Univerzális ? távirányítók

2009-10-09 17:50:07 | Módosítva: 2009-10-11 16:42:10

Az univerzális távirányító egyszerre többfajta készüléket is képes vezérelni. Olyan távirányítót azonban még nem találtak fel, ami minden készüléket működtetett volna. A nem szakmabeliek talán azt hiszik, hogy valamiféle rendszer vagy szabvány van az infravörös átvitelnél, és így minden univerzálisnak mondott távirányító teljesíti ezt, ezért pedig irányítania kellene a készüléküket. Sajnos nem teljesen így van.

Az "univerzális" szó így nézve kicsit félrevezető. Biztosan sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy ilyen távirányítót vettek, és amikor otthon kipróbálták, vagy egyáltalán nem kezelte az adott készüléket, vagy csak a legalapvetőbb funkciókat tudta. Néha a magyar nyelvű leírását is nehéz megérteni. (Már amennyiben egyáltalán van hozzá. Általában a készülék árával egyenes arányban van a távirányító és a fordítás minősége.)
A probléma további forrása, hogy a gyártmányokhoz csak kódszámokat rendelnek. Típusra már nincs lebontva terjedelmi és üzletpolitikai okok miatt. Amikor a vevők otthon rájönnek, hogy készüléküket nem működteti a megvett távirányító, saját maguk ügyetlenségében is látják az okát, és így nem viszik vissza az árut. A hosszú kód lista kevés érdemi információt takar. A távirányítók listáiban található kódoknak az égvilágon semmi köze nincsen az adott gyártmányú vagy típusú készülékhez. Ezeket a kódokat a gyártók önkényesen adják meg, és minden univerzális távirányítóban más és más. Sajnos senki nem tudja, hogy a kódok pontosan milyen típusú készüléket vezérelnek tökéletesen.
Sokan azt hiszik, hogy egy univerzális távirányító majd mindent megold. A tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsóbb típusok szinte semmilyen készüléket nem képesek tökéletesen lekezelni.

Az univerzális távirányító főleg olyankor nem válik be, amikor vele kellene a készüléket programozni és memorizálni (menü funkciók). Az utóbbi 15 évben egyre inkább az a jellemző, hogy a távirányító nélkül mozdulni sem tudunk, mert a készüléken csak pár nyomógomb árválkodik. Tehát ha a vásárolt távirányító nem tudja pontosan azokat a funkciókat, mint az eredeti, nem sok örömünk lesz benne. A legjobban akkor válik be, ha kettőnél több berendezésünk van, és ezeknek csak a legalapvetőbb funkcióit szeretnénk működtetni.
Egy-két készülékhez még nem érdemes univerzális távirányítót venni, csak abban az esetben, ha más lehetőség nincs. Például ha az eredeti nem beszerezhető és helyettesítő típus sincs, de valamelyik univerzálisban benne van a készülék kódja. Persze jó lenne tudni, melyik az. Ehhez viszont pontosan kellene tudni, hogy az adott univerzális távirányító - típusra is lebontva - milyen készülékeket képes vezérelni. Ezt csak olyan távirányítóról tudhatjuk meg, amelyhez létezik számítógépes program, illetve katalógus, ami tartalmazza a gyártmányokon belül a készülék típus vagy modellszámát. A legtöbb olcsó univerzális távirányítónak nincsen ilyen szoftvere, így hát marad a próbálgatás.

Általánosan azért elmondható, hogy univerzális távirányítót venni DVD-hez és HI-FI berendezésekhez kockázatos. Persze a nagyon friss kiadású híradástechnikai berendezésünket is hiába keressük bennük. Általában 2-3 év is eltelik, amíg az univerzális távirányítók memóriáját kiegészítik az új készülékek kódjaival. Valamivel jobb a helyzet, amennyiben számítógépes szoftverből lehet a távirányítót feltölteni, mivel az időnkénti frissítéseket az Internetről elvégezhetjük.
Valamivel több pénzért léteznek olyan univerzális távirányítók, amelyek taníthatóak is. Csalódás érhet bennünket viszont akkor, ha a távirányítóba nincsen benne az irányítani szánt készülékünk kódja, és nem tudunk olyan távirányítót sem szerezni a környezetünkből, amivel a betanítást elvégezhetnénk. Nem minden távirányító parancsait lehet áttanítani. Ezt csak a hosszas próbálgatások után fogjuk tapasztalni.

