük fel, a megtisztított aljzatra pedig terítsünk kenőlappal ragasztót. Amint a ragasztó meghúzott, a foltot illesszük a padlóra az előbb említett módon (5).
A leragasztott foltokat mindig ajánlatos teljes felületükön gumikalapáccsal, vagy ennek híján az öklünkkel végig ütögetni, hogy a folt tapadása tökéletes legyen (6). Ha csak sávosan leragasztott a PVC padló, akkor a kivágott rész széle alá is kenjünk spatulyával ragasztót vagy két oldalán ragasztós ragszalagot, majd a folt beillesztése után a széleket együtt préseljük az aljzatra.
Kissé bonyolultabb a javítás, ha nagyon mintás PVC lemezpadlót kell kijavítanunk (7). Az a lényeg, hogy csak a sérült részt határoló fugamintázatot követően vágjuk be a foltot.
Részletes képanyag a lapban! Most is a fugák alapján tájoljuk be a foltnak való padlómaradékot, majd acélvonalzó mentén éles késsel vágjuk át mindkét anyagot (8). A sérült padlórészt tépjük fel (9), az aljzatot tisztítsuk meg, és kenjük be újra ragasztóval, az éleket is. Ha sávosan leragasztott a padlólemez, akkor két oldalán ragasztószalagot is használhatunk a folt rögzítésére. Ilyen esetekben a ragasztószalagot a kivágott rész szélei alá csúsztatva a lemezt le kell ragasztanunk.
A védőfóliát óvatosan húzzuk le a szalagról (10), majd illesszük pontosan helyére a foltot (11). A beillesztett darab széleit gumikalapáccsal megütögetve préseljük a ragasztószalagra (12), s ezzel kész is a foltozás.
A megsérült felületű parafa padló javítása már sokkal nehezebb. Először is a leragasztott elemet a szélei mentén éles késsel, acél vonalzó mellett körbe kell vágni az aljzatig (13). Az egész lapot favésővel kell teljesen eltávolítani az aljzatról (14). A padló felületének teljesen simának kell lennie, különben az új parafalap nem tapad majd fel teljes felületén. Az aljzatot kenjük be ragasztóval, majd szikkadása után illesszük helyére az új parafa lapot (15).
A javított részre fektessünk egy nagyobb faforgácslap darabot, s egy vízzel telt vödörrel préseljük le (16). Amint a folt szilárdan az aljzatra tapadt, felületét az előzőkhöz hasonlóan kezeljük, s akkor szinte nyoma sem marad a foltozásnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: PVC, parafa, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos fűtés

Bár még a szakemberek körében is gyakran vitákat generál, az elektromos fűtés létjogosultsága a modern lakásépítészetben megkérdőjelezhetetlen. A hőszivattyútól az elektromos radiátorig...


A Négy Ász mindig nyer

Napjainkban sportcsatornák esti műsorait rendre póker bajnokságok kártyapartijai töltik meg. Az egyik legelterjedtebb pókerjáték típus a Texas Hold'em szabályrendszer szerint bonyolítják a...