FOLYÉKONY SZÖG!

Fúrás, szögelés helyett

A Pattex szerelési ragasztók közös elnevezése onnan származik, hogy a falra rögzítés - általában szöggel, vagy dübellel és csavarral megoldható - rögzítési műveletét egyszerűsíti le sima ragasztássá. Mindennapi életünkben - lakásunk, házunk, nyaralónk javítása, karbantartása, berendezése során - talán ezek a leggyakoribb feladatok, és sokszor a legkényesebbek. A sima szögezés kimenetele a falban elég bizonytalan, a dübeles rögzítés ugyan biztos megoldás, de némi szaktudást, és szerszámokat (pl. fúrógépet, fúrókalapácsot) igényel. A ragasztás "legbonyolultabb" szerszáma viszont mindössze egy kinyomópisztoly. Így a jól megtömött szerszámosláda elfelejthető! Másrészt nincs probléma, ha az első próbálkozás nem volt sikeres, mert a Pattex szerelési ragasztók használata során az erős kezdeti tapadás ellenére még marad elég idő a korrigálásra.

A Pattex szerelési ragasztók közül elsősorban nedvszívó felületek ragasztására ajánlott a Pattex Super Fix és Pattex Power Fix, míg nem nedvszívó felületek esetén a Pattex Spezial használata javasolt (vagyis ezzel akár két fém felület is összeragasztható, míg a korábbiakkal nem). Nedvszívó felület pl. a fa, a papír, a parafa, a tégla; ill. nem nedvszívó felület pl. a fém, az üveg, a műanyag.

Pattex Super Fix
A klasszikus

A Pattex Super Fix vizes bázisú, oldószermentes univerzális ragasztó, amely áthidalja a réseket és kiegyenlíti az alap egyenetlenségeit. Kül-, és beltéri alkalmazásnál egyaránt helyettesíti a csavarokat, szögeket, tipliket. A ragasztó alkalmas habosított polisztirolból (pl. Nikecell), fából, fémből, PVC-ből, kerámiából, faforgácslemezből, gipszkartonból, parafából, gipszből és hasonló anyagokból készült tárgyak ragasztására. Alkalmazható pl. szigetelő lemezek, dekoritlemezek, díszlécek, díszítőprofilok, díszrozetták, fapanelek, homlokzati profilok, falécek, névtáblák rögzítéséhez, ugyanígy hangszigetelő lapok, PVC-ből készült szellőző- és kábelcsatornák, gipszlapok, farostlemezek, kerámiacsempék felragasztására is. Polietilén, polipropilén és teflon ragasztására nem alkalmas.
A ragasztóanyag megszilárdulásának feltétele, hogy a ragasztandó anyagok legalább egyike nedvszívó legyen. A ragasztás –20 °C és +70 °C között hőálló. A ragasztandó felületeknek tisztának, száraznak, por- és zsírmentesnek kell lennie. A ragasztóanyagot csíkszerűen (kb. 6 mm átmérő) vagy pontszerűen (3-6 mm átmérő) a ragasztandó felületre vagy az alapra kinyomjuk.
A ragasztandó darabokat a tulajdonképpeni ragasztás helyétől kb. 0,5-1 cm-re odahelyezzük, a megfelelő helyzetbe igazítjuk (ezzel a mozdulattal eldolgozzuk a ragasztót), majd erősen odanyomjuk. Nehéz, ill. feszültséggel teli anyagok esetében ajánlatos azt megfelelő ideig alátámasztani.
A Pattex Super Fix 50g-os és 250g-os tubusos és 400g-os kartusos kiszerelésben kapható.

