Átalakulnak a vadkárok: nem csak téli probléma már

2021-06-05 20:06:25 | Módosítva: 2021-06-05 20:11:19

A törvény szerint a vadászatra jogosult köteles a vad által okozott kárt a károsultnak megtéríteni. Ez jól hangzik, de a gyakorlatban nem ennyire egyszerű a megoldás, célszerűbb a megelőzésre koncentrálni. Míg régen a nagy hóban élelmet kerestek a kertekben a vadak, ma már télen sincs nagyon hó, így más jellegű a kártétel is.


Vadkárnak minősül a gímszarvas, a dámszarvas, az őz, a vaddisznó valamint a muflon által a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban, továbbá a mezei nyúl és a fácán által a szőlőben, a gyümölcsösben, a szántóföldön, az erdősítésben valamint a csemetekertben okozott kár tíz százalékot meghaladó része. Ez a tíz százalék a természetes önfenntartási érték, amit tűrni kell, az e feletti mérték pedig a vadkár. Bár a vadkár fogalmába csak az előbb felsorolt állatok kártétele számít bele még több más állat is problémákat okozhat, például a seregély, fácán, darázs stb.

Miért okoz kárt a vad?

A vadállatok táplálkozásukkal, vonulásukkal, taposásukkal vagy akár az agancsnövekedésük miatti viszketésük enyhítésével is károkat okozhatnak a kultúrnövényekben. A taposási kár a szarvasnál és a dámnál figyelhető meg főleg a szántóföldi kultúrákban. A túráskár a vaddisznóra jellemző, míg a rágáskár az élő mezőgazdasági termények elfogyasztását jelenti. Ez a vaddisznó és a szarvas nyári fő tápláléknövényénél, a búzánál, rozsnál figyelhető meg, de általánossá vált a szőlő- és gyümölcsfák rügyeinek megrágása is. Ez viszont a nyugalmi periódusban jellemző, és az őz, szarvas, dám végzi előszeretettel. Az őz válogatós, „csipegető” táplálkozásformája kiemelkedően káros. Emellett sűrűn előfordul a hántáskár: kéreghántást, -rágást kérődző állatfajok okoznak, de a mezei nyúl kártétele is ilyen.


A Magyar Vadgazdálkodási Szakértők Egyesülete a közelmúltban készített egy tanulmányt az okozott vadkárokról. Ebben a közölt statisztikai adatok a vadászatra jogosultak adatszolgáltatásán alapulnak, így nem tartalmazzák az összes keletkezett vadkárt. Ennek egyik oka, hogy sok termelő a kisebb mértékű kárt nem jelenti, ahogy a kiskert- és nyaraló­tulajdonosok sem, nem kérnek kártérítést, mert nem akarnak konfliktust a vadászatra jogosulttal. Másrészt az adatsorok csak a kifizetett kártérítések összegét tartalmazzák. Amikor a vadászatra jogosult nem hajlandó megtéríteni a keletkezett kárt, és a termelő kénytelen a bírósághoz fordulni, a statisztikai adatszolgáltatásban nem szerepelnek e kifizetetlen, függőben levő összegek sem. Számtalan esetben előfordul, hogy a megállapított és kifizetett kár értéke jelentősen alacsonyabb a ténylegesen keletkezett kárnál. Emiatt a statisztika erősen torzít, és jelentősen, akár 50%-kal kevesebb összeg kerül be a vadgazdálkodási jelentésbe, mint a ténylegesen keletkezett vadkár mértéke, összege.

A vadkártétel ma már nem csak téli műfaj

A jól körbe kerített területeken az őz, szarvas vagy vaddisznó kártétel ritka. Gyümölcsösben fő ellenség a seregély, mert a hosszú érési időszakban gyakran feltűnnek és nehéz ellenük védekezni. Nagy hanghatású eszközök használata a települések közelsége miatt nehezen járható út, a mű sast pedig hamar megszokják. Leginkább hálózással lehet ellenük védekezni, ami nem olcsó, nem esztétikus, és a zöldmunkákat is akadályozza. A seregélyek ellen megoldás lehet még az infra-hangos illetve a ragadozó madárhangokat utánzó vadriasztó. A nagyvadaknál (őz, szarvas) elsősorban az ültetvények szélső sorai a veszélyeztetettek, a seregélyeknél az egész tábla.

A szőlők kevésbé fontosak a vadak étrendjének szempontjából, inkább a fürtök cukortartalma és az aszályos időszak befolyásolja a kártételek helyszínét, tehát késő tavasszal, nyáron vízhiány esetén annak pótlására rágják a zsenge növényeket.

