Gyors cipzárjavítások

2021-06-05 20:24:53 | Módosítva: 2021-06-05 21:14:08

A gyakran használt cipzáraknál előbb-utóbb bekövetkezik, hogy a kocsi felhúzásakor szétnyílnak a cipzár fogai. Ezt a kocsi szélső csúszóinak a kopása okozza. Ezért azonban felesleges cipzár-javító után kutakodni, mert bárki megjavíthatja, ha van egy laposfogója, egy kisebb kalapácsa és egy nagyobb vastömbje.
A javítás csak annyiból áll, hogy egy kisebb üllőre vagy acél tömbre helyezve a kocsit, meg kell ütni. Ám nem mindegy, hogy hol. A kocsi húzónyelvét hátra hajtva, a kocsi hátsó részét a fogó pofái közé fogva kell ráütni a tetejére. Ezzel kissé összébb nyomjuk a kocsi szélső siklópályáinak a távolságát, ami ezt követően már képes egymásba rögzíteni a fogakat.

Az is gyakori hiba, hogy a zsebekbe, nadrágokba varrt cipzár végzárója leszakad, és így a kocsi akadálytalanul leszalad a cipzár végén. A javításhoz a kocsit vissza kell illeszteni a fogakra. Ezt elég könnyű megtenni, ha a fogsort kifeszítve a kocsi szétnyíló pofái közé nyomjuk, előre húzzuk, majd a cipzár végét erősen, több öltéssel – a régi zárószemek felett – a nyílás végéhez öltjük. Így ugyan néhány mm-rel rövidebb lesz a kinyitható hosszúság, de szinte azonnal megjavítható a hiba, mégpedig a cipzár cseréje nélkül.

Készen is kapható

A kocsi húzófüle is néha a kezünkben marad, és bizony így már nehéz a cipzárt fel-le húzogatni. Az oka, hogy ezek az alkatrészek fehérfémből készült precí­ziós öntvények, amelynek a szeme a kocsi mozgatása közben állandóan kopik és el is törhet. A kocsi felső kulisszájába egy már nem használt cipzár húzóját illeszthetjük, vagy rőfösboltokban és barkácsboltokban kapható univerzális cipzárhúzóval pótoljuk. A kapható húzókák némelyike biztosítótűként nyílik ahhoz, hogy a helyükre illeszthessük, de a zárt szemeseket sem nehéz egy fogó segítségével a cipzárkocsira tenni. Magunk is készíthetünk vastagabb zsinórból vagy valamilyen szalagból, bőrdarabból.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fali széfek

A bútor széfek ugyan viszonylag könnyen "telepíthetők", ám ha a rögzítésük nem kellően szilárd, könnyen kiemelhetők a helyükről. Mivel ezt a követelményt elég nehéz a széf bútorba építésekor...


Építés, javítás a házkörül

A modern építőanyagok már nemcsak egyetlen feladat ellátására alkalmasak, hanem általában többféle feldolgozási és alkalmazási lehetőségük van. Gondoljunk például a csemperagasztókra, amelyek az...