Zsálya

2023-05-31 08:43:08 | Módosítva: 2023-05-31 08:45:56

Zsályával „találkozhatunk” gyógycukorkákban, szájvizekben, kozmetikumokban… E növény a régi kertek elmaradhatatlan szereplője volt, és napjainkban is számos díszváltozata kapható a kertészeti árudákban. A zsályafélék nem csak virágaikkal díszítenek, hanem színes változataik a leveleikkel is. Ideális növények, mert jól tűri a száraz, meszes talajt, emellett meleg- és fénykedvelők.


Gyógyít és díszít

Gyógyászati szempontból legfontosabb az orvosi zsálya (Salviaofficinalis), ami 50-80 cm magas évelő félcserje, azaz csak a föld közeli részei fásodnak, innen hajt ki tavaszonként. Az ókorban tartósításra használták, lévén baktérium és gombaölő, fertőtlenítő hatású. Régen univerzális gyógynövénynek tartották, már az ókori görögök is tályogos sebeket, kígyómarást gyógyítottak vele. A rómaiak fogápolásra használták. A sok változatának némelyike kulináris célokra is használható, virágaival bólék, sütemények díszíthetők.

A népgyógyászatban leginkább külsőleg, antimikrobiális, antivirális, antifungális, gyulladásgátló hatása miatt alkalmazzák, például aranyér kezelésére ülőfürdőként. Teája, alkoholos kivonata száj-, és toroköblögető, de utóbbit garatecsetelésre, fogínykezelésre is használják. Nem csak öblögetésre, hanem elfogyasztva is hatékony, de csak rövid ideig alkalmazzuk, akut panaszok esetén.


Az illóolajat külsőleg légutak hurutos állapota, homlok-, és arcüreg gyulladás, fogínygyulladás, fogágybetegség és rossz szájszag, valamint ízületi-, és izomfájdalmak kezelésére használják bedörzsölőszerek, masszázs-, és fürdőolajok, továbbá szájápoló készítmények alkotórészeként. Az illóolaját belsőleg csak szakember felügyeletével alkalmazzuk, ez öngyógyításra nem javasolt.

Az orvosi zsálya illóolajának tujon tartalma miatt terhesség és szoptatás idején nem alkalmazható (legfeljebb a levél vizes kivonata, és az is csak külsőleg). Túladagolása epilepsziás görcsöt okozhat. Kisgyerekeknek 6 éves kor alatt szintén nem adható. Láz esetén ne fogyasszuk, mert gátolja az izzadást, így akadályozza a szervezet hőleadását. Ez persze más esetben előny, hiszen hatékony izzadás-gátló.Fűszerként is megállja a helyét: friss, zsenge hajtásvégei, frissen szedett, szárított és fagyasztott levelei sertés-, baromfihúsokhoz és halakhoz jól illik, emellett paradicsomos ételek ízesítésére is kiváló. A zsenge tavaszi hajtások jól használhatók spagettihez és egyéb, nem édes tésztákhoz.

Az orvosi zsálya fényigényes, hőigényes, szárazságtűrő, ilyen körülmények között magasabb lesz a hatóanyag tartalma, mint árnyékban. A sziklás, sekély termőrétegű területeken is jól terem. Ha az ültetést követő évben a 15-20 cm magas növényeket felére visszavágjuk, ezzel erőteljes hajtásnövekedést, bokrosodást érünk el. A tarka levelű, zöld levelű, bordós levelű, különböző virágszínű zsályaváltozatok vágott virágnak is alkalmasak.

Sokféle zsályának van kertészeti szerepe

A brazíliai eredetű paprikavirág (Salviasplendens) különböző kertészeti díszváltozatai nálunk is igen kedvelt egynyári növények. Levelei a paprikáéhoz hasonlóak, egész nyáron át látható virágai pedig a tűzpiros mellett már sárga, fehér és lila színben is kaphatók. A fél méter magas lándzsás levelű Salviaofficinalissubsp. Lavandulifolia kedvelt kerti növény. Kompakt növekedésű levelei illatosak és látványosak. A Kis-Ázsia hegyvidékein élő rövid levélnyelű Salviaofficinalissubsp. minor aljfajból származnak az Ausztriában, Észak-Németországban termesztett fajták. Ebből eredeztethetők a kertészeti céllal termesztett, 80 cm magasra növő fehér (albiflora) és piros virágú (rubriflora) formák. A Salviaofficinalissubsp. major méretei az előzőnél nagyobbak, a levelek szív alakúak, a virágok tömör fürtökben állnak. A violakék virágú, f. crispa fajta is kedvelt változat, mely leveleinek a széle fogazott. A Salviaofficinalis „Tricolor”, Salviaofficinalis „Icterina”, Salviaofficinalis „Purpurea” színes leveleik miatt keresett díszváltozatok, melyek nem csak virágzáskor kiemelkedő díszítő értékűek.

A muskotályzsálya (Salviasclarea) igen nagy méretű faj, a gyógyászatban felhasznált drogja a virágokból kinyert illóolaj. Illóolaj tartalma a hajnali órákban a legmagasabb. Illóolaját próbálják felhasználni az ámbra helyettesítésére, a cetek nagy örömére. E fajnak a leveleiből is készíthető ízletes szörp és limonádé is.

A mezei zsálya (Salviapratensis) mészben gazdag talajon, száraz napos helyeken, réteken, utak mentén, fordul elő. Levelei bor, sör, limonádé, valamint húsok fűszerezésére alkalmasak - frissen, vagy szárítva. Ennek is van antimikrobiális, gyulladásgátló hatása, mint az orvosi zsályának, emellett bélhurut, hasmenés, hurutos megfázás, külsőleg pedig nyálkahártya gyulladás enyhítésére alkalmas. Több fajtáját virágos dísznövényként termesztik. További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tematikus kertészkedés

Hazánk kertészeti kultúrájára mindig hatással van valamilyen divat – ami persze nem baj. Az1900-as években a bolgárkertészet, majd a Szovjetunió adta az irányvonalat, utána a század végén inkább...


„Mellékes” növények

Egy konyhakertben vannak főnövények, és vannak kisebb jelentőségű fajok – ezek általában gyógy- és fűszernövények –, ám a kisebb jelentőségűek is fontossá válnak, ha épp szükség lenne rájuk. A...