Ételmérgezések elkerülése

2023-05-31 08:06:42 | Módosítva: 2023-06-15 10:18:53

Az ételmérgezés nagyon gyakori, hazánkban közel 100 000 szalmonellamérgezés történik évente, ami súlyosabb esetekben akár kórházi ellátást is igényel. A fertőzések legnagyobb része (75-80%) az otthon készített ételeket elfogyasztva történik. Ételmérgezést okozhat a nem megfelelő hőkezelés, a helytelen tárolás és az ún. keresztszennyeződés is. Éppen ezért figyeljünk oda az élelmiszerbiztonsági szabályokra a konyhában otthon is.


Keresztszennyeződésről akkor beszélünk, amikor a kórokozó átkerül egyik élelmiszerről a másikra. Ez akkor okoz problémát, amikor ugyanazon a vágódeszkán, vagy ugyanavval a késsel dolgozunk a különféle alapanyagokon. De a húst megsütjük, tehát hőkezeljük – aminek során a kórokozók jelentős része elpusztul –, a salátát pedig nyersen tálaljuk és esszük meg. A csirkehúsok igen gyakran fertőzöttek szalmonellával, de a sütés főzés során elpusztulnak a kórokozók, viszont a feldolgozás során már átvittük a nyers salátára a szalmonellát a késsel vagy a vágódeszkán.


Nem csak az éttermi és nagy konyhákban, hanem otthon is mindig be kell tartani és be kell tartatni az alábbi szabályokat:

– Használjunk külön késeket, vágódeszkákat, tányérokat a különböző élelmiszerek feldolgozása során.

– Ha ugyanazokat az eszközöket használjuk, minden élelmiszer után alaposan mossunk el mindent. Nem elég leöblíteni: meleg vizes, mosószeres mosogatás szükséges.

– Az eszközök törölgetésére használt konyharuhára soha ne kerüljön szennyeződés: ne töröljük bele a kezünket se, különösen ne hús feldolgozása során.

– A nyersen fogyasztandó élelmiszereket tartsuk távol a főtt/sült vagy majd főzésre/sütésre váró élelmiszerektől, mert a szalmonella közvetett érintkezéssel is átterjedhet.
– A nyers élelmiszereket jól záródó edényekben tartsuk a hűtőszekrényben is, hogy a levük véletlenül se folyhasson rá más élelmiszerekre.

– Ha nyers élelmiszerhez értünk, alaposan mossuk meg a kezünket meleg, szappanos vízzel.

– A gyümölcsöket és a zöldségeket mossuk meg főzés vagy tálalás előtt.

– Sütés/főzés során a kórokozók elpusztulnak, ha hús belső hőmérséklete elérte a 75 °C-ot.

Az alábbi élelmiszerek jelentenek magasabb fertőzéskockázatot:


– nyers hús,

– nyers és félig főtt tojás,

– pasztőrözetlen tejtermékek,

– zöldségek és gyümölcsök.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ideális páratartalom

A szakemberek nagyjából egyetértenek abban, hogy mekkora egy lakás ideális páratartalma. A levegőt 40-60% nedvességtartalomig párásítva minimálisra csökkenthető a száraz levegő által okozott...


Téli felkészülés a kertben

A késő őszi és téli időszakban nem sok tennivalónk akad a kertben, ám az a néhány dolog, amit megtehetünk, jelentősen javítja majd a következő évi munkáink hatékonyságát.