Kalóriamentes édesítők

2023-05-31 08:58:48 | Módosítva: 2023-05-31 09:03:01

Az édes ízt sokak kedvelik, és a cukor kis mennyiségben gyorsan hasznosítható energiát szolgáltat, ám túlzásba vitt fogyasztása előnytelen és hizlaló. Ám a gyógynövények e téren is segítségünkre vannak, hiszen léteznek édesítőnövények, melyek szinte kalóriamentesek. A répa- vagy nádcukor helyett kalóriamentes, vagy alacsony kalóriatartalmú természetes édesítőszerekkel is ízesíthetjük táplálékainkat. A cukor egy élelmiszer-vegyipari termék, finomított és koncentrált. Túlzott fogyasztása emiatt hosszabb távon számos alattomos betegség okozója lehet. A cukrot helyettesítő alternatívák közül egyik legismertebb a jázminpakóca, Stevia vagy édesfű, de más édesítő-növények is vannak, melyek nagy jövő előtt állhatnak.

Némelyike nálunk is megterem

A jázminpakóca (Stevia rebaudiana)


A Stevia nemzetség Pedro Juan Steve spanyol botanikusról kapta a nevét. 1888-ban az olasz N. S. Bertoni felfedezőként Rebaudi olasz tudósról nevezte el ezt az édes levelű növényfajt. A steviáknak körülbelül száz faja él Dél-Amerika szubtrópusi tájain. A Paraguayban őshonos növények közül csak kettőnek édesek a hajtásai. A Steviarebaudiana a krizantémokkal mutat rokonságot. Jelentéktelen fehér színű virágaiból fejlődnek ki a magok, amelyek repítő szőrökkel jutnak el az anyanövénytől távolabbi helyekre. Eredeti hazájában egy méter magasra nő ez a 40-50 évig élő cserje termetű évelő növény.

Termőhelyén – a magas fennsíkokon – nincs tél, a nyár pedig hűvös. Hazánkban csak a nyári időszakban lehet szabadban tartani. Igazán jól szeptemberben érzi magát nálunk. Teleltetésekor 5-10 °C-on életciklusát szünetelteti, viszont akkor is ügyelni kell arra, hogy talaja ne száradjon ki teljesen. Stevia próbaültetvények vannak Spanyolországban, Kanadában, Ausztráliában, és több mint húsz éve már a Cseh Köztársaságban.



Édesít és gyógyít

A Stevia rebaudiana különleges gyógynövény és egyben édesítőszer. Bőrregeneráló hatását a guarani indiánok sérüléseknél, bőrbetegségeknél használták. Elősegíti a hegesedést, kitűnő borotválkozás utáni arclemosó is készíthető belőle. Az indiánok gyógyteáinak nélkülözhetetlen összetevője volt. 1931-ben egy francia tudós fehér por formájában vonta ki az édes ízért felelős glikozidokat. Ez a por háromszázszor, a szárított levél pedig harmincszor édesebb, mint a cukor. Az édes ízért felelős anyag lebomlás nélkül halad át a tápcsatornán, tehát kalóriamentes. Dán és brazil tudósok szerint a II. típusú cukorbetegség ellen nagyon ígéretes a használata. Enyhíti az inzulinfüggést, szabályozza annak szintjét. Európai tanulmányok szerint vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy működést támogató hatású. Semmilyen mellékhatása nincs. Íz anyaga főzés hatására nem bomlik le, fogyasztása nem okoz fogszuvasodást. Mivel számos baktérium és vírus szaporodását meggátolja, hatékonyan alkalmazható szájfertőzések és influenza esetén. Leveleiben sokféle hatóanyag található, illóolajok, aminosavak, pektinek, vitaminok közül kiemelkedik az A, béta-karotin, C, P, D, E és ásványi anyag tartalma is számottevő, melyek szerves kötésben vannak.


Hatóanyagaiból adódóan a következő betegségek esetén javasolt a használata: cukorbetegség, candidiózis, elhízás, érelmeszesedés, magas vérnyomás, allergiák, immunrendszeri betegségek, szájüregi betegségek, gyomor és emésztőrendszer megbetegedései. Javítja a szövetek oxigénellátottságát, normalizálja a fermentációs rendszerek működését, csökkenti a vér koleszterin-szintjét, segít vashiányos állapotban, regenerálja az érrendszer periférikus keringését. Semlegesíti és eltávolítja a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat, stabilizálja a vérnyomást, támogatja az endokrin rendszert, serkenti az emésztő és vizeletkiválasztó szervrendszer működését, serkenti az immunrendszer regenerálódást meghűléses és fertőzéses betegségek esetén.

Egyszerűen használhatjuk házilag is

Legegyszerűbb elkészítési módja, ha a jázminpakóca szárított leveleiből egy evőkanálnyit leforrázunk két deciliter vízzel. Negyed óra múlva készen van a napi édesítő adag. Leszűrve, üvegben, hűtőszekrénybe téve tároljuk ezt a forrázatot felhasználásig. Ezzel a lével édesíthetünk teát, müzlit, kását, süteményeket. A porrá őrölt leveleket felhasználhatjuk, mint lisztadalékot tortákba, süteményekbe. Ügyeljünk a mennyiségekre, mert könnyen túlédesíthetjük vele az ételt.

