Tűzgátló nyílászárók

2023-05-31 08:36:29 | Módosítva: 2023-05-31 08:37:22

Egy felmérés tanulságai szerint a magyarok jelentős hányadának van komoly félelme a tűzesetekkel kapcsolatban, vagyis tartanak tőle, hogy ingatlanjukban tűz üt ki, és így elveszhet lakásuk és minden vagyonuk, amit az évek során összekuporgattak. Ha belenézünk az ezzel kapcsolatos statisztikákban, azt kell mondani, hogy ez a félelem bizony megalapozott. A téli időszakban a tűzoltókat ugyanis havi 700-800 lakástűzhöz riasztják.


Ezek okai jelentős mértékben kapcsolódnak a fűtéshez. A legtöbb a kéménytűz, de hasonlóan tüzet okoz a különböző fűtőberendezések vagy elektromos eszközök meghibásodása és sajnos előkelő helyen áll az ágyban történő dohányzás okozta tűz is. A tűzeseteknél a legfontosabb a megelőzés, ami alatt nem csak arra gondolunk, hogy bánjunk óvatosan az olyan berendezésekkel, amelyek tüzet okozhatnak, hanem arra is fontos felkészülni, ha mégis megtörténik a baj. Ebben az esetben a tűz lokalizálása és elsősorban az emberek kimenekítése a legfontosabb, ilyen célból pedig hatékony lehet például tűzgátló ablak beszerelése.

Az ablakok és ajtók tűzbiztossá tétele mellett több dolog is szól. A tűzvédelmi ablakok elsődlegesen azért hasznosak, mert általuk csökkenteni tudjuk a tűz terjedési sebességét, és elősegíthetjük, hogy az égéssel felszabaduló káros anyagok kijussanak a helyiségből, ahol a tűz kiütött, vagy éppen visszaszorítsák azt egy másik helyiségből, így pedig vissza tudunk húzódni, amíg nem érkezik meg a segítség.

A tűzálló, tűzgátló ablakokat olyan speciális anyagokból állítják elő, amelyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek, a tűznek, ilyen módon pedig visszatartják, vagy nagyobb tűz esetén késleltethetik annak terjedését. Ezek a nyílászárók úgy vannak kialakítva, hogy a keret anyaga viszonylag hosszú ideig képes ellenállni a tűznek, az üveg pedig nem repedezik, nem törik meg, hanem egyben marad, és lezárja a teret, ezzel segítve a tűz lokalizálását. Attól függően, hogy milyen anyagból készült ajtót, ablakot választunk, az viszonylag hosszú ideig ellenáll a tűznek és a füstnek is.


Ilyen fajta ablakokat elsősorban intézményekben, cégekben, társasházakban használnak, hiszen ezeken a helyeken sokkal több ember fordul meg, nagyobb a jövés-menés, a különféle áruk szállítása; ezzel együtt pedig a tűz valószínűsége és a veszélybe kerülő emberek száma is nagyobb. De természetesen a magánházak, lakások esetén is van létjogosultságuk. Alapvetően ilyen kialakításúak bizonyos irodahelyiségek válaszfalai, a liftek ajtajai és a belső burkolata, vagy éppen azok a helyiségek, ahol a nagyobb cégek a szervereiket tárolják.

Alapvetően olyan intézményeket látnak el ilyen jellegű megoldásokkal, mint amilyenek a különböző raktárak, könyvtárak, gyártócsarnokok, benzinkutak, önkormányzati épületek, oktatási intézmények és bizonyos lakótelepek, társasházak. Noha az ilyen jellegű nyílászárók beszerzése költségesebb megoldás, mint a hagyományos ablakok, ha biztonságban szeretnénk tudni magunkat és tűzbiztos kialakítású lakást szeretnénk, akkor érdemes befektetni ilyen ajtók, ablakok beszerelésébe otthonunkban is.

