Megéri-e?

Elektromos-, kontra hagyományos autók

2014-04-03 15:56:20 | Módosítva: 2016-05-09 10:08:25

Egy múlt évben készült tanulmány azt vizsgálta meg, hogy a hasznos élettartamra vetített költségek hogyan alakulnak az elektromos, hibrid- és a hagyományos autók esetében, ha figyelembe vesszük a lehetséges parkolási kedvezményeket és az üzemanyagok árából, valamint ezek változásából adódó különbségeket.


Mitsubishi-i-MiEV

Az elektromos autókat Magyarországon is egyre nagyobb figyelem övezi. Tölthető hibrid autókkal is lehet már találkozni a magyar utakon. Ugyancsak gyakran találkozhatunk a sajtóban olyan hírekkel, melyek az elektromos autók töltő infrastruktúrájának kiépítésével foglalkoznak. Az ELMŰ Budapesten már 7 nyilvános töltőoszlopot üzemeltet, és az ÉMÁSZ is átadta az elsőt Miskolcon. A Hungaroringen és a Balaton körül is megjelentek az első töltők, és a Budapest–Bécs útvonal megtételének sincs már akadálya, legalábbis ami a töltő infrastruktúrát illeti.


Peugeot Ion

Az elektromos autók beszerzési ára ma még meglehetősen magas. Ugyanakkor egységnyi távolság megtételéhez szükséges üzemeltetési költségük – a villamos energia kedvezőbb árából adódóan – jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos benzin- vagy dízelüzemű gépjárműveké. Mivel felépítésük, szerkezetük lényegesen egyszerűbb, mint a robbanómotoros autóké, karbantartásuk is olcsóbb. Ehhez jönnek még azok a lehetséges ösztönzők, amelyekkel az új technológia elterjesztéséhez az állam vagy az önkormányzatok járulnak hozzá a zéró helyi kibocsátásból adódó környezetvédelmi előnyök miatt.


Toyota Yaris Hybrid

Gépjárművek beszerzési költsége - az autók listaárát figyelembe véve, hasonló felszereltség mellett – tehát a egyelőre a hagyományos, benzines és diesel konstrukciókat erősíti. Ez az arány a jövőben nyilvánvalóan a kiegyenlítés irányába fog mozogni.

A következő értékelt költségelem az elfogyasztott üzemanyag költsége. Az elektromos autók esetében, ugyanúgy, mint a belsőégésű motorokkal szerelt autóknál, a gyárilag megadott fogyasztási értékek lettek figyelembe véve, a jelenlegi, normál lakossági áramtarifával. Jelenleg számolni lehet még azzal, hogy egyes nyilvános töltőállomások térítésmentesen biztosítják a villamos energiát az elektromos autóknak. A tanulmány a benzin és a gázolaj áránál az aktuális napi árakat vette alapul. A futásteljesítménynél pedig úgy számolt, hogy a járművek naponta szinte teljes mértékben kihasználják azt a 120 km-es hatótávolságot, melyet a vizsgált elektromos autó egyetlen feltöltéssel meg tud tenni. Így az éves futás 36 500 km-re adódott.

A karbantartási költségek tekintetében a legnagyobb a bizonytalanság, mert az elektromos autóknál erre még nincs hosszú évekre visszamenő tapasztalat. Egy bizonyos: az elektromos autóknál a motor jóval egyszerűbb konstrukció, lényegesen kevesebb alkatrészből áll, így abból lehet kiindulni, hogy karbantartási költségei is lényegesen alacsonyabbak. Nincs kipufogó, befecskendező, turbófeltöltő stb. Ennek megfelelően olaj- és szűrőcsere sincs, és kevésbé valószínű, hogy valamilyen alkatrészt ki kell majd cserélni.

Alacsony üzemeltetési költség

Az autógyárak az elektromos autók karbantartási költségeit alacsonyabbra becsülik, mint a hagyományos autókét. A rendszeres szervizek során a szerelő által ráfordított munkaidő nagyjából azonos a kétféle autótípusnál, a különbség elsősorban a beszerelt alkatrészek költségének differenciájából adódik.

Parkolási költségek, és a későbbiekben várhatóan bevezetésre kerülő dugódíj is alaposan belejátszik a várható költségekbe. A repülőtéren, a budapesti belvárosban vagy a Budai Várban 400-800 Ft közötti összeget is kifizethetünk egy óra parkolásért, tehát ha valaki munkájából vagy szokásaiból adódóan naponta több órát parkol az említett helyeken, akkor egy évben 200-400 ezer Ft-ot is elkölthet parkolásra. Ez a 6 éves életciklus alatt 1,2-2,4 millió forint. Ha tehát az elektromos autóknak – mint sok nyugat-európai városban – nem kell fizetni a városi parkolásért, akkor ez az összeg megtakarítható. Ugyanez vonatkozik a lehetséges budapesti dugódíjra is.


Opel Corsa gsi

Mindezeket a költségelemeket összegezve a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy már ma is elképzelhetők olyan használati szokások és üzemanyagárak, melyek mellett hatéves használati időtartamot feltételezve a járművekhez tartozó teljes összköltség kedvezőbb egy elektromos autó esetében.

Forrás: Magyar Energetika

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyre több a zöld rendszámos autó az utakon

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek...


Elektromos autó akku nélkül

Elsőre furán hangzik, mert a ma ismert elektromos autók mind – jelentős súlyú – akkumulátorral működnek. Ugyanakkor a valóság az, hogy elképzelhető egy másik út is, ahol a hajtáshoz szükséges...