Biztonságos babaszoba

2010-11-03 20:48:20 | Módosítva: 2010-11-03 21:00:46

A csecsemők ápolásához, ellátáshoz szükséges bútorok, eszközök forgalmazását és gyártását komoly tervező munka előzi meg. Sok mindent szabványok, szabályok írnak elő, okulva a bekövetkezett balesetek tanulságaiból. Ezért lehetőleg ne vásároljunk a hatóságok által ellenőrizhetetlen helyeken. A hamisított tárgyak, ha küllemre azonosnak tűnnek is az eredetivel, lehet, hogy pl. mérgező anyagokat tartalmaznak, nem működnek megbízhatóan vagy nem biztonságosak. Sajnos gyakran hallani a hírekben a forgalomból kivont biztonsági gyerekülésekről, játékokról és más egyéb termékekről.

Babaszoba

Nem tanácsos a régi gyerekágyakat használatba venni, ugyanis sok veszélyük lehet. A babaágyak rácstávolságát ma már szabvány rögzíti. Legalább 6 cm, hogy a gyerek keze vagy lába ne szoruljon be, és maximum 7,5 cm, hogy a feje ne férjen át rajta, mert nem tudja egyedül visszahúzni, és tragédia történhet. Az utolsó rács és az ágyláb között is ezeknek a távolságoknak meg kell lennie. A matrac pontosan kell, hogy illeszkedjen körben az ágyhoz, mert szintén beszorulhat a baba keze vagy lába. A legmagasabb állásánál legalább 30 cm, legalsó állásánál legalább 60 cm legyen a rács tetejéig.

A babaágyak standard mérete 60x120 cm, illetve 70x140 cm. Biztonsági okokból szigorú szabványok írják elő a rácsok távolságát, csak ilyet használjunk A kiságy legyen stabil, a sarkok és élek legyenek simák, lekerekítettek. A fából készült kiságyak felületkezelése - lakkozása - nem tartalmazhat mérgező anyagot, mert a gyerekek - főleg mikor foguk nő -, szívesen rágcsálják a kiságyat. Közvetlen ablak alá ne tegyük a kiságyat. A gyerekágyba ne tegyünk vastag puha párnát, nincs szüksége rá a babának, de belefúrhatja az arcát, akadályozva a lélegzetvételt. A gyerek méretéhez válasszunk takarót is, mert a nagy és nehéz paplan szintén veszélyes lehet. Semmit ne tároljunk a gyerek ágyában, felesleges és veszélyes telerakni még babajátékokkal is.
Pelenkázni 2,5-3 évig kell a gyerekeket. Olyan pelenkázó asztalt érdemes vásárolni, ami később komóddá alakítható. Különösen, mert csak néhány hónapig használhatók biztonságosan. Már a forgolódni, ülni tudó gyereket is biztonságosabb az ágyra, vagy akár a földre tett merev pelenkázó lapon tisztába tenni. Az ágyra tett pelenkázó lapon se hagyjuk magára soha a csecsemőt. Mindig mindent készítsünk elő, néhány hónapos kortól elfér egy nagyobb neszesszerben minden.

Légzésfigyelő

Manapság már nem luxus a légzésfigyelő készülék sem, a bölcsőhalál és a fulladásos balesetek kockázatának csökkentése mellett, a szülői aggodalmak csökkentése céljából tervezték meg az otthoni használatra szánt készülékeket. 10-15 évvel ezelőtt még csak a koraszülött osztályokon voltak ilyen eszközök. A matrac alá kell elhelyezni az érzékelőlapokat (szenzorokat). Maga a riasztó készülék lehet vezetékes vagy vezeték nélküli összeköttetésben az érzékelőkkel. Fény és hangjelzéssel riasztanak. Vannak hálózatról vagy elemről működő, bébiőrzővel, éjjeli fénnyel, hőmérővel stb. kombinált változatok is.
Kb. a gyermek 1,5 éves koráig van értelme használni. Aki hozzászokik a légzésfigyelő adta biztonsághoz, és sokat utazik, érdemes olyan típust választania, ami könnyen üzembe helyezhető a kiságyban.
Mobil használatra tervezték az újdonságnak számító, pelenkára csíptethető hasi légzőmozgás érzékelőt. Ez a típus utazáskor vagy koraszülött, illetve a bölcsőhalál miatt veszélyeztetett babáknak babakocsiban is praktikus.