Fából is készülhet

Akármennyire is elővigyázatosak vagyunk a tűzesetekkel kapcsolatban, lakásunk, otthonunk kialakítása során nem csak ez a tényező, illetve az ár-érték arány fontos, de az esztétika is ott van az első három dolog között. Amikor tűzbiztos ajtóról, ablakról van szó, akkor általában lelki szemeink előtt robusztus, fémből készült nyílászárók jelennek meg, amelyek inkább egy bank páncéltermét idézik fel, mint egy békés családi otthonét.

Pedig ez nem így van. A tűzálló ablakok többféle anyagból készülhetnek, így akár fából is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az ablak keretét alkotó faanyagot különféle hőálló vegyületekkel kezelik, ennek köszönhetően pedig a fa nem fog elszenesedni, megégni. Ha ilyet választunk, akkor tényleg tudunk szép, természetesnek ható ablakokat beszerezni és beépíteni, viszont tudni kell, hogy ezek nem lehetnek olyan masszívak, mint a különböző fémanyagokból készült keretek.

A másik lehetőség a műanyag ablak beszerzése, amit talán közepesen tűzbiztosnak nevezhetnénk, mivel a műanyag jellegénél fogva nem rendelkezik masszív hőellenállási képességgel. Tudnunk kell, hogy a PVC hő hatására idővel megpuhul, és nem nyújt hosszú ideig védelmet még akkor sem, ha dupla ablakról van szó.

Ha első helyen áll számunkra a tűzvédelem, akkor minden más tényezőt félretéve alumínium ablakot érdemes választani. Az alumínium előnye, hogy az olvadáspontja több mint 600 Celsius-fok, és azért elég hosszú időbe telik, amíg a tűz ilyen hőt generál, vagyis ez az anyag nyújthat nekünk a leghosszabb ideig védelmet. 

Az ilyen típusú üvegek többféle előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek. Az első és legfontosabb nyilván az, hogy meggátolja, hogy a tűz egyik helyiségből a másikba terjedjen, ezáltal hatékony lehet a lakás védelmében, amíg a tűzoltók a helyszínre érkeznek. Másrészt, mivel az ilyen üvegek mindkét oldalát tűzálló anyaggal látják el, ezért ahol két helyiség között van ilyen ablak, ott mindkét irányból hatékony lehet a tűzgátlás. Ilyen módon pedig a tűzkár mértékét is jelentősen csökkenteni tudja.

Mivel ezek a nyílászárók hőálló anyagból készülnek, ezért minden más típusnál jobban ellenállnak a hőnek és hosszú ideig biztosítják egy-egy helyiség tűzvédelmét. Ennek köszönhetően pedig az ilyen ajtók, ablakok akár életeket is menthetnek. Tekintve, hogy nem csak a tüzet, de a füstöt is visszatartják, ezáltal, ha időben érkezik a segítség, a legnagyobb tragédiák elkerülhetők.

Van ezeknek a nyílászáróknak egy olyan tulajdonsága is, amely nem kötődik a tűzhöz és a biztonsághoz, sokkal inkább a nyugalomhoz és a komforthoz. Ez pedig a tény, hogy ezek az ajtók, ablakok zajcsökkentő tulajdonsággal is rendelkeznek, így hallgathatunk hangosabban zenét, lehetünk hangosabbak társaságban, a másik helyiségben lévő, pihenni vágyó családtagokat nem fogjuk zavarni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miért éri meg a műanyag nyílászáró?

Az elmúlt években egyre jobban terjed a műanyag nyílászárók alkalmazása. Nem véletlen ez a nagy népszerűség. A műanyag nyílászárók számtalan előnnyel rendelkeznek, és ezért mára rengetegen...


Lakás felújítása

Egy lakás felújítása mindig az anyagi lehetőségeink feltérképezésével kezdődik. A felújításra szánt összeg határozza meg, hogy esztétikai felújítást vagy a lakás részleges, esetleg teljes...