Vízkőmententesítés a háztartásban

2011-05-21 20:42:11 | Módosítva: 2011-05-22 22:04:35

Olcsó és hatékony megoldások léteznek vízkőmentesítésre, sokszor mégis a drága és nem környezetbarát szerekhez nyúlunk. Mi az a vízkő, hogyan védekezhetünk ellene? Ezekre a kérdésekre adunk választ.

A víz több szempontból is rendhagyó tulajdonságokkal rendelkezik a folyadékok között. Például sűrűségének maximumát +4 °C-on éri el, az ettől melegebb és hidegebb víz sűrűsége is kisebb. Egy másik érdekessége, hogy melegítésével egyes anyagok oldhatósága nem nő, mint ahogy azt például a cukornál vagy a konyhasónál megfigyelhetjük, hanem éppen hogy drasztikusan lecsökken.
Ilyen kémiai anyag például a kálcium (Ca) és magnézium (Mg), amelyek ionjai magas hőmérsékleten (főleg forráspont közelében) kiválnak, ez okozza a vízkövesedést. A víz tele van ásványi anyagokkal, de ezek közül a fenti kettő okozza a vízkövet, tehát például a konyhasó (NaCl) nátrium (Na) tartalma nem jelent problémát. Érdekes megfigyelni, hogy egy olyan mosógép, amit éveken vagy évtizedeken keresztül alacsony hőmérsékletű (30 °C körüli) mosásnál használtak, csak nagyon lassan, míg egy gyakori főzőmosásra (90 °C körül) használt eszköz nagyon gyorsan vízkövesedik. Igaz ez az elektromos vízforralókra vagy a kávéfőző fűtőszálára is.

Mit lehet tenni?

Alapvetően két út áll előttünk a vízkővel szembeni küzdelemben. Az egyik a víz előkezelése. Ennek egyik formája az ioncsere, ahol a vízkövesedést okozó Ca és Mg ionokat vízkövesedést nem okozó ionokra cserélik ki, ún. ioncserélő gyanta segítségével. Elterjed megoldás nagy kazánoknál, vegyipari felhasználásnál.
A desztillálás szintén egy bevett eljárás a vízkezelés területén. Desztillációnak nevezik a folyadék (itt víz) felhevítését és a vízgőz lecsapatását, melynek következményeként szinte csak a tiszta H2O marad, ásványi- és szennyezőanyagok nélkül. Mind a két megoldás költséges és háztartási célra ritkán használatosak.
Elkerülhető viszont a vízkő olyan módon is, ha a vízkövesedést okozó anyagokat oldatban tartjuk, azaz nem hagyjuk, hogy magas hőmérsékleten kiváljanak. Egyik ilyen lehetőség a mosógép befolyócsöve elé szerelhető polifoszfát adagoló. Ez a mosógépben, mosogatógépben megakadályozza az ártalmas vízkő lerakódását. Nincs szükség adalékanyagok használatára a mosásnál, mivel a polifoszfát védi a fűtőszálat a vízkő lerakódásától. A mosáshoz kevesebb mosópor is elég, és a mosás is hatékonyabb lesz. A készülékben lévő polifoszfát kristály feloldódik a használat során, így azt a víz minőségétől és keménységétől függően 3-4 havonta pótolni kell.
Polifoszfátot tartalmaz a leghíresebb vízlágyító adalék is, sőt valamennyi a mosóporban is megtalálható. A megoldás ártalmatlan ruháinkra, egészségünkre, viszont az élővilág szempontjából aggályos. A magas foszfáttartalmú szennyvíz tisztítás után (rosszabb esetben a nélkül) előbb-utóbb élővízbe jut, ahol a magas foszfáttartalom elősegíti a növények gyors elszaporodását, az eutrofizációt. Ez egy egészséges szintig nem jelent problémát, de pl. egy lassú vízcseréjű tóban az algásodás, békalencsék elburjánzása teljesen felboríthatja az ökoszisztémát, ilyenre volt már példa a Balatonban is.

Környezetbarát megoldások

Esővíz

Csúnya látvány a szaniteren képződő vízkőAkinek lehetősége van az esővíz gyűjtésére, mindenképpen tegye meg, ez ugyanis a legkörnyezetbarátabb megoldás. A lágy esővíz nem csak átvitt, hanem fizikai értelemben is lágy, azaz kevés oldott ásványi anyagot tartalmaz. Ivásra tehát még tisztítás után sem javasolt, mosásra, mosogatásra viszont annál inkább. Kevesebb mosó- ill. mosogatószer szükséges, sokkal nagyobb hatékonysággal tudunk tisztítani. Növényeink is meghálálják, ha esővízzel öntözzük őket. Egyedül tárolása problémás, mindenképp gondoskodnunk kell az algásodás és a baktériumok elszaporodása ellen.