Pattex Power Fix
Nehéz tárgyakhoz

Oldószermentes vizes bázisú univerzális ragasztó, amely akár nehezebb tárgyak falra rögzítésére is alkalmas, és extra erős a kezdeti tapadása. Kiegyenlíti a felületek kisebb egyenetlenségeit, a ragasztás 5-10 percen belül korrigálható, száradás után festhető. A következő felületekhez alkalmazható: gipszfelületek (beltér), beton, habkő, szálas beton, gipszkarton, faanyagok és kikeményedett poliuretán habok. Alkalmazásához legalább az egyik ragasztandó felületnek nedvszívónak kell lennie. Alkalmas falapok, ajtókeretek, gipszkarton panelek, fapolcok és faforgácslapok biztonságos rögzítésére. Polietilén, polipropilén és teflon ragasztására nem alkalmas.
Kül- és beltérben egyaránt használható, kivéve magas páratartalom, ill. állandó vízzel való érintkezés esetén. Feldolgozási hőmérséklete +10°C felett van, az ún. nyitott idő pedig kb. 15 perc (ezen belül a ragasztott tárgy még mozgatható). A ragasztás –20 °C és +70 °C között hőálló.
A ragasztandó felületeknek most is tisztának, száraznak, por- és zsírmentesnek kell lennie. A ragasztóanyagot vigyük fel az egyik felületre. Az egyenetlen felületek kiegyenlítése érdekében pontszerűen, nagy felületeknél az erősebb kezdeti tapadás érdekében kígyó alakban, kisebb felületen pedig egyenes csíkban használjuk. Kültéri ragasztásnál függőlegesen vigyük fel a ragasztóanyagot.
A Pattex Power Fix 400g-os kartusos kiszerelésben kapható.

Pattex Spezial
A legerősebb

Ez a csúcs! A Pattex Spezial a legtökéletesebb megoldás a nehezen megoldható ragasztási feladatokra. Polietilén, polipropilén, teflon, akrilüveg kivételével csaknem mindenféle nedvszívó és nem nedvszívó anyagon (alapfelületen) alkalmazható, így ragaszthatunk vele pl. fára, fémre, üvegre, kőre, kerámiára, lakkozott felületekre stb. A ragasztás és tömítés nedves helyiségekben is lehetséges. Jellemző felhasználási terület a tükör ragasztása, csempék, küszöbök ragasztása, de alkalmazhatjuk fémet fémre, fémet üvegre, kerámiát fára történő ragasztásra is. A ragasztás –30 °C és +80 °C között hőálló.
Természetesen az alapfelületnek szilárdnak, tisztának és elválasztószerektől mentesnek kell lennie. A superflex polimer alapú ragasztóanyag megkötésének feltétele a kis mennyiségű nedvesség felvétele (a levegőből vagy az egyik ragasztandó anyagból).
Nem nedvszívó alapfelületek esetén csíkokban kell felvinni a ragasztóanyagot a ragasztandó tárgyra vagy az alapfelületre (a csíkok távolsága kb. 10 cm). Ezután a munkadarabokat össze kell nyomni, és – különösen két nem nedvszívó anyagnál – ügyelni kell arra, hogy a ragasztóanyag-csíkok ne folyjanak össze. A kiszellőzésről gondoskodni kell (a ragasztandó elemek távolsága legalább 1 mm legyen). Megkötés után a Pattex Spezial ragasztóanyag átfesthető. Átfestésére vizes akrilfesték a legalkalmasabb.
A Pattex Spezial 110g-os tubusos és 460g-os kartusos kiszerelésben kapható.
További információ a www.ragasztas.hu oldalon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ragasztó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bison ragasztók, minden feladathoz

Újra fénykorát éli a tapétázás. Egyre többen szeretnék az otthonukat díszes tapétákkal feldobni. Sokszor nehéz a döntés, melyik szín és minta illik a legjobban az adott szoba hangulatához, nem...


Ragasszunk a Grizzly erejével!

A nyári időszak közeledtével egyre nagyobb figyelmet tudunk fordítani a felújításra és egyéb javítási munkálatokra a ház körül. Ehhezaz egyik legfontosabb kellék a megbízható ragasztóanyag, mely...