Bárkivel megtörténhet

Vadbaleset

2011-03-15 23:49:50 | Módosítva: 2011-03-27 20:44:31

Bár az állatok nappal többnyire kerülik a forgalmas utakat, éjjel és csekély forgalmú területeken bármikor találkozhatunk az utat keresztező vadakkal. Internetes fórumokon rémtörténetek tucatjait hallani elütött őzekről, totálkáros autókról és nem fizető biztosítókról.

A legegyszerűbb persze a baleset elkerülése, amire nincs mindig lehetőség, de erdős területeken, illetve ha a KRESZ tábla erre külön felhívja a figyelmünket, érdemes a szokásosnál is nagyobb figyelemmel vezetni. Használjunk távolsági fényszórót, így korábban észrevehetjük az úton bóklászó, vagy azt megközelítő vadat. Sok helyen kapható ultrahangos vadriasztó síp, amit a menetszél „működtet”, ez is egy lehetőség a baleset esélyének csökkentésére.
Nem egyforma az egyes állatok viselkedése: a macska vagy a nyúl gyakran visszafordulnak, miután átszaladtak az úton, a kutya vagy a vaddisznó nem tesz ilyet. Bár sokan azt gondolják, hogy a kisebb testű állatok, csak magukra veszélyesek, érdemes megemlíteni, hogy egy nyúl is komoly kárt tud okozni a kocsi futóművében. Nem is beszélve egy őzről vagy szarvasról, mert magas súlypontjuk révén nem csak magukban és a járműben, hanem a benne ülőkben is súlyos sérüléseket okozhatnak a szélvédőn berepülve.
Ha bekövetkezik a baleset, és akár a vad, akár a gépjármű megsérül, célszerű rendőrt hívni, aki a nyomokat rögzíti. Ezt még akkor is hasznos megtenni, ha személyi sérülés nem történt, hiszen a későbbi, esetleges vitás ügyekben fontos szerepet játszhat a rendőri szakvélemény. Az autótulajdonos kárát casco biztosítása térítheti meg. Amennyiben a vadásztársaság bizonyul vétkesnek a balesetben, úgy minden felmerült kárt neki kell megtérítenie.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vad, baleset, vadász, vadkár

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A megunhatatlan lugas

Nyáron nagy kincs az árnyék a kertben. A növények árnyéka attól függ hová vetül, hogy épp milyen napszak van, tehát ahhoz, hogy hosszabb ideig árnyékban legyünk, folyamatosan költözködnünk kell....


Feketecsalán

Sok magyar neve van, mégsem ismert kertjeinkben a feketecsalán, vadszezám, kínai bazsalikom vagy cserjés perilla. Érdemes lenne többeknek termeszteni, mert sok felhasználási módja lehetséges,...