Ecet, citromsav

Ezek az anyagok a legjobb tisztítószerek, amik csak léteznek, és emellett remekül használhatók vízkőmentesítésre is. Mosógépnél az öblítőszer mellé egy kupak ecetet kell önteni, ez bőségesen elég arra, hogy a vízkő leoldódjon a mosógép fűtőszáláról. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy a ruhák ecetszagúak lesznek, tapasztalatom, hogy még öblítőszer nélkül sem keletkezik semmilyen kellemetlen szag. Az ecetnek sok más mellett színélénkítő, puhító és a gumirészeket kímélő hatása is van, érdemes kipróbálni!
Ecet helyett használhatunk trisót is, amiből elég egy kávéskanálnyi egy mosásnál. Évente egyszer érdemes üres mosógéppel egy magas hőmérsékletű programot lefuttatni, úgy, hogy előtte 1-2 liter 10%-os ecetet töltünk a belsejébe. Az első felmelegítés után hagyjuk egy napot (de legalább pár órát állni), majd futtassuk végig a programot. A legvégén tisztítsuk ki a vízkőfogó szűrőt. A mosógép belseje tisztább lesz, mint valaha, és szaga sem marad. Aki idegenkedik az ecettől, az gyógyszertárban olcsón beszerezhet citromsavat, amit vízben kell feloldani. Ennek hatása legalább olyan jó, mint az eceté, és teljesen szagtalan. Az ecet és citromsav természetesen felületi vízkőmentesítésre is alkalmas.

Mágneses elv

Több gyártó árusít mágneses elven működő eszközt. A leírások szerint ezek hatására kalcit (vízkő, CaCO3) helyett, vele azonos vegyjelű, de eltérő kristályszerkezetű aragonit képződik a mészkiválás során. A mágneses vízkezelés által a víz keménységét meghatározó oldott mészkő ezzel a kristályképződéssel kiválik a vízből, méghozzá nagyon apró, korong alakú, kerek kristályok (Aragonit-kristály) formájában, amelyek a vízzel együtt könnyen leöblíthetők és nem tudnak megtapadni a tartályok felületén vagy a szövetekben. Ez a kicsapódás általi mészkőelvonás a víz keménységének hatékony változtatásához, "lágyításához" vezet. A mágnesesen kezelt víz oldóereje (tisztítóhatása) nagymértékben megnő.

Egy recept kávéfőzőkhöz, vízforralókhoz

30 g citromsavat 1 liter vízben feloldunk, vagy 10%-os ecetet veszünk. Ezt betöltjük a kávéfőző tartályába és 1-2 óráig állni hagyjuk. Ezután elkezdünk 1-2 havonta ecettel vagy citromsavval varázsolhatjuk újjá a kávéfőzőnk belsejétegy lefőzést, és amikor a folyadék elkezd kicsorogni, leállítjuk a folyamatot. Itt várunk egy pár percet, majd megint elindítjuk és ismét megállítjuk a kávéfőzőt. Érdemes ezt többször megismételni, majd a legvégén kétszer tiszta vízzel is átfőzni, hogy az ecetnek vagy citromsavnak nyoma se maradjon. Tapasztalatból mondom, hogy az eljárás működik, nem marad kellemetlen szag vagy íz, és a kazántér valamint a csövek tökéletesen vízkőmentessé válnak jó pár hónapig. Léteznek vízkőmentesítő tabletták és folyadékok is, ezek ugyanezen az elven működnek. Magas nyomású kávéfőzőkhöz kifejezetten savmentes vízkőoldót ajánlanak (valószínűleg a kompresszor tömítő alkatrészei miatt), tehát tisztítás előtt mindenképpen olvassuk el az eszköz használati utasítását!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: vízkő, pára, mágnes, ecet

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Légmosó: egészséges beltéri levegő

A légmosó – ahogy a neve is ígéri – valóban a levegőt mossa. A légmosó két levegőminőséggel kapcsolatos szolgáltatást nyújt egyszerre, amelyre a felső légúti betegségekben szenvedőknek a...


A penészesedésnek elejét lehet venni

A lakások levegőjének páratartalma ideális esetben 40-60%-os telítettségű lehet. Télen a fűtési szezonban a fűtés légszárító hatása miatt, nyáron pedig a meleg idő hatására a helyiségek...