Burkolás parafával

A kellemes meleg hatású parafa burkolatokat bátran ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a természetes színharmóniákat, az otthon meleg érzését. A parafa padlóburkolat egyszerre puha, de a megfelelő kezelés miatt kopásálló. Kellemes járni rajta - akár mezítláb is. Kitűnően bevált gyerekszobában, ahol az apróságok a földön játszhatnak rajta, de ugyanígy háló- és nappali szobákban, sőt akár a fürdőszobába is ajánlható.

A parafa burkoló elemek kombinálásával érdekes, egyedi burkolatok alakíthatók ki. A színek harmonikus megválasztásával, a különböző színű és struktúrájú lapok kombinálásával látványos hatásokat érhetünk el. Ráadásul a burkoló elemek cseréjével az esetleges javítás is egyszerű, ugyanígy a felújítás, vagy részbeni felújítás, ami csak a frekventáltabb felületrészeket érinti. A parafa falburkolat nemcsak szép és különleges hatást nyújt, hanem praktikus is. Bátran lerakhatjuk padlófűtéssel ellátott helyiségbe is, felragaszthatjuk akár a lépcsők mellé, a konyha egyes részleteibe, kandalló mellé, dekorációként, pl. villanykapcsolók köré, vagy bútorlapokra, hogy azok harmonizáljanak a padlóval.

Készre lakkozott parafa padló lerakása

Első lépésben vizsgáljuk meg a már meglévő aljzatot. Az esetek döntő többségében beton felület áll a rendelkezésünkre, de akkor is elvégezhetjük a ragasztást, ha valamilyen már meglévő burkolattal, pl. régi kerámiával találkozunk. Vizsgáljuk meg, hogy a hordozó aljzat megfelelően szilárd, sík, szennyeződés-mentes legyen. Természetesen a beton felület túlságosan durva és sok esetben nem is sík, ezért nem alkalmas a ragasztott burkolat fogadására. A meglévő kerámia burkolat már általában sík, viszont ha ráragasztjuk a parafát, a burkolat fugái átüthetnek rajta. Ne feledjük a parafa burkolatok szakszerű fektetéséhez egy megfelelően erős, sima felületre van szükség, ellenkező esetben az aljzat minden hibája átlátszik rajta, és a kész burkolat meghibásodhat. A megfelelően por-, és zsírmentesített fogadó aljzatot egyenlítsük ki. Erre a célra használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt, melyet 0.5-10 mm-es rétegvastagságban hordhatunk fel. (Ajánljuk a Mapei termékeit, amelyek között megtaláljuk a megfelelő aljzatkiegyenlítőket, alapozókat és ragasztókat egyaránt.) A kiegyenlítő gyorsan köt, másnap a burkolási munkát el lehet kezdeni, tehát felesleges várakozási időre nincs szükség a kiegyenlítés és a burkolás közt.
Mielőtt a kiegyenlítést elvégeznénk, az alapfelületre hordjunk fel alapozó anyagot, ami a kellő tapadást biztosítja az aljzat és a kiegyenlítő között. Aljzatbeton esetén diszperziós alapozó, meglévő kerámia burkolat esetén kétkomponensű epoxi alapozó a tökéletes megoldás. A kész kiegyenlítő felületét csiszoljuk meg, majd portalanítás után kezdhetjük a parafa lapok ragasztását. A feladatra több ragasztó közül választhatjuk ki a leginkább megfelelőt. Amennyiben a parafa burkolat hátoldala natúr parafa, használjunk diszperziós kontakt ragasztót, melyet az aljzatra és a burkolatra is hengerrel hordjuk fel. Száradás után helyezzük a lapokat a végleges helyükre és hengereljük be.
Ha a parafa lap hátoldala gyárilag PVC bevonatot kap, ez lényegesen meggyorsítja a kivitelezési munkát, mert ebben az esetben egyoldalas diszperziós ragasztóval dolgozhatunk. Ilyenkor nincs szükség a kétoldali felhordásra, elég csak az aljzatra felkenni a ragasztót, majd a felesleges nedvesség elpárolgása után fektethetjük a burkolatot. A behengerelés ebben az esetben sem maradhat el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: burkolás, parafa, burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beltéri kerámia- és kőpadlók tisztítása

A kellemetlen, csatakos idő beköszöntésével a szokásosnál több szennyezőanyag kerül a lakásba. Ezen a lábtörlő használata és az utcai cipők papucsra cserélése ugyan sokat segít, ám ennek...


Tégla vagy kőhatású bevonat betonra

Teraszok vagy egyéb szabadtéri épületrészek kialakítása utánóhatatlanul felmerül, hogy betonépítmények felülete az adott környezetben befejezetlennek, illetve félig késznek látszik....