Rendezett tárolás

2010-11-12 22:56:18 | Módosítva: 2010-11-12 23:03:27

A rend mindenkinél mást jelent. Van, aki szereti uralni a káoszt, mások igyekeznek használati tárgyaikat áttekinthetően tárolni. Ez azonban nemcsak elhatározás kérdése, kellő hely és többnyire különféle utólag beszerelhető eszközök is szükségesek. A tárolásra használt szekrényekben holmijainkat különféle kiegészítő szerelvények beépítésével lehet áttekinthetőbb módon tárolni, és rendezettebbé tenni.

A konyha talán a lakás legintenzívebben használt helyisége. Bár bútorzata az utóbbi időben a rendezettség, praktikus tárolás szempontjából előnyösen megváltozott, ám a régebbi konyhabútorok ajtóval lezárt tároló helyei is alkalmasak a különféle kihúzható praktikus kiegészítők beépítésére. Ezek külön is beszerezhetők, és a szekrények belsejébe szerelhetők. Lehet, hogy a szükségtelen polcok némelyikétől meg kell válni, ám utána kényelmesebben lehet hozzáférni a teljesen kihúzható tárolókban szisztematikusan elhelyezett különféle méretű és célú dolgokhoz.
A megfelelő rácsos tárolókat persze célirányosan ajánlatos kiválasztani, hogy minden edénynek, és egyéb eszköznek könnyen hozzáférhető helye legyen. A szekrények közötti szűkebb üres helyek pl. a fűszereknek és egyéb élelmiszereknek biztosíthatnak helyet, ha ide a szekrény oldalára szerelhető keskeny, kihúzható rácsos tárolók kerülnek felszerelésre. Az ilyen keskeny kiegészítő fiókokat előlappal is ajánlott ellátni.

A gardróbszekrényekben is hasznosak a fiókos tárolók A régi, nehezen kihúzható fiókokra is többnyire felszerelhetők a görgős fiókkihúzók, amelyekkel ezek is teljesen kihúzhatókká válnak, és ezáltal a hátsó terük is teljesen hozzáférhetővé tehető. Belsejük pedig különféle elválasztó tálcákkal vagy rudazatokkal tehető rendezettebbé, áttekinthetőbbé. A főzéshez használt sokféle kézi eszközt is célszerű helyigény és a használat gyakorisága szerint átcsoportosítva elhelyezni, nemcsak a fiókokban, hanem a szekrények zárt tereibe szerelt tárolókban is.
Divat a különféle merőkanalak húsvillák stb. falra erősített rudakra akasztása, ám ez szinte állandó tisztítást igényel. A fiókokba helyezve viszont védettek a lerakódó szennyeződésektől, és könnyű hozzáférésüket a különféle elválasztó lapokkal lehet megkönnyíteni. Esetenként még a kinyitható ajtóra is kerülhet egy keskeny, rácsos tartó, pl. a fűszeres üvegcséknek, ha ez elfér a belső térbe szerelt kihúzható rekeszek előtt. Ilyen "párosításokkal" szinte minden holt tér hasznosítható a szekrényekben.
Nem minden lakásban van gardrób helyiség, vagy ilyen céllal készült szekrény. A különféle ruhaneműk tárolására a hagyományos ruhásszekrény, vagy egyéb ajtóval zárható kisebb tárolóhely, esetleg komódfiók szolgál. Ez utóbbiakat utólag beépített elválasztó lapokkal lehet rekeszes tagolásúvá tenni, és a bennük elhelyezett holmik így már nem keveredhetnek össze.

A nagyobb ruhás szekrényekben is megteremthető a ruhaneműk átláthatóbb és praktikusabb elhelyezése. Igaz, átgondolt koncepció szerint és némi anyagi ráfordítás árán. A felsőruhákat többnyire az ajtóval zárt előszobaszekrény rejti, így csak a többi ruhaneműt kell jobban átgondolva elhelyezni. Az öltönyök, kosztümök alatt egy átlagos ruhásszekrényben még bőven akad hely, amit az alsóneműk tárolására lehet felhasználni. Itt is jól használhatók a szekrényoldalakra szerelhető, kihúzható rácsos tároló fiókos szerelvények valamelyike. A nadrágok, nyakkendők tárolására többféle kihúzható akasztó szerezhető be. Az ilyen szerelvények mérete természetesen változó, és lehet, hogy a konyhai változatok valamelyike megfelel ruhaneműk tárolására is. A lényeg az, hogy e szerelvények könnyen kezelhetők és külön-külön teljesen kihúzhatók legyenek. Így könnyen hozzáférhető lesz a bennük tárolt holmi, és kevesebb lesz rajtuk a gyűrődés is.
A belső polcoktól sem kell mindenkor megválni, esetenként alájuk fióktartó kertetek szerelhetők, amelyekre kihúzható műanyag vagy rácsos fiókok erősíthetők. Ezek jobban kihasználhatókká tehetik a felső holt tereket, és új tárolóhelyek kialakítására adnak lehetőséget. A magasabban levő zárt szekrényrészekbe inkább idényjellegű ruhaneműket célszerű - műanyagtálcákba helyezve - tárolni, tartalmuk pedig az évszakok változásakor helycserével az alacsonyabb szintre kerülhet. A fiókos megoldás esetenként itt is nagyon előnyös. Ilyen különféle méretű műanyag tároló fiókokat a lakberendezési áruházakban lehet beszerezni. A cél mindenkor az legyen, hogy a tárolt holmik ne gyűrődjenek, és könnyen hozzáférhetők legyenek.
E változásokhoz csupán elhatározás, némi kreatív szemléletváltás, no meg alapos informálódás szükséges, és a különféle kiegészítő tárolók alkalmazásával jelentősen rendezettebbé tehető az otthoni tárolás módja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tárolás, szekrény, polc, ruha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ezermester boltok az országban - Belvárosi kihívás, barkácssarok Törökbálinton

A Bakosfa Kft. barkácsboltjainak egyike Budapest IX. kerületében, a Ferenc körúton, közel a Boráros térhez található.


Munkapultok és borításuk

A konyha meghatározó felületét a beépített munkalap alkotja. Feladata, hogy az előkészítő és főzési munkáknak megfelelő helyet biztosításon. Ez általában magában foglalja a beépített...