Irányított árnyékolás növényekkel

2010-02-14 17:33:03 |

A pergolák, lugasok, futórácsok egyik célja, hogy kúszónövényeink számára támasztékul szolgáljanak, így egy kellemes, árnyas rész alakuljon ki alattuk. E növények többségének a szára (ellentétben például a fákkal) nem képes arra, hogy önállóan megtartsa a növényt, ezért van szükségük támrendszerre. Cserében pedig hűsítő árnyékkal hálálják meg a gondoskodást. Így, a tél kezdetén a meleg szobából tervezgethetjük kertünket.

Árnyékolási lehetőségek a kertben

Míg egy fa árnyéka annak szimmetriája és a Nap járása miatt egy napon belül is folyamatosan változik, addig a jól tájolt lugasokkal kialakított terek folyamatosan árnyékolva vannak. Egy fa, még ha gyors növésű is, legalább 6-10 év alatt nő akkorára, hogy megfelelő árnyékoló-hatására számíthassunk, egy pergola vagy lugas ennek a töredéke alatt gondoskodik a hűs árnyékról maga alatt. A különféle futtatórácsok kialakításánál lényeges, hogy úgy tájoljuk ezeket, hogy a lehető legtöbb ideig szolgáltassanak árnyékot a nap folyamán. Ehhez kertünk tájolását, és a már meglévő növények, tereptárgyak árnyékolását is ismernünk kell. Míg a futtatórácsok egyik oldala az árnyékos, addig a lugasok esetén teljesen zárt teret tudunk kialakítani növények felfuttatásával, ami így tájolástól függetlenül egész nap kellemes hűsölőhelye lehet a családnak.

Növénytámaszok anyagai

Növények támasztékául legegyszerűbb esetben a fakaró szolgál. Barkácsáruházakban is kaphatunk, de házilag is készíthetünk olyan növénytámaszt, amelynél a karót mohával, vagy kókuszrosttal vonjuk be, ezt vékony dróttal erősítve föl rá. Ez a növények kapaszkodását is segítik, de nedvességet is felszívnak a talajból, így kellemesebb, párás mikroklímát biztosítanak maguk körül.
A növénytámok készülhetnek fából. Ezek természetes hatásúak, könnyen szerelhetőek, de nem túl tartósak. Eleinte még gondoskodhatunk a felületkezelésükről, de miután a növényekkel befuttattuk, már nem nagyon lesz lehetőség rá. A vasból, alumíniumból készült növénytámaszok sokkal tartósabbak, stabilabbak, ám drágábbak, nehezebben állíthatjuk össze, és a napsütéstől felforrósodva helyenként égési sérüléseket okozhatnak a rajtuk levő növényeknek. A betonoszlop-, huzaldrót-, vagy drótháló kombináció minden szempontból megfelel, egyedül esztétikailag hagy némi kívánnivalót maga után, ám idővel befuttatva, a növények jótékonyan, teljesen eltakarják a számukra készített, kissé tájidegen támasztékot.