Gyors törzsoldat, meleg eljárással is készülhet. Ekkor az elmorzsolt szárított leveleket egy kotyogó kávéfőző tartályába tesszük. Maximális mennyiségű vízzel feltöltjük a szerkezetet, és kifőzzük, átlúgozzuk a leveleket. Az így nyert oldatot félretesszük, a kotyogóba újra vizet töltünk, és az előbb egyszer már kifőzött leveleket újra kifőzzük. Ezt további két alkalommal megismételjük. Az első két kifőzött oldatot édesítésre és tartósításra használjuk, a többi pedig teakeverékek ízesítésére alkalmas. A meleg eljárás előnye, hogy szinte az összes ízanyag kioldódik a levelekből. Hátránya, hogy a hő hatására érzékeny, lebomló vitaminok jelentős része megsemmisül.

Ennek elkerülésére lassú eljárással is készülhet törzsoldat, hideg eljárással. Egy púpozott evőkanálnyi elmorzsolt stevia levelet fél liternyi felforralt, majd langyosra visszahűtött vízben elkeverünk, majd 12 órán át állni hagyjuk. Ezt követően leszűrjük, majd a felázott leveleket ugyanezzel a módszerrel ismét beáztatjuk. A két oldatot végül külön-külön, vagy összeöntve is használhatjuk édesítésre, tartósításra. Ezzel a kíméletes eljárással a levél teljes hatóanyagtartalma a törzsoldatba kerül. A kilúgozás hatékonysága tovább fokozható, ha azt gyógyszertári minőségű desztillált vízzel végezzük. A Teakeverékekhez közvetlenül is hozzákeverhetjük a stevia leveleket, és azokat egy menetben forrázhatjuk le.

Levélőrlemény felhasználásakor a szárított levélből készült őrlemény (liszt) közvetlen édesítésre használható. Nem kell oldatot készíteni belőle, hanem egyből az édesítendő, tartósítandó anyagba (gyümölcsital, szörp, lekvár, leves, mártás, kása, sütemény stb.) keverhetjük. A süteményeknél a lisztbe vagy a töltelékanyagba is bekeverhető. Az őrleményt jól záródó üvegben a sóhoz, fűszerekhez hasonlóan az asztalokon tarthatjuk.

További cukorhelyettesítő növények

A Stevia mellett számos más növény is alkalmas ételeink édesítésére. Ilyen az azték édesfű, a Lippia dulcis is. Az édesgyökér kivonat egy barnás fekete massza, az édesgyökér cukrot pedig ebből vizes kioldással, savas kezeléssel, majd besűrítéssel nyerik. A medvecukor vagy bocskorszíj alapanyaga is ez. Édes ízét a glicirhizin-sav adja, amely a gyökerekben 5-8, egyes időszakokban akár 20 százalékban is megtalálható. E sav sói a répacukornál ötvenszer édesebbek, és még ötezerszeres hígításban is érzékelhető. Utóíze miatt édesítőszerként nem terjedt el. Külföldön likőrök, üdítőitalok, gyógyszerek gyártásához használják. Az édesgyökérből készült tea gyomorhurut és fekély esetén elősegíti a gyulladt gyomornyálkahártya gyógyulását. Huzamosabb ideig azonban nem javasolt használni, mert emeli a vérnyomást.

A monellint egy Afrikában honos kúszónövény vörös bogyóiból izolálták. Édesítő hatása háromezerszerese a répacukorénak, édes íze fogyasztás után még nagyon sokáig érezhető a szájban. Hő és sav hatására elbomlik, emiatt az élelmiszeriparban nem használják.

Az oszladin a közönséges foltos páfrányban található anyag. Kutatási stádiumban van. A későbbiekben várhatóan édesítőszerként lesz majd használható.

A taumatint egy Ugandában honos növényből állítják elő. A gyümölcsében található három nagy fekete magját átlátszó, gélszerű édes anyag veszi körül. Ezerötszázszor édesebb a répacukornál. Nagyon hosszú ideig tartó édes utóíze van: fogyasztása után néhány percig minden más étel, ital édesnek tűnik. Édes ízét hő és sav hatására elveszíti.

A mirakulin egy Nyugat-Afrikában honos növényből nyert édesítő anyag. Különleges íz modifikátor anyag: a savanyú ízt alakítja át édessé. Ára, és bomlékonysága miatt nem terjedt el. Ilyen íz módosító hatás tapasztalható az articsókánál is.

A Pinaceae családba tartozó fenyők között számos édes ízt hordozó ismeretes. A lucfenyő-gyantából kinyert diterpenoid vegyületének váza a Stevia stevisoidehoz hasonló. Édesítő ereje 1600-2000-szerese a répacukorénak.

A dihidrokalkont a citrusok héjából nyert édes ízű anyagokból hidrogénezéssel állítják elő. Emiatt már mesterséges édesítőszernek számít. A citrus alapanyag függvényében édesítő ereje 200-2000-szerese a répacukorénak.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...