Rendezett tárolás

2010-11-12 22:56:18 | Módosítva: 2010-11-12 23:03:27

A rend mindenkinél mást jelent. Van, aki szereti uralni a káoszt, mások igyekeznek használati tárgyaikat áttekinthetően tárolni. Ez azonban nemcsak elhatározás kérdése, kellő hely és többnyire különféle utólag beszerelhető eszközök is szükségesek. A tárolásra használt szekrényekben holmijainkat különféle kiegészítő szerelvények beépítésével lehet áttekinthetőbb módon tárolni, és rendezettebbé tenni.

A konyha talán a lakás legintenzívebben használt helyisége. Bár bútorzata az utóbbi időben a rendezettség, praktikus tárolás szempontjából előnyösen megváltozott, ám a régebbi konyhabútorok ajtóval lezárt tároló helyei is alkalmasak a különféle kihúzható praktikus kiegészítők beépítésére. Ezek külön is beszerezhetők, és a szekrények belsejébe szerelhetők. Lehet, hogy a szükségtelen polcok némelyikétől meg kell válni, ám utána kényelmesebben lehet hozzáférni a teljesen kihúzható tárolókban szisztematikusan elhelyezett különféle méretű és célú dolgokhoz.
A megfelelő rácsos tárolókat persze célirányosan ajánlatos kiválasztani, hogy minden edénynek, és egyéb eszköznek könnyen hozzáférhető helye legyen. A szekrények közötti szűkebb üres helyek pl. a fűszereknek és egyéb élelmiszereknek biztosíthatnak helyet, ha ide a szekrény oldalára szerelhető keskeny, kihúzható rácsos tárolók kerülnek felszerelésre. Az ilyen keskeny kiegészítő fiókokat előlappal is ajánlott ellátni.

A gardróbszekrényekben is hasznosak a fiókos tárolók A régi, nehezen kihúzható fiókokra is többnyire felszerelhetők a görgős fiókkihúzók, amelyekkel ezek is teljesen kihúzhatókká válnak, és ezáltal a hátsó terük is teljesen hozzáférhetővé tehető. Belsejük pedig különféle elválasztó tálcákkal vagy rudazatokkal tehető rendezettebbé, áttekinthetőbbé. A főzéshez használt sokféle kézi eszközt is célszerű helyigény és a használat gyakorisága szerint átcsoportosítva elhelyezni, nemcsak a fiókokban, hanem a szekrények zárt tereibe szerelt tárolókban is.
Divat a különféle merőkanalak húsvillák stb. falra erősített rudakra akasztása, ám ez szinte állandó tisztítást igényel. A fiókokba helyezve viszont védettek a lerakódó szennyeződésektől, és könnyű hozzáférésüket a különféle elválasztó lapokkal lehet megkönnyíteni. Esetenként még a kinyitható ajtóra is kerülhet egy keskeny, rácsos tartó, pl. a fűszeres üvegcséknek, ha ez elfér a belső térbe szerelt kihúzható rekeszek előtt. Ilyen "párosításokkal" szinte minden holt tér hasznosítható a szekrényekben.
Nem minden lakásban van gardrób helyiség, vagy ilyen céllal készült szekrény. A különféle ruhaneműk tárolására a hagyományos ruhásszekrény, vagy egyéb ajtóval zárható kisebb tárolóhely, esetleg komódfiók szolgál. Ez utóbbiakat utólag beépített elválasztó lapokkal lehet rekeszes tagolásúvá tenni, és a bennük elhelyezett holmik így már nem keveredhetnek össze.

A nagyobb ruhás szekrényekben is megteremthető a ruhaneműk átláthatóbb és praktikusabb elhelyezése. Igaz, átgondolt koncepció szerint és némi anyagi ráfordítás árán. A felsőruhákat többnyire az ajtóval zárt előszobaszekrény rejti, így csak a többi ruhaneműt kell jobban átgondolva elhelyezni. Az öltönyök, kosztümök alatt egy átlagos ruhásszekrényben még bőven akad hely, amit az alsóneműk tárolására lehet felhasználni. Itt is jól használhatók a szekrényoldalakra szerelhető, kihúzható rácsos tároló fiókos szerelvények valamelyike. A nadrágok, nyakkendők tárolására többféle kihúzható akasztó szerezhető be. Az ilyen szerelvények mérete természetesen változó, és lehet, hogy a konyhai változatok valamelyike megfelel ruhaneműk tárolására is. A lényeg az, hogy e szerelvények könnyen kezelhetők és külön-külön teljesen kihúzhatók legyenek. Így könnyen hozzáférhető lesz a bennük tárolt holmi, és kevesebb lesz rajtuk a gyűrődés is.
A belső polcoktól sem kell mindenkor megválni, esetenként alájuk fióktartó kertetek szerelhetők, amelyekre kihúzható műanyag vagy rácsos fiókok erősíthetők. Ezek jobban kihasználhatókká tehetik a felső holt tereket, és új tárolóhelyek kialakítására adnak lehetőséget. A magasabban levő zárt szekrényrészekbe inkább idényjellegű ruhaneműket célszerű - műanyagtálcákba helyezve - tárolni, tartalmuk pedig az évszakok változásakor helycserével az alacsonyabb szintre kerülhet. A fiókos megoldás esetenként itt is nagyon előnyös. Ilyen különféle méretű műanyag tároló fiókokat a lakberendezési áruházakban lehet beszerezni. A cél mindenkor az legyen, hogy a tárolt holmik ne gyűrődjenek, és könnyen hozzáférhetők legyenek.
E változásokhoz csupán elhatározás, némi kreatív szemléletváltás, no meg alapos informálódás szükséges, és a különféle kiegészítő tárolók alkalmazásával jelentősen rendezettebbé tehető az otthoni tárolás módja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tárolás, szekrény, polc, ruha

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ezermester boltok az országban - Belvárosi kihívás, barkácssarok Törökbálinton

A Bakosfa Kft. barkácsboltjainak egyike Budapest IX. kerületében, a Ferenc körúton, közel a Boráros térhez található.


Egy tökéletes hely ezermestereknek

Képzelj el egy áruházat, ahol valamivel több mint százezer olyan hasznos termék található amelyik elengedhetetlen, ha kerted van, ha barkácsolsz, vagy ha ezermester vagy. Ráadásul ezek a...