Csapadékvíz elvezetése szabályosan

2023-05-01 07:59:49 | Módosítva: 2023-05-01 08:06:29

Hol sok van belőle, hol meg kevés. Úgy tűnik, hogy a klímaváltozás egyik kellemetlen hatása, hogy a csapadék ugyancsak egyenetlenül érkezik hozzánk. Ez gond a mezőgazdaságnak, de a falvak, városok lakosságának is, ahol természetesen a rövid idő alatt lehulló sok eső okozhat problémát. Különösen akkor, ha házunk esővíz elevezetése nincs rendesen megoldva.


A szabályos esővíz-elvezetést akadályozza, hogy az utcákban - korábban általános nyitott – esővíz-elvezető árkok fokozatosan eltűnnek, minél nagyobb egy település, annál inkább. Már a kisvárosokban is befedik, csatornacsövekbe viszik ezeket, amiknek az üzemeltetése innen már az út karbantartójának a feladata és jogköre, ő pedig nehezen járul hozzá ahhoz, hogy az utcában lévő házak esőcsatornáját az utcai esővíz csatornába vezessék.

A csapadékvíz közterületre történő kivezetése kapcsán fontos tudni, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény értelmében a telken belüli csapadékvíz-elvezetés kialakítása nem az Önkormányzat, hanem az ingatlan tulajdonosának feladata. Az ingatlan tulajdonosainak a terület csapadékvíz-elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen, az építményekben, a szomszédos telken és építményekben, valamint a közterületen kárt (áztatást, kimosást stb.) ne okozzon, és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza.


A telekről csapadékvizet a közterületi nyílt vízelvezető árokba csak zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni. Amennyiben a vízelvezető árok a közút tartozéka, úgy abba a környezetéből csapadék bevezetése csak az út kezelőjének hozzájárulásával történhet. Vagyis sok ház esetében sem a kerítésen kívül végződő esőcsatorna, sem pedig az olyan csatornakivezetés, mely az esővizet kis mélyedésben vezeti tovább az árokba, nem szabályos. Tudnunk kell, hogy a közterületi vízgyűjtő-szikkasztó árkok a közút területének víztelenítését szolgálják a közlekedés biztonságának érdekében, így azokba magáningatlanok tetőszerkezetéről, udvarairól csapadékvíz nem vezethető. Betemetésük tilos, karbantartásuk, tisztításuk viszont a határos ingatlantulajdonosok feladata.

Ugyanakkor meglévő, esetleg betemetett árok visszaállítása nem engedélyköteles az eredeti állapot visszaállításáig. Ám a meglévő árok kimélyítése vagy földárok helyén burkolt árok létesítése már engedélyhez kötött. Új csapadékvíz-elvezető rendszer – árok és csatorna – létesítése szintén előzetes engedélyezési eljáráshoz kötött, az építtetőnek kell az engedélyt megkérnie.


Ugyanígy tilos szomszédos magáningatlanra vezetni a csapadékvizet. Minden háznak meg kel csinálnia a saját esővíz elvezetését, elszikkasztását, ezt viszont sokan nem teszik meg. Az esőcsatorna kifolyója közvetlenül a ház alapja mellett kiteríti a vizet; ha egyszerre sok eső esik, akkor sok vizet. Az pedig befolyik a ház alá, felnedvesíti a falakat, átjárhatatlan tócsákat képez a ház mellett. A telek csapadékvíz-elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen és az építményekben, továbbá a szomszédos telkeken és építményekben, valamint a közterületen kárt – átázást, kimosást, korróziót stb. – ne okozzon, és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza.

A csapadékvíz a telken belül akár el is szivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti. Akár az elszikkasztás, akár a csapadékvíz összegyűjtése jó megoldás, az összegyűjtött csapadék kiváló a kerti növényeink locsolásához. A szikkasztó jó minőségű és szakszerű kialakítására ügyelnünk kell.Szikkasztás házilag

Az esővíz elvezetése házilag is megoldható, és akár egyszerűen hasznosíthatjuk is a felgyűlt vizet. Ha a telkünkön nincs jól kialakított esővíz-elvezetés, az sok-sok problémát és plusz költséget jelenthet. Ezért már a tervezéskor vegyük figyelembe, hogy a vízelvezetés a teleknek megfelelően létrejöjjön.

Az esővíz szikkasztás az esővíz szakszerű elvezetését, összegyűjtését, valamint annak a föld alatt történő elszivárogtatását jelenti. Ezek a rendszerek tehát a föld alatt kapnak helyet. A szikkasztóban az esővíz szűrése, maga a rendszer védelme is feladat, így erről is gondoskodnunk kell. Ma már számos szikkasztórendszer közül választhatunk, melyek a nekünk megfelelő célokat és a telkünk adottságait is figyelembe veszik.

Az egyik klasszikus megoldás tehát a szikkasztó építése, amit mi magunk is meg tudunk valósítani. A kitisztított és megfelelő lejtésű ereszcsatorna nagyon fontos. Ehhez természetesen egy megfelelő lefolyó is társuljon. Vegyük figyelembe a tetőfelület nagyságát, és a lezúduló víz mennyiségét. Emellett a talaj minősége is fontos szempont, ugyanis ezek mind segítenek majd a megfelelő szikkasztó megépítésében. Az elvezetés mélysége is fontos, és gondoskodhatunk a szikkasztóhoz tartozó szűrőberendezésről is, így tisztább esővizet kaphatunk.

Előre gyártott, műanyag elemekből álló szikkasztó előnye, hogy puzzle szerűen részenként bővíthető, így voltaképp bármilyen méretű megoldás elérhető. Ezek 10-15 cm vastagságú kavicságyra kerülnek, alá pedig geotextilt teszünk. Az így elkészült gödör oldalát szintén kaviccsal kell feltölteni, a tetejét pedig geotextillel és földdel kell befedni.

A kavicsos szikkasztó építése során a lefolyókat összekötjük egy szennyvízcsővel, majd mindez a háztól messzebb kerül elvezetésre. Itt egy gödröt ásunk, amely geotextil bélelést kap, ebbe pedig kulé kavics kerül, lehetőleg minél nagyobb szemcseméretben. A kulé kavics a terepszint alatt 30 cm-ig tart, tetejére ismét geotextil kerül, majd mindezt földdel takarjuk le. Természetesen a csapadékvíz csöveket el kell helyezni előtte a szikkasztóban.

Ha van rá lehetőség, leghasznosabb az esővíz összegyűjtése, és későbbi felhasználása öntözésre. Ehhez is sok kész, félkész megoldás kapható.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Égi áldás

A csapadékvíz gyűjtése és öntözési célú felhasználása több szempontból is előnyös lehet: ez a víz ingyen van, és ha tárolni tudjuk, akkor használhatjuk fel, amikor leginkább szükséges. Lágyabb a...


Szikkasztás profi módon

A tavaszi olvadás, a heves nyári záporok és a tartós őszi esőzések problémát okozhatnak ott, ahol nincs megoldva a hirtelen keletkezett, nagy mennyiségű csapadék elvezetése. A víz gyűjtése...