Szendvicspanel: az okos építőanyag

2023-07-13 20:03:29 | Módosítva: 2023-07-31 07:18:04

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll.


Számos területen felhasználható, nem csak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztó­rendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Mitől okos egy építőanyag?

A sokrétű felhasználhatósága mellett a népszerűségét elsősorban hosszú élettartamának és gyors szerelhetőségének köszönheti. Emellett óriási előnye, hogy beépítésekor nem igényel külön alapozást, pusztán egy befogadószerkezetre van szüksége. A folytonos és időtálló hőszigetelésének köszönhetően nincs páralecsapódás, és nem keletkezik hőhíd sem.

Rendeltetési helye szerint megkülönböztetünk fal- és tetőpanelt

A tetőpanel külső rétege T45-ös trapézlemez, belső fegyverzete legtöbbször sávos mikrobordás, de készülhet sík fegyverzettel is. Hasznos szélessége általában 1 méter és akár 14,1 méter hosszúságúra is gyártható. A tetőpanelek beépíthetőségének egyetlen fontos kritériuma a megfelelő tetőhajlás szög, aminek mértéke minimum 5°.

Az oldalpanel csupán külsőségekben különbözik a tetőpaneltől, ugyanis itt nem kötelező a trapézolt lemez a burkolat, a fegyverzet vastagságától függően lehet sávos vagy szinuszos mikrobordás, de akár sík felületű acéllemez is. Célszerű olyan épületek oldalsó fedéseként alkalmazni, ahol fontos az energiatakarékosság, a megfelelő szigetelés és a gyorsaság. Emellett álmennyezetként vagy válaszfalként is kitűnően helyt áll.Mi a különbség PUR, PIR és MW között?

A szendvicspanelek lelke a töltet, ami az építőanyag hőszigetelését biztosítja. Manapság a Metál-Sheet alapvetően 3-töltettel gyárt paneleket: PUR, PIR és ásványgyapot (MW) maggal, különbség közöttük elsősorban a tűzállóságukban van:

– A PUR töltet rendkívül jó hőszigeteléssel és szilárdsági értékekkel rendelkezik, azonban gyúlékony.

– A PIR hab alapanyagainak összetétele az egyik legjobb hőszigetelővé teszi valamennyi ismert építőanyag közül, miközben megfelelő tűzállóságot is biztosít.

– Az ásványgyapot (MW) kiváló tűzállóssággal rendelkezik, továbbá jó hangszigetelő tulajdonságai révén megszűri a külső vagy akár a belső tér zaját. Hőszigetelési értéke azonban gyengébb a hab töltettől.

Milyen vastagságú panel az ideális?

A Metál-Sheet szendvicspaneljeit 40 mm-től 200 mm-ig terjedő vastagságban gyártják. A vastagság befolyással bír a hőszigetelésre; értelemszerűen a vastagabb töltet kedvezőbb hőszigetelést biztosít. Viszonyításképp: egy 100 mm-es oldalfal panel hőátbocsátási tényezője megfelel egy 30-as téglafalnak 12 cm szigeteléssel, a 40 mm-es oldalfal panelé pedig egy 30-as téglafalnak, szigetelés nélkül. Az épületünk funkciója határozza meg, milyen vastag panelt válasszunk.

Mivel a szendvicspanelből készült épületek hosszú ideig szolgálnak majd, érdemes alaposan megfontolnunk a külső fegyverzetválasztást is, mivel nincs szükség utólag színezésre.

A Metál-Sheet Kft.-nél a RAL színskála számtalan színében elérhetőek szendvicspanelek, sőt már famintás árnyalatokban is. Utóbbit azok számára ajánlunk, akik természetközeli megjelenésre vágynak, a modern építőanyag minden előnyével. Ráadásul most az aranytölgy és dió mintázatú paneleket akár készletről, azonnal elvihetik.

A szendvicspanel ideális megoldás, ha gazdaságosan és esztétikusan szeretnénk nagyobb felületet építeni, azonban a megfelelő szendvicspanel kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni a tűzállósági szempontoktól a szigetelés vastagságáig, tekintettel arra, hogy minden projekt más és más. Értékesítő kollégáink több éves tapasztalattal állnak vásárlóink rendelkezésére, hogy megtalálhassák mind ár-érték arányban, mind az épület igényeihez igazodó legjobb választást.


Keresse szaktanácsadóinkat bizalommal:
www.metal-sheet.hu
+36 30 842 6855
+36 30 646 7847
+36 30 857 0477


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lemezkerítés: 5 érv mellette

Lemezkerítés, ami pontosan azt nyújtja, amire szüksége van, miközben kiállja az idő próbáját, és fantasztikusan néz ki! Számtalan felhasználási lehetősége miatt az egyetlen korlát, mellyel...


Hőszigetelő szendvicspanel

A gyors építésű épületek egyik lehetséges alapanyaga. A hőszigetelő panelek kompozit beépített elemek, amelyek belső és külső hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.