Fények és árnyékok

2008-10-29 14:52:54 |

A jelenkor embere megpróbálja uralni környezete fényviszonyait. A természetes fényt szükséglete szerint kizárja, vagy beengedi, a mesterséges világítást bármikor föl- és lekapcsolja. Gondos tervezéssel, pedig megfelelő látási kényelmet teremt sokféle funkciónak megfelelően, vagy egyszerűen csak hatalmas fényárt varázsol nappali viszonyokat utánozva.

A fény az élet legfontosabb alapeleme. Erősít, gyógyít, védi a szervezetet. A fény befogadásának igénye ősi ösztönünk. Az építészek célja, hogy mesterséges környezetünkbe is bejutassák a természetes fényt. A lakások benapozása már a vásárlásnál az egyik legfontosabb szempont. A mesterséges világítás megtervezése nem is olyan egyszerű. Leggyakoribb tévedés, hogy a világításnak uralnia kell a teret, s mindent elborító fényekre van szükségünk.
A világításnak szabályozhatónak kell lennie. A fénnyel való hatásokat nem csak hangulatteremtésre használhatjuk, hanem konkrét funkciókat is ellátunk. A funkciók és a tárgyak kiemelését a fény és az árnyék egyensúlyával tudjuk biztosítani. Az általános világítás, a helyi és hangulati fények együttesen adnak általános látáskomfortot. Mindegyiket egyszerre nagyon ritkán használjuk, hiszen a teljesen egyenletes fényviszonyok mellett nem érvényesülnek a tárgyak. Nagyon sok berendezés és dísztárgy csak az árnyékával együtt értelmezhető. Ugyanaz a helyzet, mintha egy arcot teljesen körbevilágítunk: nincs karaktere. Ha többféle megvilágítási módot alkalmazunk, izgalmasabbá válik otthonunk látványa, és az egyes tevékenységekhez is jobb látásviszonyokat teremthetünk.

  • A különleges kompozíció középpontjában a többféleképpen megvilágított öreg ajtó helyezkedik elA központi mennyezeti világítás általános tájékozódást biztosít.
  • A helyi, funkcionális világítás lehetővé teszi, hogy a helyhez kötött tevékenységformákhoz az optimális fényviszonyok jöjjenek létre.
    Például íróasztalunk lapját árnyékmentesen világíthatjuk meg, az olvasólámpát közvetlenül könyvünk lapjaira irányíthatjuk, a tv mögé helyezett lámpával csökkentjük a sötét-világos kontrasztot, a tükörvilágítással biztonságossá tesszük a borotválkozást és láthatóvá a sminkelést. Rengeteg olyan eset van, amikor funkcionális fényeket használunk. Ilyenkor a lakás többi része árnyékban marad. A létrehozott fényszigetek és árnyékok funkciókat és területeket jelölnek ki, karaktert adva a berendezésnek.
  • A súrlófények általában egy adott felületre irányítottak, valamit konkrétan megvilágítanak, de lehet, hogy csak a fényudvar és az árnyék együttesével hoznak létre egy tetszetős látványt. Óvatosan bánjunk vele, mert a fal egyenetlenségeit megmutatja.
  • A fölfelé irányított állólámpák fénye a mennyezetről visszaverődve szétszórja fényt. Ugyanez a helyzet a szegélybe helyezett, fölfelé világító fénycsövekkel is. Ezek hangulati elemek. Ennek külön csoportja, ha fénnyel egyenértékű a lámpa esztétikuma. Ilyenkor a lámpatest is hangulati elem.
  • Dekorációs világítást régen az üzletek bejáratánál figyelemfelhívásként használtak. A ledek megjelenése a lakáson belüli dekorációs megvilágítást is lehetővé teszi. Ilyen módon varázsolhatunk például világító égboltot gyerekszobánk mennyezetére.

A térelválasztó ablakaiban finoman megvilágított apró tárgyak gyönyörködtetnekA fény és egyes anyagok viszonyának ismerete is segíti, hogy a lehető legjobb világítási módokat alkalmazzuk. A fény behatol az üvegbe, vízbe, visszaverődik a fényezett sima felületekről. Az egyenetlen felszínről szétszóródik, a matt vagy szőrmés felület pedig elnyeli. Jobb, ha mindezt tudatosan alkalmazzuk, ne a véletlenszerűség hozza létre ezeket a szituációkat!
Van a mesterséges megvilágításnak egy újszerű szegmense. Az irodák fényviszonyainak kialakításánál tanulmányozzák a dinamikus, vagyis időszakonként változó fényerejű világítást. A természetes fénytől elzárt helyen így nyílik lehetőség a fiziológiai egyensúly és a jó közérzet visszanyerésére. A változó világítás stimulálja a szervezetet, vagyis kihat a lelki és szellemi állapotra.
A fény és árnyék együttes hatásának a műtárgyak megvilágításánál van inkább szerepe.
A kép megvilágítását két különleges alabástrom lámpa egészíti kiA kétdimenziós tárgyak (festmények, grafikák, nyomatok, textilek) megvilágításánál fontos, hogy ne legyenek fényterhelésnek kitéve, mert károsodhatnak. A választott dózis és a megvilágítás időtartama a kulcs. A fény spektrumától függően is más-más a hatás. Értékes textilek festmények világítástervezését komoly szakemberre kell bízni.
Általános esetben arra kell törekedni, hogy a kép teljes felületét érje a fény, és kerüljük el a becsillogást, a káprázást. Kb. harminc fokos szögben felülről jövő fénnyel jól megoldható a feladat.
Háromdimenziós tárgyak (szobrok, plasztikák, műtárgyak) estében az elhelyezés csak az első lépés. Típusából adódóan minden oldalról láthatónak kell lennie, hogy élvezhető legyen. Térben vagy szoborfülkében kell elhelyezni ezeket. A hozzájuk rendelt világításnak a fényes és árnyékos részletek kiemelésével kell bemutatnia a tárgy alakját. Különböző beesési A többféle hangulatvilágítás együtt és külön-külön is barátságos légkört teremtszögekből érkező fény és a keletkező árnyék segítségével az egészen finom apró részletek is feltárulnak. Mindeközben a káprázást itt is el kell kerülni. A vitrinbe helyezett dísztárgyak megvilágítása történhet belülről vagy kívülről. Belső, hosszú ideig tartó megvilágításnál a hőelvezetést meg kell oldani. Külső világításnál a csillogást és a nem kívánt árnyékokat úgy kerülhetjük el, ha a tárgyakat fölülről világítjuk meg.
Ha végig gondoljuk lakásunk fényviszonyainak ideális lehetőségeit, látni fogjuk, hogy egyforma hatással bír a fény, az árnyék, és világítótest esztétikuma. A fény lehetővé teszi, hogy az adott tevékenység a legjobban és legbiztonságosabban legyen elvégezhető. Az árnyék segít a berendezés értelmezésében, nyugalmi helyzeteket jelöl ki, és a műalkotásokat teljes szépségükben mutatja meg. A lámpatestek szép formája pedig örömet okoz, díszít és gyönyörködtet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékossági tippek

Legyen szó akár otthonunk komfortjáról, akár háztartási gépekről vagy háztartási munkáról, akár szórakozásról, megkerülhetetlen téma az energiával való takarékoskodás. Ezt azonban tanulni kell,...


Világítási módok

A lakásunk attól válik a saját otthonunkká, ha az adottságaihoz igazodva olyan jelleget adunk a különböző helységeinek, amelyek amellett, hogy megfelelően szolgálják az abban folytatott különféle...