Tavasszal az őzek és a nyulak főleg a rügyeket rágják le, kora ősszel pedig a vaddisznók okoznak károkat. Utóbbi keresztülmegy mindenen, tör-zúz, ez okozza a problémát. Vannak, akik próbálkoznak a területre kutyaszőrt kihelyezni, de idővel semmilyen látványos hatása nincs, megszokják a vadak. A legbiztosabb megoldást a vadhálós kerítés jelenteti, amit 60 centiméterre leásható a föld alá, és ott vissza is hajtható, így a vadak számára megkerülhetetlen.

Az Agrárkamara több helyen felhívta már a figyelmet arra, hogy az utóbbi 10 évben fokozatosan nőtt a nagyvad állomány az országban, miközben az apróvadak száma meredeken esett. Ennek oka, hogy az előbbiekre természetes ragadozó nem leselkedik, az erdősített területek aránya pedig folyamatosan nő az országban. A vadgazdák és a mezőgazdák közötti nézeteltéréseket csökkentheti, ha legalább a vadkár nagyságának megítélésében nincs vita köztük. Ezt a célt szolgálja az egységes vadkárfelmérési útmutató.


A vadkár elhárítása kötelesség

A károk megelőzése közös érdeke a föld használójának és a vadászatra jogosultnak is. A vadászati törvény mindkét fél kötelességeit előírja a kár megelőzése terén, de hatékonyan csak akkor lehet védekezni, ha azt mindkét fél be is tartja. Az ezzel kapcsolatos rendeletek számos kárenyhítő megoldást tartalmaznak. Egyik ilyen, hogy a károsodás vagy a károkozás veszélye esetén a vadászokat haladéktalanul értesíteni kell.

Másik hasznos és elvárt módszer a károkozás csökkentése érdekében, hogy közvetlenül az erdősült terület mellett található kert, ültetvény vagy mezőgazdasági tábla esetén gondoskodni kell arról, hogy az erdősült terület szélétől legalább 5 méter szélességben olyan növénykultúra legyen, amely magassága alapján lehetővé teszi az erdőből kijövő vad észlelését és vadkárelhárító vadászatát.

Profi módszerek kombinációja

A professzionálisabb lehetőségek közül megkülönböztetünk szaghatáson alapuló riasztószereket, a mechanikai védekezés eszközeit (kerítés, vadháló, villanypásztor) valamint hang és fényhatáson alapuló védelmet (karbidágyú, periodikus villanó fény, fényvisszaverő fóliacsíkok). A szaghatáson alapuló riasztószerekkel szembeni követelmény, hogy hatásosak legyenek, de a megvédendő kultúrát, az állatokat, embert ne veszélyeztessék. Érdemes e védekezési formát a mechanikai módszerekkel kombinálni. A mechanikai módszerek közül tökéletes megoldás a vad ellen a feszített, csúszásmentes csomózású vadhálóból készült fa oszlopos kerítés. A villanypásztor pedig csak az őzek ellen nyújt védelmet, a szarvas gond nélkül átugorja, a vaddisznó pedig áttör rajta. A villanypásztor rendkívül karbantartás igényes, esős időben a fű gyorsan belenő, a szél ágakat törhet rá, és az áram ekkortól a földbe csatlakozik.

A hang és fényhatáson alapuló védelmi megoldások közül a karbidágyúk éles hangja riasztóan hat a vadakra. Működési elve, hogy egy fényérzékeny, elektromos automata az esti sötétedéskor bekapcsolja a szerkezetet, és az rendszeresen, vagy mozgásra villámfény erősséggel villan, és hozzá robbanó hangot is ad. A tapasztalatok szerint a vadkár ellen nem egy, hanem többféle megoldással érdemes egyszerre védekezni, amennyiben nincs lehetőség a terület körbekerítésére. És jó dolog a szomszédok összefogása is a kérdésben.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vadelütések megelőzésére

Tudnunk kell, hogy lakott területen kívüli utakon vadon élő állatokkal elvileg bárhol és bármikor találkozhatunk. Különösen számolni kell vadállatok megjelenésére azokon az útszakaszokon,...


Védekezés a vadkárok ellen

Az őszi-, téli-, tavaszi időszakban a táplálékhiány sok állatot csalogat az erdő közeli telkekre, megművelt területekre. Többféle állatbarát módszer létezik arra, hogy értékeinket megvédjük -...