Szőnyegek

2023-05-04 13:23:22 | Módosítva: 2023-05-04 13:23:51

Van, aki szerint a szőnyegek csak porfogók, hiszen tisztántartásuk jóval nagyobb körültekintést igényel sok más padlóburkolathoz képest. Ám otthonossá, lakályosabbá teszik az életteret, és mennyivel kellemesebb egy puha, meleg szőnyegen lépkedni, mint egy hideg, kemény kőlapon. Tehát a szőnyegeknek is megvan a létjogosultságuk.


Látvány, funkció és tisztíthatóság

A szőnyegek kínálata napjainkban nagyobb, mint valaha. A különböző stílusok, formák színek és anyaghasználatok miatt a bőség zavara áll fenn, ha választani szeretnénk. A szőnyegekből is vannak azonban különböző típusok, melyek felhasználási módja is más és más. Íme a főbb típusok…

A natúr szőnyegek minimalista stílusúak, ezek főként egyszínűek, a klasszikus szőnyegek pedig mintásak. A natúr, egyszínű szőnyegeket többnyire konyhákban, illetve folyosókon alkalmazzuk, mert ezek strapabíróak, anyaguknak köszönhetően jobban ellenállnak a szennyeződéseknek, de emellett könnyen tisztíthatók. A klasszikus szőnyegek lehetnek kézi és gépi szövésűek is. A híres perzsaszőnyegek is az előbbi csoportba tartoznak. A klasszikus szőnyegek nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármely szobában megállhatják helyüket, de a szoba stílusához és funkciójához is lehet közülük megfelelőt választani.

A modern szőnyegek megnevezése nem csak a látványvilágukra, szín- és formaválasztékukra vonatkozó utalás, hanem ezek anyaghasználatra is. Ezek között is találunk egyszínű és mintás darabokat is. Az egyszínűek főleg az egyszerűbb, minimalista stílusú lakásokba valók. Az egyszínű szőnyegek előnye, hogy szinte minden szobába illenek. Ahol például a falon egy nagyméretű óriás poszter található, vagy színesek a falak, oda inkább egyszínű szőnyeg illik, míg egy egyszínű falakkal rendelkező szobába jól mutat egy színesebb szőnyeg. A modern szőnyegek anyaga között sokféle műanyag megtalálható, ami ugyan nem természetes anyag, de jól bírják a gyakori porszívózást, a szennyeződések jól kitisztíthatóak belőlük, a tisztítószerek nem okoznak kárt bennük.

A hosszú szálú shaggy szőnyegek puhák, bolyhosak, nagyon kellemes a járás rajtuk, hátrányuk azonban a nehezebb tisztítás. Mivel nagyon puha a felületük általában a hálószobában, vagy a nappaliban kapnak helyet. A porszívózást nehezen tolerálják hosszabb távon ezek a típusok, de ha nem nagy felületűek, egyszerűen ki lehet rázni őket tisztításként.


A padlószőnyegekkel egy helyiség teljes padlófelületét befedjük. E szőnyegtípusok esetén kevésbé a kényelem és a puhaság a szempont, ellenben egy nagyon strapabíró kialakítást kapunk, ami ellenáll a pornak és szennyeződéseknek is, és mégis egy szőnyegezett, otthonos hangulatú felület a végeredmény. A padlószőnyegek kimérése, lerakása és szegélyezése nagy precizitást igényel, hiszen ezeket a többi szőnyegtől eltérően nem helyezhetjük át. Érdemes ezeket bizonyos pontokon leragasztani annak érdekében, hogy ne legyen gyűrődés rajtuk, mert főleg az olcsóbb, vékonybab változatok hajlamosak erre a problémára.

A szőnyegeknek kültéren is lehet szerepük. Az ide szánt szőnyegek felettébb strapabíró anyagból készülnek, elvárás velük szemben, hogy ellenálljanak a hőmérsékleti és időjárási viszontagságoknak is. A kültérre szánt szőnyegek jól mutatnak erkélyeken, verandákon, így a kinti szabadlevegőn sem kell nélkülöznünk a szőnyegek puha érzését. Sokféle műfű-szerű szőnyeg is kapható, melyek megjelenésükben a gyepekhez hasonlítanak, ezek is ideálisak teraszokra vagy medencék köré.

A kisméretű szőnyegek sokféle funkciót tölthetnek be, ilyenek például az ajtó elé rendszeresített bejárati szőnyegek, lábtörlők, melyek egy speciális kategóriát képeznek, hiszen a cipőtisztító funkció, a strapabíróság és a látvány egyaránt fontos esetükben. Ezek nagy igénybevételnél is hosszú élettartamúak, sokszor gumi és kókuszrost alapanyagúak.

Ehhez hasonló speciális szőnyegek még a fürdőszobai kilépő szőnyegek, és a WC előtti speciális alakú szőnyegek is, melyeknél szintén az otthonosság a cél, hiszen a mellékhelyiség a jobb takaríthatóság érdekében általában járólapos hidegburkolattal ellátott, ám e kis szőnyeg mégis kellemesebb, meleg tapintást biztosít, ha mezítláb használja valaki a helyiséget.

A megfelelő szőnyeg kiválasztásához mindig gondoljuk át, milyen funkciót kell ellásson, ehhez válasszunk olyan méretű és anyagú terméket, ami könnyen kezelhető, jól tisztítható, valamint színe és formája illik a lakás adott helyiségének megjelenéséhez.



További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szőnyeg

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyeg foltozás

Aki padlószőnyeges lakásban lakik, tudja, hogy a padlója számos sérülésnek van kitéve. A bútorlábak nemcsak lepréselhetik a felületüket, de mozgatásuk közben feltéphetik a szálakat, sőt a hordozó...


Infra fűtési alternatívák

Az infra fűtéssel kapcsolatban gyakran szélsőséges véleményekkel lehet találkozni. Egyes szakvélemények drágának találják, mint minden elektromos fűtést, mások 30-40%-os megtakarítást ígérnek...