Elektromos sztráda

2012-05-23 11:50:40 | Módosítva: 2012-05-23 12:05:30

Áramszedőkkel ellátott kamionok, felsővezetékek, elektromos autópálya – ilyen megoldással kísérletezik németországi tesztpályáján a Siemens.
A nulla károsanyag-kibocsátású autók tíz éve még utópiának tűntek, most viszont már minden nagy autógyártó foglalkozik ezzel a kérdéssel. A legnagyobb közúti kibocsátók a kaminok, melyeknél már létezik részleges áthidaló megoldás: a vasúti közlekedés. Ebben az esetben a kamion a rakományával együtt egy vasúti kocsi hátán szel át egy vagy több országot. A Siemens, most a legendás német vasúti infrastruktúra fejlesztése során szerzett tapasztalatait kívánja a közúti közlekedésbe átültetni, oly módon, hogy felsővezetékekkel látnák el a főbb közlekedési útvonalakat. Ennek bejelentése a 26. Elektromosjármű Tanácskozáson történt meg, Los Angelesben.

Technológia

Első lépésben a felsővezeték-hálózat kiépítése történne meg, majd olyan hibrid kaminok jelennének meg, melyeket áramszedőkkel és elektromos motorral láttak el. Amennyiben a vezérlés olyan útszakaszt érzékel, ahol a vezetékek kiépületek, a jármű automatikusan csatlakozik ahhoz. Fékezés esetén – a vonatokhoz hasonlóan – az energia egy része visszatáplálható a rendszerbe.A tervek szerint az új kamionok erőforrása hasonlítani fog a dízel-elektromos mozdonyokéhoz, azaz a dízelmotor egy generátort hajt meg, ami elektromosságot termel a tulajdonképpeni hajtást végző elektromotor számára, így nem csak "áramszedős" üzemmódban lesznek használhatóak. A tesztek során pozitív tapasztalatokat szereztek a mérnökök. Állításuk szerint nem jár kényelmetlenséggel az áramszedővel történő manőverezés, kényelmesen tartható a 90 km/h sebesség, a szén-dioxid és nitrogén-oxidok kibocsátása azonban drámaian csökkenthető.(forrás: Siemens)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonságos elektromos hálózat

Számos nehézséggel szembesülhetünk elektromos rendszerünk felújítása során, de a Siemens megbízható és jövőbemutató portfóliója segítségével biztonságossá tehetjük lakóterünket.


Troli kamion

Az érdekes kísérleti rendszert Svédországba a Siemens építi ki. Stockholmtól északra készült el az a kísérleti autópálya szakasz, melyet a budapesti trolikéhoz hasonló felsővezetékkel is elláttak.