Helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozás

2021-06-19 08:24:44 | Módosítva: 2021-06-19 08:44:12

Évek óta jelentős keresletnek örvendenek a különböző helyiségenkénti hőmérsékletszabályozó rendszerek a lakó­épületek fűtési üzemének gazdaságosabbá tétele, illetve a beltéri helyiséghőmérsékletek saját igények alapján történő szabályozhatóságának érdekében.

A legtöbb fogyasztó számára

A telefon egyre nagyobb mértékben a mindennapi élet „távirányítója”. Emiatt manapság sokan igényelnek olyan fűtési rendszert, amely a mobiltelefon segítségével működtethető. A hálózati eszközök a digitális szolgáltatások révén új üzleti területeket nyitnak a gyártók számára: ezt a rést ismerte fel már több, elsősorban a hőelosztás és a szabályozástechnika területén tevékenykedő gyártó.


Ezek a megoldások azonban (általában) nem képesek közös kommunikációs nyelven „beszélni” a fűtési hőtermelővel. Mindezeken túl az Európai Unió nemrég bevezetett intézkedései is a fűtési rendszerek energia-hatékony szabályozását követelik meg, így a fűtési üzem modulációja mellett a hőmérséklet-mérési pontok felismerése és energia-takarékos szabályozása is fontos tényező lett.

Egy komplett okosfűtési rendszerben a vezérlés, illetve az eBUS kommunikációra képes fűtőberendezés folyamatos kapcsolatban áll egymással: ennek eredményeképpen a kazán csak a vezérlés által előírt hőszükségletet veszi figyelembe, hogy minden egyes helyiségben elérje a célhőmérsékletet. Ennek érdekében a kommunikációs egység folyamatosan meghatározza, melyik helyiségben van a legmagasabb hőigény. Ez lesz az egész rendszer hőszükséglete. A helyiségenként hőmérsékletszabályozáshoz feltétlenül szükséges minden radiátorra vezérelhető radiátorszelep beépítése.


A termosztát javítja a hőmérséklet-mérés minőségét a radiátortól mért távolsága miatt, ezen kívül egyes márkáknál mérheti a helyiség páratartalmát is. A felhasználó számára okostelefonos applikáció jelenti a bázist (a kommunikációs egységen keresztül) a teljes rendszer ellenőrzéséhez, saját egyéni igényeinek függvényében.

Radiátoros fűtési rendszer esetén időjárás-követő fűtésszabályozót kell elhelyezni a fűtőkészülékben, ezzel biztosítva a mindenkori hatékony és gazdaságos fűtési előremenő hőmérsékletet. A fűtőtest-termosztát kijelzőjén a kívánt hőmérsékletet mutatja. A kért hőmérséklet a hőmérséklet-választón keresztül az applikáción belül módosítható. A hőmérséklet-választó megnyomásával a fűtőtest-szelep azonnal, 5 perces időtartamra 80%-ra kinyit. Ezen kívül a termosztát egy úgynevezett ablaknyitás-felismerési funkcióval rendelkezik. Szellőztetéskor a fűtőtest-termosztát automatikusan lecsökkenti a helyiség hőmérsékletét, hogy spóroljon a fűtési költségeken. Ez alatt a kijelezőn a nyitott ablak szimbólum jelenik meg. A fűtőtest-termosztát automatikusan felismeri a szellőztetés következtében fellépő erőteljes hőmérséklet-csökkenést, ezért ilyenkor a parancsolt hőmérséklet 15 percre 12 °C-ra lecsökken.


A helyiség (vagy referencia) termosztát a kijelzőjén a helyiség mért hőfokát mutatja. Ezen kívül a helyiség-termosztát páratartalom érzékelőt is tartalmaz, így leolvasható a helyiség aktuális páratartalma. A termosztátok rádióhullámon keresztül adják át a kommunikációs egységre a tényleges (mért) és a kívánt hőmérsékleteket. A hőmérséklet, mint „fűtési kívánt hőmérséklet” jelenik meg a szabályozó alapkijelzőjén. Ezen hőmérséklet, valamint a beállított fűtési jelleggörbe alapján a szabályozó eBUS-on keresztül adja tovább a parancsolt előremenő hőmérsékletet a kazán felé. A „Fűtés“ üzemmód a szabályozón ilyenkor „Nappal“ állásba vált, minden egyes önálló termosztát időprogramját az applikációban programozzuk. A fűtőtest-termosztátok nyitásának mértéke folyamatosan átadódik a kommunikációs egységre. Amennyiben az összes fűtőtest-termosztát teljesen lezár, a szabá­lyozón a „fűtés” üzemmód kikapcsol. Ha egy termosztát kinyit, az üzemmód ismételten „Nappal“ állásba vált.

Egy központi rendszerhez maximum 20 db fűtőtest-termosztát használható, egyetlen helyiségen belül pedig legfeljebb 6 db. Egy rendszeren belül maximum 12 db helyiség-termosztát telepíthető, egyetlen helyiségen belül pedig csak 1 db. A rendszert kizárólag radiátorokhoz lehet használni, padlófűtéses rendszerhez nem. Csak azok a rendszerek jöhetnek szóba, amelyek maximum 2 fűtési körből állnak.

A kommunikációs modul rendszer fűtőtest termosztájaival és (ha van) a referencia termosztátokkal „beszélget”. A kommunikáció vezeték nélküli technológián keresztül történik. Mivel nem kell kábeleket telepíteni, ezek a rendszerek utólag is felszerelhetők, és szükség esetén egyszerűen eltávolíthatók. A telepítést bárki könnyen elvégezheti.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csökkentsük hőenergia és vízköltségeinket

A tényleges fogyasztáson alapuló fűtési hőenergia- és vízelszámolás elve az egyik leghatékonyabb intézkedés, hogy a hőenergia- és vízfogyasztást, valamint az ehhez kapcsolódó költségeket...


Elektromos fűtés

Számos előnye miatt az elektromos fűtés egyre népszerűbb napjainkban. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mire érdemes ügyelni a választáskor.