A távirányítók kezelése sem egyszerű. A gyengébb minőségű típusok elfelejthetik a betárolt adatokat, így mindig újra be kell ütni a kódszámot, vagy a tanítást kell megismételni. A nyomógombok feliratai is adottak, ezért sokszor egyes funkciókat nem találunk. A tasztatúra kopása itt is előfordul, mint minden gumigombos távirányítónál. Ez természetesen először a leggyakrabban használt gomboknál jelentkezik. Ne nagyon csodálkozzunk, ha 1-2 évnél nem tudjuk tovább használni őket.
A garanciális vagy azon túli javításukkal is baj van, mivel szinte egyáltalán nem lehet őket javítani. Ez csak akkor kellemetlen, ha tízezer forintnál is többet dobtunk ki érte.
A tapasztalat azt mutatja, hogy az univerzális távirányítók azoknál válnak be a legjobban, akik műszaki érzékkel és nem kis türelemmel rendelkeznek.

Vannak olyan "utángyártott" távirányítók is, amelyeket csak egy adott típusú készülékhez gyártanak. Igaz, hogy esetleg a megjelenésük eltér az eredetitől, de funkcionálisan teljesen egyenértékűek azzal. Ezek kezelését pár nap alatt tökéletesen el lehet sajátítani. Nem igényelnek semmilyen beállítást, az elemek polaritás-helyes behelyezése után rögtön működőképesek.

Egy átlagos otthonban az egyszerű DVD-nézéshez is legalább két távirányítóra és több gombnyomásra van szükség: be kell kapcsolni mindkét eszközt, majd a televíziót át kell kapcsolni a megfelelő csatornára vagy bemenetre. A dolgot bonyolítja, ha komolyabb házimozi-erősítővel is rendelkezünk.
A Logitech Harmony 688mindezt egyetlen gombnyomással képes helyettesíteni, ennél az eszköznél egyetlen gomb lenyomása parancsok sorozatát indítja el a berendezések felé. A távirányító bekapcsolja mindkét - vagy mindhárom - eszközt, majd átkapcsolja a megfelelő bemenetre is a televíziót és a házimozi-erősítőt. Ugyanígy az off gomb lenyomása minden egyes bekapcsolt berendezést kikapcsol.
A készülék intelligens: számon tartja, mely készülékeket kapcsoltuk már eddig is ki- vagy be: ha DVD-zést követően a tévézés gombját nyomjuk meg, az előre beállítottaknak megfelelően kikapcsolja a DVD-lejátszót és az erősítőt, majd átkapcsolja a tunerre a televíziónk bemenetét. Ha a hangot a házimozi-erősítőn szeretnénk élvezni, úgy is bekonfigurálhatjuk a távirányítót, hogy a DVD-lejátszó kikapcsolása mellett hagyja bekapcsolva az erősítőt, majd állítsa át annak forrását a televízióra. A lehetőségeink szinte végtelenek.

Varga András

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens otthon

Bizonyos alapfogalmak már bent vannak aköztudatban. Lapunkban is többször írtunk lakás-automatikákról, redőny-, árnyékoló-, fűtés-, világításvezérlésről és automatizálásról. Azintelligens otthon...


Komfort rádióhullámokkal

A déli hőségben maguktól leereszkedő redőnyök, a hol itt, holott felkapcsolódó világítás, amely a szabadság alatt azt alátszatot kelti, mintha otthon lenne valaki; fűtés, mely már amunkahelyről...