Biztonsági ajtó- és lépcsőrácsok

Ha a lakásban lépcső van, a tetejére mindenképpen biztonsági védőrácsot kell szerelniAmikor a kisgyerek már nem tölti szinte egész napját a kiságyban, és lassan a járókát is szűknek találja, érdemes beszerezni biztonsági ajtó- és lépcsőrácsot. Ha a lakásban belső lépcső van, felülre mindenképpen szükséges. A lépcső alján ugyan nincs közvetlen leesés veszély, ha időben észrevesszük, hogy megindult felfelé a gyerek, de ha van rá módunk, oda is tegyünk. Babarácsot szereljünk a lépcsőn kívül pl. az erkélyajtóra, balkonajtóra, teraszajtóra, szobaajtóra.
Készülhetnek fémből, fából, műanyagból, textilből vagy átlátszó műanyagból és ezek kombinációjából is. Az egy kézzel nyitható-zárható praktikusabb, mert könnyen kinyitható még gyerekkel a karon is. Kaphatók falhoz csavarozható és önfeszülő rendszerűek, amelyek nem igényelnek fúrás-faragást, a későbbiekben pedig nyoma sincs a rácsnak a falon vagy az ajtófélfán. Az önfeszülő rendszerűek további előnye, hogy könnyen áthelyezhetők másik ajtóra.
Léteznek küszöbös, illetve küszöb nélküliek is. Lépcsőre mindenképpen a küszöb nélkülit szereljünk. Fontos szempont a nyitás irány, de a legtöbb mindkét irányból nyitható. Különféle méretben kaphatók, de toldalékokkal minden ajtóméretre felszerelhetők. Létezik többfunkciós is, ami járókává csukható, térelválasztónak nyitható, vagy akár kandallóráccsá alakítható. Igen bőséges a választék, alapos mérlegelés után válasszunk. A biztonsági ajtó- és lépcsőrácsok mellett sem hagyhatjuk felügyelet nélkül gyermekünket, különösen fontos ez akkor, ha már 2,5-3 éves, nehogy megpróbálva a felette való átmászást, és megsérüljön.

Járóka, utazóágy

Az utazóágyak kínálata az elmúlt években igencsak kibővült, néhány ezer forinttól, több tízezer forintos mindentudó ágyakat is forgalmaznak a kereskedőkNem helyettesíti az éjszakai nyugodt alvásra való kiságyat, de újszülött kortól használható. A járókák általában könnyen mozgathatók, összecsukhatók, akár kerekük is lehet (ha kerekes, legyen az fékezhető). Így mindig ott állítható fel, ahol éppen a család tartózkodik, akár a konyhában főzés, evés közben is együtt lehet a családdal a csecsemő. Használatával könnyebben megtanulhatja a baba, az éjszaka és nappal közötti különbséget. Van négyzet, téglalap, kör, hat- és nyolcszögletű, műanyagból, fából és fémből is készül. Mindegyiknek meg van a maga előnye.
A műanyag könnyebb, többnyire kisebbre csukható. Hálója strapabíró és sűrű, hogy ne akadjon bele a baba pici ujja. Párnázott a fekvőfelülete és a káva körben, sokféle színben kapható. A fa természetes szálkamentes, lekerekítettek a sarkai, bevonata nem tartalmazhat mérgező anyagot. Rácstávolsága ugyanaz, mint a kiságyaké. Létezik állítható magasságú, mert ha már meg tud fordulni a csecsemő, lejjebb kell tenni a fekvő felületet. A rácsosban könnyebben megtanulnak felállni a gyerekek.
Az utazóágy a kiságyak kényelmét és a műanyag járókák mobilitását ötvözi, illetve fokozza. Táskaméretűre összecsukható, de kinyitva kényelmes és biztonságos kiságy. A drágább típusokhoz pelenkázó feltét, napernyő, bébi játék stb. is tartozik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: baba, járóka, gyerek

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szoba ikreknek

Egy jól funkcionáló gyerekszoba berendezése nem könnyű feladat. Gyakorlatilag egyetlen helyiségben kell megoldani az élet minden fontos tevékenységét, hiszen a gyerekek hálószobája, nappalija,...


Babakocsik

Egy gyereknek általában egy multifunkciós vagy két különböző típusú babakocsira van szüksége. Először egy újszülöttnek megfelelő modellre, melynek háttámlája vízszintesig dönthető, ami a stabil...