Gyors cipzárjavítások

2021-06-05 20:24:53 | Módosítva: 2021-06-05 21:14:08

A gyakran használt cipzáraknál előbb-utóbb bekövetkezik, hogy a kocsi felhúzásakor szétnyílnak a cipzár fogai. Ezt a kocsi szélső csúszóinak a kopása okozza. Ezért azonban felesleges cipzár-javító után kutakodni, mert bárki megjavíthatja, ha van egy laposfogója, egy kisebb kalapácsa és egy nagyobb vastömbje.
A javítás csak annyiból áll, hogy egy kisebb üllőre vagy acél tömbre helyezve a kocsit, meg kell ütni. Ám nem mindegy, hogy hol. A kocsi húzónyelvét hátra hajtva, a kocsi hátsó részét a fogó pofái közé fogva kell ráütni a tetejére. Ezzel kissé összébb nyomjuk a kocsi szélső siklópályáinak a távolságát, ami ezt követően már képes egymásba rögzíteni a fogakat.

Az is gyakori hiba, hogy a zsebekbe, nadrágokba varrt cipzár végzárója leszakad, és így a kocsi akadálytalanul leszalad a cipzár végén. A javításhoz a kocsit vissza kell illeszteni a fogakra. Ezt elég könnyű megtenni, ha a fogsort kifeszítve a kocsi szétnyíló pofái közé nyomjuk, előre húzzuk, majd a cipzár végét erősen, több öltéssel – a régi zárószemek felett – a nyílás végéhez öltjük. Így ugyan néhány mm-rel rövidebb lesz a kinyitható hosszúság, de szinte azonnal megjavítható a hiba, mégpedig a cipzár cseréje nélkül.

Készen is kapható

A kocsi húzófüle is néha a kezünkben marad, és bizony így már nehéz a cipzárt fel-le húzogatni. Az oka, hogy ezek az alkatrészek fehérfémből készült precí­ziós öntvények, amelynek a szeme a kocsi mozgatása közben állandóan kopik és el is törhet. A kocsi felső kulisszájába egy már nem használt cipzár húzóját illeszthetjük, vagy rőfösboltokban és barkácsboltokban kapható univerzális cipzárhúzóval pótoljuk. A kapható húzókák némelyike biztosítótűként nyílik ahhoz, hogy a helyükre illeszthessük, de a zárt szemeseket sem nehéz egy fogó segítségével a cipzárkocsira tenni. Magunk is készíthetünk vastagabb zsinórból vagy valamilyen szalagból, bőrdarabból.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Cipzár zűrök

A magyarosabb nevükön villám-, vagy húzózárak már régóta széles körben használatosak. Ruhadarabokon, különféle használati tárgyakon, lábbeliken és még számtalan egyéb eszközön megszokottak és...