Ragasztók bármire

2023-05-04 13:07:11 | Módosítva: 2023-05-04 13:12:50

A ragasztók úgynevezett adhézióval (tehát a felületek összefogásával) és kohézióval (más szóval belső erővel) ragasztják az alapfelületet, és tartják így össze a megragasztott anyagokat. Az iparban, azon belül az építőiparban, de a háztartásban is szinte nélkülözhetetlen szerepük van a ragasztóknak. Viszont koránt sem igaz, hogy mindent, bármivel lehet ragasztani. A felhasználási terület, és a ragasztandó anyagok helyes meghatározása az erős ragasztás titka.


Az iparban és a háztartásban egyaránt

Minden ragasztónak szüksége van időre az erős kötés létrejöttéig. De közel sem mindegy, mennyi az az idő. A szorítási idő azt jelzi, hogy meddig kell nyomni (erőt kifejteni) a tapadáshoz. Például, ha azt látjuk, hogy a szorítási idő 30 másodperc, akkor fél percig kell nyomni az egyik felületet a másikhoz a ragasztás során. Ezzel szemben a kötési idő arról árulkodik, hogy mennyi időre van szüksége a ragasztónak ahhoz, hogy megkössön, megszilárduljon. Még konkrétabban: mikortól használhatjuk azt, amit megragasztottunk. Tehát, ha azt írja a csomagolás, hogy a kötési idő 3 óra, akkor a szorítás után ennyi ideig ne nyúljunk hozzá ahhoz, amit ragasztottunk.

Ha a ragasztóra az van ráírva, hogy vízálló, akkor nem fogja tudni a víz lemosni, gyengíteni. Ez különösen akkor fontos, ha olyasmit ragasztunk, ami vízben áll a ragasztás után, vagy aminek ellenállónak kell lennie az időjárás viszontagságaival szemben. A hőállóság pedig azt jelzi, hogy milyen hőmérsékletet bír el a ragasztó, tehát, hogy hány °C-ig tudja ugyanazt a kötést produkálni. Az igazán szuper ragasztók akár -30°C-tól, egészen +90 °C-ig is bírhatják, de ez azért ritka.

A megfelelő ragasztóanyag kiválasztásához azt is el kell döntenünk, hogy a megragasztott anyagok kültérben vagy beltérben fognak-e állni, ezért ellenőrizzük, hogy a gyártó mit ajánl. Amire azt írják, hogy beltéri, az odakint, az időjárás viszontagságait (eső, hó, fagy, szél, napsütés) nem fogja sokáig bírni. Ezért, ha a kerti hintát vagy a kerti bútort szeretnénk megragasztani, olyan ragasztót használjunk, aminek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy kültéri, vagy hogy időjárásálló.


Ragasztó típusok

A pillanatragasztók erős, gyorsan kötő ragasztók. Nedvesség hatására, egy kémiai reakciónak köszönhetően alakítanak ki erős kötést. A kötés rendkívül gyorsan megvalósul, ezért a pillanatragasztókkal nagyon óvatosan kell bánni, mert könnyen ráragadnak a bőrre, ha pedig szembe kerülnek, alapos meleg vizes öblítés után azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

Általános ragasztónak azokat hívjuk, amelyek jó eséllyel bármilyen anyag megragasztására alkalmasak, de semmire sem igazán. Jó, ha van otthon ilyen, de a kötés erősségében mindig kételkedjünk, veszélyes terhelést ne bízzunk rájuk.

A szilikon ragasztók is nagyon széles felhasználási területet biztosítanak. Az általános célra használatos szilikon ragasztók megszilárdulva rugalmas, gumis anyaggá válnak. Megkötött állapotban igen ellenállóak. Alkalmazásuk széles körben elterjedt a háztartásokban és ipari területeken is. Használják akvárium ragasztásához, üvegek tokba való rögzítéséhez, csövek illesztéséhez, tömítések ragasztásához és rések, hézagok kitöltésére is.

