Tárolás a rend lelke

2013-04-10 13:04:24 | Módosítva: 2018-04-16 12:32:20

Hogy otthonunk működőképes legyen, és átlátható rendet teremthessünk, minden helyiséghez és funkcióhoz meg kell találnunk az ideális, ízlésünknek és pénztárcánknak leginkább megfelelő tároló rendszert. Mindehhez legalább akkora kreativitás szükséges, mint a design megtervezéséhez.

Mindannyian álltunk már tanácstalanul egy új eszközzel, tárggyal a kezünkben, hogy ezt most vajon hová tegyük. Hiszen használni akarjuk, legyen hozzáférhető anélkül, hogy fokozná a zsúfoltságot, vagy a rendetlenség látszatát keltené. Ez elsőre sokszor lehetetlennek tűnik. Otthonunk egészét praktikum szempontjából is időről időre át kell gondolnunk. A tárolás nem olcsó, jól kell gazdálkodni a pénzzel és a térrel. Első lépés soha nem a szekrények, polcok, dobozok, kosarak vásárlása, hanem a selejtezés tudományának megismerése. Fel kell tudni mérni, hogy mi az, amire valóban szükségünk van, és mi az, amit kidobhatunk, mi az, amit elajándékozhatunk, felajánlhatunk másoknak. Van tehát három csoportunk: megtartandók, selejtezendők, ajándékozhatók.

Így már kezdhetjük az átszervezést helyiségről helyiségre haladva. Ez lehetővé teszi az anyagi ütemezést és a többszöri átgondolást is. A rendelkezésre álló tér adottságainak pontos ismerete nélkül nem kezdhetjük el a feladatot. Számba vehetjük a külső tárolási lehetőségeket kamrában, pincében és padláson is. A lakáson belül kiaknázható helyekre sokszor nem gondolunk, pedig kézenfekvő lehet a falfülkék, lépcső alatti terek felhasználása, de építhetünk galériákat és dobogókat is. Következő lépésként a stílusok, anyagok választása van soron. Olyan tároló rendszerek kiépítése a cél, amelyek kielégíti az igényeket, és tökéletesen illeszkedik a lakás összképébe.

Örökös, de nem olcsó megoldás a beépített szekrény. Előnye, hogy minden előnytelen zugot ki lehet használni, tökéletesen illeszthető a lakás általános stílusához színben és díszítőelemeiben egyaránt. A fal folytatásaként egységesítő szerepe is lehet. Használhatjuk teljes falfelületek, különösen végfalak beépítésére, de térelválasztásra is. Ajtajai lehetnek nyíló- vagy tolóajtók. Túl nagy felületeit bátran könnyíthetjük, és változatossá tehetjük nyitott polcokkal, fiókokkal, tükrökkel is.

A hajdan volt szekrénysorok mai változatai az elemes szekrény- és polcrendszerek. Nagyon sok gyártó sokféle stílusú és anyagminőségű bútorcsaládja elérhető a mai magyar piacon. Szinte megszámlálhatatlan elemből építkezhetünk, magasságában, mélységében változatos rendszereket építhetünk számítógép segítségével. Jobb üzletekben ezt ki is nyomtatják a megrendelőnek, akár több változatban is.

Mindenképp vegyük számba az esetleg elfelejtett, pincében porosodó egyedi bútordarabjainkat. A felújítás viszonylag kevés költséggel jár, sőt önállóan is rendbe tehetjük, otthonunkat pedig különlegessé változtathatjuk vele. Modern lakásunkba is bátran bekerülhetnek, ellenpontként helyezhetjük el régi komódunkat, ládánkat vagy könyvszekrényünket. Legyünk kreatívak, és gondoljuk át, mire alkalmas egy-egy darab az eredeti funkcióján túl. Így lesz a régi ruhásszekrényből tévét és hifit rejtő bútor vagy számítógépes munkahely, a hajókofferből pedig éjjeliszekrény, dohányzóasztal vagy ülőke.A polcok, polcrendszerek minden otthonban megtalálhatók. Nyitott elemei miatt rendszerető tulajdonost feltételeznek. Szinte minden esztétikus használati- és dísztárgy tárolására alkalmasak. Anyagválasztásnál legyünk merészek, és használjunk fém-, üveg- és műanyag polcokat is. A bútortörténet ősi és örök darabja, a láda és ládapad ismét divattá vált. Rakodóhely, asztal, ülőalkalmatosság egyben. Nemcsak a régi darabokat használhatjuk fel, de különleges rattanból, tengeri fűből és papírszövetből készített egyedi darabok is beszerezhetők. A gipszkartonból épített falfülkés tároló rendszerek is a technika fejlődését felhasználva jöttek létre, bár a történelem során régi korok otthonaiban is hoztak létre kisebb-nagyobb falmélyedéseket. Az ilyen épített falak különösen szépen megvilágítva a lakás fókuszpontjaivá válhatnak.