Többféle növényből

Egyszerre érdemes többféle kúszónövényt is felfuttatni a kert építményekre, hiszen így a növények jól kiegészítik majd egymást. Hogy milyen csoportokból válogassunk? Az évelő, fásodó szárú kúszócserjék közül érdemes iszalagokat (Clematis sp.), vadszőlőket (Vitis sp., Parthenocissus sp.), lilaakácot (Wisteria sinensis), trombitafolyondárt (CAmpsis radicans) ültetnünk, mert ezek idővel nagy felületeket képesek befutni, és sokáig élnek. Ám lombhullatók, így télen csak kesze-kusza ágrendszerüket láthatjuk. Ezért érdemes évelő, örökzöld fajokat is ültetnünk, ilyenek például a borostyánok (Hedera sp.). Ezek előnye, hogy télen is lombosak, hátrányuk, hogy lassan nőnek, évek kellenek ahhoz is, hogy egy kisebb felületet befussanak, így mindig lombhullatókkal vegyesen ültessük őket, melyek gyorsabban benövik a felületet.
Egy pergola, lugas, vagy terasz elé szerelt apácarács kialakításakor az első egy-két évben egynyári futónövényeket is érdemes vetni, mivel ezek nagyon gyors növekedésűek, egy-két hónap alatt több négyzetméteres felületet képesek befutni. Ilyenek a díszbabok (Phaseolus sp.), dísztökök (Cucurbita sp.), hajnalkák (Ipomea sp.). Ezek az első fagyokkal azonban elpusztulnak, így csak ideiglenes, de szép és gyors növésű megoldásként jöhetnek szóba. Ahogy telnek az évek, és az évelő növények egyre jobban belakják a részükre készített támrendszert, az egynyári futónövények arányát fokozatosan csökkentsük, végül ezeket már ne is vessünk közéjük. Az egynyáriaknak csak addig van helyük e lugasokon, amíg az évelők lombja nem záródik annyira a támrendszeren, hogy az elegendő árnyékot biztosítson.

Kúszik, mászik, kapaszkodik

A kúszónövények többféle módszerrel kapaszkodnak, vagy épp nem kapaszkodnak. Ezek ismerete fontos olyan szempontból, hogy tudjuk, megfelelő támrendszert készítettünk-e számukra, elég erősen kapaszkodnak-e lugasunkon, vagy az első adandó alkalommal leviheti őket a szél onnan.
Egyes növények kúszó szárukkal növik körbe a támasztékot, és így kapaszkodnak, nem túl erősen. Mások kacsokkal, tapadókorongokkal, kapaszkodó gyökereikkel rögzítik magukat. Az iszalagok például csak csavarodó szárukkal támasztják magukat, ezért érdemes némi segítségképpen felkötözni őket a támrendszerre. A kacsokkal kapaszkodó növények képesek a legerősebben megtartani magukat. A kacs úgynevezett keresőmozgást végez, ami szabad szemmel nem látható, de ha egy videofelvételen felgyorsítva megnézzük egy növényi kacs 8-10 órányi tevékenységét, akkor láthatjuk, hogy körző mozgást végez, így keres valamit, amibe belekapaszkodhat. Ha talál ilyet, akkor azt körbefonja, hozzárögzül, egyes növényfajokon elfásodik, így a kacs egy nagyon stabil kötést biztosít a növénynek a támrendszerhez. Ha a kacs nem talál semmilyen szilárd támasztékot, akkor pár nap alatt lehullik a növényről. Egyes szőlőfélék tapadókorongokkal kapaszkodnak, ezek a sima falon is képesek megtartani a növényt. A kacshoz hasonlóan a tapadókorongok is elfásodnak, de így elhalt formájukban is gondoskodnak a növény rögzítéséről.

Néhány fajnak apró léggyökerei fejlődnek ki; ilyenek a már említett borostyánfélék mellett a kúszó kecskerágók (Euonymus sp.) is. E gyökerek rücskös falon 80-120 centiméteres magasságig képesek megtartani a növényt, ám ennél nagyobb magasságra már csak kötözéssel vezethetők fel. Pergolákon, lugasokon e léggyökerek alkalmatlanok arra, hogy megtartsák a növényt, így az ilyen példányokat kötözéssel kell irányítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zsalugáterek, spaletták

A zsalugátereknek több évszázados hagyománya van, és napjainkban ezek az árnyékoló szerkezetek megint egyre kedveltebbek. A zsalugáterek ugyanis kiemelkedő szerepet kapnak az épületek homlokzati...


Szőlőlugasok

Nagyon hangulatos terek alakíthatók ki kertünkben lugas művelésű szőlővel. A különféle formájú támrendszerre futtatott szőlő gyorsan nő, jól árnyékol, kellemesen hűvös mikroklímát eredményez, így...