Bambusz és parafa a lakásban

2012-03-10 16:28:46 | Módosítva: 2014-08-13 11:10:26

Aki nem megszállottan híve a túlságosan is letisztult stílusú berendezési tárgyaknak, divatos falburkolatoknak és emellett kedveli a természetes anyagokat, azok bizonyára előbb-utóbb felfedezik az egzotikus bambusz és a parafa sajátos varázsát. Ráadásul e két anyag olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek tartósság szempontjából kiválóvá teszik őket, és sokoldalúan használhatók fel olyan területeken is amelyekre esetleg nem is gondolnánk. Ezekhez adunk most néhány ötletet.

Bambusz

Bambuszról talán sokan nem tudják, hogy a fűfélék családjába tartózik, ám tulajdonságai vetekednek a fáéval. Erős, kopásálló, vetemedésre nem hajlamos anyag, amelyet a legkülönfélébb formában lehet feldolgozni, és ennek megfelelően sokoldalúan lehet alkalmazni a lakásokban. A különféle burkolatok készítésén kívül számtalan díszítési feladatnál is kreatívan használható, és egyedi hangulatot adó alapanyag. Szálban, különféle méretű lécekben és az ezekből készített, változatos burkolóanyagokként is beszerezhetők e sokoldalúan felhasználható félkész termékek.

A különféle átmérőjű bambusz rudak 2 és 2,9 m hosszúságban szerezhetők be. Az éppen szükséges vastagságú anyagot lehetőleg úgy célszerű kiválasztani, hogy a választott darab átmérője szemmel láthatóan ne változzon túlságosan. A rudak hosszukban félbevágva is megvásárolhatók, ami sok használati tárgy készítését megkönnyítheti.
A nagyobb átmérőjű és félbevágott rudakból nemcsak dekoratív tükör keret készíthető, hanem egyéb képkeret készítését is lehetővé teszi. A sarkokat célszerű gérbevágottan illesztve összeragasztani, és a keretet az alá ragasztott farost-, vagy rétegeltlemezből leszabott alaplappal is ajánlatos megerősíteni. Ez a vékonyabb rudakból készült képkereteknél is ajánlott a fedőüveg beerősítése miatt.
Keleties hangulatú paravánhoz a vékony rudak alkalmasak. A térelválasztó masszív keretet igényel. A szeszélyesen elhelyezett vízszintes rudakat pedig az átfúrt lyukon keresztül fűzött erős zsineg, vagy vékony fémsodrony tartja egyben. E célra még a kissé egyenetlen rudak is megfelelnek. A rudak színét célszerű jól meggondoltan kiválasztani. Így szükségtelen a rudak utólagos pácolása, és természetesebb lesz a térelválasztó összhatása.
A félbevágott bambusz oszlopokból készült elemek lambériaként is használhatók. Ez az anyag többnyire 5 cm széles, párhuzamosra vágott szélű, így a darabok szinte hézag nélkül ragaszthatók egymás mellé. Záró szegélyként ugyancsak ezek az elemek erősíthetők a falra, a sarkok természetesen pontos összeillesztést igényelnek.
A modern fürdőszobákban is különleges hatást biztosítanak a különféle fajtájú bambusz padlóburkolatok. Előnyük, hogy nem érzékenyek a nedvességre, kiváló a kopásállóságuk és nagyon tartósak. Sajátos színük és egyedi erezetmintájuk még a minimál stílusú berendezéshez jól illik.
A bambuszból készült termékek között igen kedveltek a különféle rolóanyagok. Az egyszínű lécezésűek mellett az egyéb színkombinációjúak változatos mintázatukkal tűnnek ki. A lécek általában erős fonállal összefűzött rögzítésűek, így a réseken áthatolhat a fény, derített megvilágítást biztosítva a helyiségnek.

Bambusz redőnyök beszerezhetők textilre ragasztott változatban is. Az ilyen rolóanyagok sűrű lécezésűek és szélességi méretválasztékuk hasonló a fűzött kivitelűekéhez.

