Tényleg az elektromos autó az egyetlen út?

2023-11-09 11:32:59 | Módosítva: 2023-11-09 11:35:32

Akio Toyoda a Toyota alapítójának unokája ismét az elektromos autókat ostorozta, és a számok őt igazolják. Akio Toyoda mindig is szkeptikus volt az elektromos autókkal, mint a jövő négykerekű mobilitásának egyetlen megoldásával kapcsolatban, és sosem köntörfalazott – számol be a bitcoinbazis.hu. A Toyota igazgatótanácsának elnöke az elmúlt napokban ismét ezeket a járműveket ostorozta. Szavai komoly vitát váltottak ki az autóipar világában. A japán óriásvállalat alapítójának unokája ugyanis rámutatott, hogy a kereslet csökkenése tökéletesen megmutatja azt, hogy az elektromos autó nem az egyetlen lehetséges és elképzelhető út, gondoljunk csak a hibridre – amelyre minden eddiginél nagyobb a kereslet – és a hidrogénre.


Az elektromos autók iránti csökkenő kereslet megerősíti, hogy hiába a mézes mázos reklámok, az emberek tartanak az elektromos kocsiktól. A kereslet-visszaesés miatt a GM és a Ford is hamarosan dönteni fog arról, hogy csökkenti-e az elektromos pick-upok gyártását vagy sem. A CO2-semlegesség hegyének megmászásához sokféle út vezet, Toyoda szerint: “Ha a szabályokat ideológiai alapon írják, akkor a fogyasztók, azaz a normális emberek szenvednek a legtöbbet”.

A Handelsblatt szerint a német óriás Volkswagen is elismerte nemrégiben, hogy “Németországban keresleti problémákkal küzd elektromos modelljei iránt”. A megrendelések jóval a tervezett éves célérték alatt vannak a teljes szériára vonatkozóan: ID.3, ID.4, ID.5 és ID. Buzz. Úgy tűnik, hogy a politikai döntéshozók és a gyárak is elszámították magukat, amikor csak az elektromos autók szekerét tolták. Sajnos sok helyen magasak az energia árak, kevés a töltőoszlop, az otthoni töltés problémás, a hatótáv pedig kicsi, ezért kevesen döntenek a tölthető kocsik mellett.

Toyoda szerint van még egy másik megfontolandó szempont is, ami a technológia fenntarthatóságára vonatkozik. Nem veszik ugyanis figyelembe a villamosenergia-termelés során keletkező szén-dioxid-kibocsátást, és az energiaátállás társadalmi költségeit sem. Ezzel kapcsolatban Toyoda rámutatott, hogy Japánban áramkimaradással kellene szembenéznie, ha a teljes autóflottát áramra állítanák át, amihez több milliárdos infrastruktúra kiépítésére lenne szükség. Úgy számol, hogy nagyjából 450 milliárd euró kell majd a hálózat megfelelő kiépítéséhez.

“Amikor a politikusok azt mondják, hogy “szabaduljunk meg az összes benzines autótól”, vajon értik, hogy ez mit jelent?” – tette fel a kérdést a japán üzletember.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szép és dolgos

Megújult a népszerű kishaszonjármű, a Dyna: friss külsőt, új motort és a kategóriában eddig szokatlannak számító felszereltséget kapott. Mindezt azért, mert a Toyota meggyőződése szerint egy...


Fényből és hőből is képes áramtermelésre egy új hibrid anyag

Fényből és hőből is képes elektromos áramot előállítani az új hibrid anyag, amelyben rézszulfid nanorészecskéket kombináltak szén nanocsövekkel amerikai kutatók - derült ki a Nanotechnology című...