Burkolás parafával

A kellemes meleg hatású parafa burkolatokat bátran ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a természetes színharmóniákat, az otthon meleg érzését. A parafa padlóburkolat egyszerre puha, de a megfelelő kezelés miatt kopásálló. Kellemes járni rajta - akár mezítláb is. Kitűnően bevált gyerekszobában, ahol az apróságok a földön játszhatnak rajta, de ugyanígy háló- és nappali szobákban, sőt akár a fürdőszobába is ajánlható.

A parafa burkoló elemek kombinálásával érdekes, egyedi burkolatok alakíthatók ki. A színek harmonikus megválasztásával, a különböző színű és struktúrájú lapok kombinálásával látványos hatásokat érhetünk el. Ráadásul a burkoló elemek cseréjével az esetleges javítás is egyszerű, ugyanígy a felújítás, vagy részbeni felújítás, ami csak a frekventáltabb felületrészeket érinti. A parafa falburkolat nemcsak szép és különleges hatást nyújt, hanem praktikus is. Bátran lerakhatjuk padlófűtéssel ellátott helyiségbe is, felragaszthatjuk akár a lépcsők mellé, a konyha egyes részleteibe, kandalló mellé, dekorációként, pl. villanykapcsolók köré, vagy bútorlapokra, hogy azok harmonizáljanak a padlóval.

Készre lakkozott parafa padló lerakása

Első lépésben vizsgáljuk meg a már meglévő aljzatot. Az esetek döntő többségében beton felület áll a rendelkezésünkre, de akkor is elvégezhetjük a ragasztást, ha valamilyen már meglévő burkolattal, pl. régi kerámiával találkozunk. Vizsgáljuk meg, hogy a hordozó aljzat megfelelően szilárd, sík, szennyeződés-mentes legyen. Természetesen a beton felület túlságosan durva és sok esetben nem is sík, ezért nem alkalmas a ragasztott burkolat fogadására. A meglévő kerámia burkolat már általában sík, viszont ha ráragasztjuk a parafát, a burkolat fugái átüthetnek rajta. Ne feledjük a parafa burkolatok szakszerű fektetéséhez egy megfelelően erős, sima felületre van szükség, ellenkező esetben az aljzat minden hibája átlátszik rajta, és a kész burkolat meghibásodhat. A megfelelően por-, és zsírmentesített fogadó aljzatot egyenlítsük ki. Erre a célra használhatunk önterülő aljzatkiegyenlítőt, melyet 0.5-10 mm-es rétegvastagságban hordhatunk fel. (Ajánljuk a Mapei termékeit, amelyek között megtaláljuk a megfelelő aljzatkiegyenlítőket, alapozókat és ragasztókat egyaránt.) A kiegyenlítő gyorsan köt, másnap a burkolási munkát el lehet kezdeni, tehát felesleges várakozási időre nincs szükség a kiegyenlítés és a burkolás közt.
Mielőtt a kiegyenlítést elvégeznénk, az alapfelületre hordjunk fel alapozó anyagot, ami a kellő tapadást biztosítja az aljzat és a kiegyenlítő között. Aljzatbeton esetén diszperziós alapozó, meglévő kerámia burkolat esetén kétkomponensű epoxi alapozó a tökéletes megoldás. A kész kiegyenlítő felületét csiszoljuk meg, majd portalanítás után kezdhetjük a parafa lapok ragasztását. A feladatra több ragasztó közül választhatjuk ki a leginkább megfelelőt. Amennyiben a parafa burkolat hátoldala natúr parafa, használjunk diszperziós kontakt ragasztót, melyet az aljzatra és a burkolatra is hengerrel hordjuk fel. Száradás után helyezzük a lapokat a végleges helyükre és hengereljük be.
Ha a parafa lap hátoldala gyárilag PVC bevonatot kap, ez lényegesen meggyorsítja a kivitelezési munkát, mert ebben az esetben egyoldalas diszperziós ragasztóval dolgozhatunk. Ilyenkor nincs szükség a kétoldali felhordásra, elég csak az aljzatra felkenni a ragasztót, majd a felesleges nedvesség elpárolgása után fektethetjük a burkolatot. A behengerelés ebben az esetben sem maradhat el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: burkolás, parafa, burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Teraszok, erkélyek vízszigetelése

Családi ház építése során a burkolási-szigetelési munkák közül sok szempontból a terasz a legkritikusabb, mert sokkal intenzívebben érik a különböző környezeti hatások, mint pl. a...


Lambériázott falak

A lambériázott falburkolatok már régóta kedveltek. A valódi fából e célra készített fazonos anyagok mellett léteznek olcsóbb és korszerűbb falburkoló anyagok is. Ezek esetenként csak anyagukban,...