Parafa

A parafa köztudottan fakéreg, amelyet apró szemcsékre őrlése után a saját gyantatartalmát használva préselnek különféle vastagságú lemezekké. E rugalmas anyag kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságú, nem nedvszívó, jól hajlítható, és e tulajdonságai miatt sok célokra használható.

Mintázata meglepően változatos, és különféle vastagságú táblákban és tekercsben is beszerezhető. Tisztíthatóságát általában több rétegben felkent vízbázisú parafa-, vagy akrillakkal, kopásállóságát pedig esetenként gyárilag felhordott kerámialakkal szokás fokozni. Olajozással csak a vízállóságát szokták növelni. Főként padló- és falburkolatként használatos, ám egyéb dekorációs célra is jól használható.

Gyerekszobákban különösen előnyös a parafa burkolólapokból készített padló. E célra a klikes kialakítású járólapok az előnyösek, amelyeket egyszerű hézagmentesen lerakni, és akár fel is szedhetők. E lapok 10,5 mm-es vastagsága kitűnő hangcsillapítású, rugalmassága pedig ellenáll még a kíméletlenebb behatásoknak is. Könnyen takarítható, és kellemes meleg a felülete.
Fürdőszobákba inkább a 4 mm vastag és leragasztható parafa burkolólapok használhatók ideálisan, amelyekből még adott esetben a kád oldalát is azonos anyaggal lehet beburkolni. Az ilyen burkolatot érdemes többszöri lakkozással fokozottan vízhatlanná tenni. A mintázatát a különféle változatok közül a környezethez igazodva célszerű kiválasztani a helyiség összhangjának megteremtése érdekében.
Hálóhelyiségekben egyedi hatást és kellemes közérzetet teremt a megfelelő mintázatú és felületkezelt parafa padlóburkoló. Ilyen helyiségekbe a kontrasztosabb mintázatú parafa lapok az előnyösek, ám ügyelni kell a lapok hézagmentes illesztésre.
Parafából készült padlókat igényes iparos akár különleges mintázattal is képes kialakítani. Ezzel komfortos és nagyon dekoratív, a berendezéshez illő, egyedi padlófelület készíthető.
Sok esetben a hidegebb helyiségek falát kellemes meleg érzetet biztosító parafa falburkolattal érdemes lefedni. Ezek az anyagok 3-6 mm vastagok és tekercsben is beszerezhetők. Az ilyen burkolatokat a falra ragasztva lehet felerősíteni, a felső széle akár még szabálytalan is lehet. A parafa falburkolók ugyanis könnyen a kívánt formára szabhatók, ami megkönnyíti az egyedibb formák kialakítását.
A különféle burkolóanyagokon kívül ezeknél sokkal vékonyabb, tekercsben kapható parafalemezek is beszerezhetők. Ezeket különféle díszítő munkákhoz lehet felhasználni.
A vékony, sokszor alig 1 mm vastagság, különféle mintázatú parafa anyagokból számos egyedi használati tárgy formálható meg. A vékony lemezből még lámpaernyő is készíthető.
A nagyon vékony parafa lemezekből készülhetnek könyvborítók, különleges hatású jegyzettömb fedelek, a vastagabbakból naptártartók vagy akár falra akasztható üzenő táblák. A parafa ugyanis könnyen vágható, csiszolható, jól ragasztható, amit kellő fantáziával sokoldalúan lehet alapanyagként használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bambusz, parafa, bútor, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újra hasznosítható régi bútorok

Egy szoba új berendezése nem olcsó mulatság, és tagadhatatlanul az eredmény a mostani minimál stílusú lesz. A 70-es évek egyszerű Varia vagy Modul bútorai bár avíttnak mondhatók, ám egy kis...


A padlófűtés, felülethűtés előnyei

Az alacsony előremenő hőmérsékletű rendszerekhez afelületi fűtési megoldások illeszthető leginkább, hiszen a nagy felület alacsonyabb fűtővíz hőmérsékletnél is elegendő fűtési energiát biztosít...