Gyerekszobában a fent említett lehetőségeken túl is sokféleképpen helyezhetünk el apróságokat, játékokat és kedves limlomokat. Ügyes nagymamák, anyukák szerezhetnek örömet zsebes paravánok, színes zsákok készítésével. Házilagosan készíthetünk tapétázott dobozokat és görgős ládikákat is.

Az előszobai rendet fenntartani nagyon nehéz, pedig fontos, hogy ezen a kis alapterületen minden átlátható legyen. Ez a fogadótér ad képet először rólunk a belépőnek, és az sem mindegy, milyen kép vár minket hazaérkezéskor. Ezért fontos, hogy zárt szekrény is rendelkezésre álljon. Gondoljuk végig, miként indulunk, érkezünk, mire van szükségünk! Biztosítsunk helyet kulcsnak, táskának, ernyőnek, cipőnek, kabátnak! Ezen túl persze a hely függvényében lehet itt helye a takarítóeszközöknek, sportszereknek, bőröndöknek. Ha mindezeket sikerül szekrénybe zárni, máris sokat tettünk otthonunk rendezett összképéért.

A konyhai tárolás megfelelő kialakítása sem egyszerű feladat. Ha bármelyikünk kipakol a szekrényből, biztos talál olyan dolgokat, amire nem volt, és nem is lesz szükség. Itt is a selejtezéssel kell kezdenünk. Konyhaszekrényünk persze legtöbbször bővíthető. Az átlagos szekrények nem érnek a mennyezetig, tehát van terjeszkedési lehetőség. Ha megduplázzuk a fölső elemet, így a magasabb régióba kerülhetnek a ritkán használt tárgyak Lefelé is terjeszkedhetünk. A rendelkezésre álló, kb. 60 cm-t nem foglalhatjuk el, de 10-15 cm-es kicsi polccal kiegészíthetjük. Ezen is sok dolog elhelyezhető, fűszerektől a kávéscsészéig.

A fürdőszobában és a W C-ben azért egyszerű a tárolás, mert a pipere holmik terjedelme miatt, akár 10 cm is elegendő szekrénynek, polcnak. Csak a mosószerek, tisztítók okozhatnak gondot, ahol nincs háztartási helyiség. Erre a célra a mosógép és a WC fölötti tér ajánlható. A mennyezetről induló,30-40 cm mély szekrényekben mindezek elférnek.


Gardrób szobák és hálószobaszekrények oldják meg a ruhatárolás összes gondját. Ezekben gyerekjáték a rendrakás, de legalább is nem látszik a rendetlenség. A gardrób szoba egy járható szekrény, ahol minden ruha, cipő, táska és kiegészítő egy helyen áttekinthető és elérhető. Ebben az esetben a szekrényre nem kell ajtó, ami csökkenti az árat. Minden mennyezetig érő szekrényrendszer a tér maximális kihasználását teszi lehetővé. Ugyanez lenne fontos a hálószobai gardróbnál is, mert sok helyet nyerünk, ha padlótól a plafonig tudunk tárolni. Még szűk hely esetén is ez a megoldás a legjobb, mert a tolóajtókkal jobb a tér kihasználása.

Mindig úgy mérjük föl a tárolási igényt, hogy a tárgyak gyorsabban szaporodnak, mint amilyen ütemben selejtezünk. Tehát mindig nagyobb legyen a tárolók befogadó képessége, mint az aktuálisan elhelyezendő dolgok mennyisége. Ha mindezt ki tudjuk alakítani, akkor más dolgunk nincs, mint figyelni arra, hogy mindig mindent a helyére tegyünk. Leegyszerűsödik a takarítás, egyszerűbb lesz az életünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi tárgyak

A lakásban vagy házban körülnézve sok olyan kincsre találhatunk, melyeket fel tudunk még használni. A legeredetibb ötletek akkor születnek, amikor teljesen új funkciót kap a játék dominó, a...


Vizes helyiségek szigetelése

Fürdőszobák, zuhanyfülkék kialakításakor sokan úgy vélik, hogy a kerámia burkolat és az azt rögzítő ragasztó megakadályozzák a falak és a födém esetleges átnedvesedését, beázását. Ezek az...