A gyurmaragasztó  olyan, mint a gyurma, csak jól ragad. Tehát formázható, rugalmas és nem szárad ki. Ez az, amivel a falra ragaszthatjuk a gyerekszobában a posztert. Könnyű tárgyakat tudunk vele akár függőleges felületre is rögzíteni, nagyobb terhelést azonban nem bízhatunk rá.

A komolyabb versenyzők már inkább két-komponensűek. A „kétkomponensű” kifejezés ragasztók esetében nem jelent mást, mint hogy a ragasztáshoz használt anyaghoz még más anyagot is kell adagolni, mert így fog létrejönni a szilárd kötés. Általában az epoxy gyanta az, ami segíti a kötést. Ezeknél figyelni kell a komponensek egyenlő arányú adagolására. Ezt általában az adagoló fecskendő segíti.

Kifejezetten faanyagok ragasztásához is számtalan ragasztóanyagot fejlesztettek ki. Ilyet használnak az asztalosok, de a háztartásban is ehhez kell folyamodnunk, ha fa bútort szeretnénk megragasztani.
A poliuretán ragasztók megdöbbentően tartós kötést biztosítanak. A megszilárdult anyag olyan erős, hogy száradás után megmunkálhatóvá válik: csiszolhatjuk, festhetjük, nem lesz vele gond!

Az ún. építési ragasztók számtalan esetben kiváltják a hegesztést, forrasztást, szegecselést. Ipari kötési módszerként az építési ragasztók kitűnően megállják a helyüket, de a barkács készlet felét is helyettesíteni tudják. Gyakran ablakpárkányt vagy küszöböt ragasztanak vele, vagy épp dekorelemeket rögzítenek segítségével a falra. Amikor szeretnénk feltenni egy nagyobb lebegőpolcot, sőt, polcrendszert, függönykarnist, vagy bármi hasonló dolgot, akkor akár az építési ragasztót is választhatjuk fúrógép és csavar helyett.

Nem kell kilyukasztani a falat, nem kell hozzá sem előszedni, sem kölcsönkérni a fúrógépet, felesleges variálni a fúrófejjel. Nem kell a hétvégi fúrás miatt  bosszankodó szomszédokkal sem törődni. Választhatjuk a gyorsabb és könnyebb utat: az építési ragasztót. Nincs zaj, nincs por, nincs nehéz feladat sem: csak egy kis ragasztót kell kinyomni a tubusból, majd 30 másodpercig odaszorítani a ragasztandó felületeket egymáshoz, végül pedig 24-48 órát várni a teljes száradásig. Persze ehhez nagyon jó minőségű ragasztóra van szükség.

A vízálló és oldószermentes építési ragasztó tökéletesen helyettesítik a szilikont is. Egyszerre tömítenek és ragasztanak is. Nem csak a fürdőszobatükör, de akár a faliszekrények, és a szaniterek rögzítésében is nagy segítséget nyújtanak. Ugyanazt kell tenni, mint máskor: tiszta és száraz falfelület, ragasztás, 30 másodpercig nyomás, majd hagyni megszáradni.

A tökéletes ragasztás titka a jó minőségű ragasztó és helyes ragasztó használat. Rengeteg olyan eset van, amikor csak egy jó minőségű, az adott célra kifejlesztett ragasztóra van szükség, semmi másra. Sajnos az is igaz viszont, hogy rengeteg rossz minőségű, gyenge ragasztóval találkozhatunk a kereskedelemben.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építő vegyi anyagok

Ma már mindennaposan használt fogalmakról beszélünk, olyan vegyi anyagokról, amelyek az építésben, lakásfelújításban, sokszor már a lakáskarbantartásban is nélkülözhetetlenek.


Burkolni tudni kell

Mielőtt nekiállnánk az otthoni ezermesterkedésnek, sok esetben talán érdemes átgondolni és utánanézni, hogy megbirkózunk- e a feladattal, hiszen néha többet árthatunk vele, ha olyan munkába...