Csavarozás előfúrás nélkül 

Tavaszi lapszámunkban már említést tettünk a Construmán látott érdekes rögzítéstechnikai újdonságról, a dübel nélkül használható Heco betoncsavarokról. A sokcélúan felhasználható kötőelemekről bővebb információkat Varga Attilától, a Heco-t Magyarországon képviselő ABE Kft. ügyvezető igazgatójától kaptunk.

A Heco cég a németországi Schramberg nevű falucskában - a Fekete-erdőben - működik, ahol a világ egyik legkorszerűbb gyártóüzemét építette fel. Fejlesztőmérnökei úgy gondolták, hogy még egy olyan általánosan elterjedt terméknél, mint a csavarnál is lehet újdonságot alkotni. A formai és műszaki változások a HECO csavaroknál olyan kicsik, hogy a laikus elsőre észre sem veszi, a használhatóságban azonban jelentős különbségek mutatkoznak a hagyományos csavarokkal szemben. Tulajdonképpen három különböző gyártmánycsaládról van szó; egy facsavarról, egy faforgácscsavarról és a már említett betoncsavarról.

A HECO-TOPIX nevű facsavar ránézésre ugyan faforgácscsavarnak látszik, mégis kifejezetten természetes kemény- és puhafához lett kifejlesztve. Az újdonságot a csavar hegyénél és a csavarszáron közvetlenül a menet fölött látható geometrikus kialakítások jelentik. Ezek úgy működnek, mintha a csavart egyesítenék a csigafúróval; előfúrás nélkül hajthatjuk be a kötőelemet a faanyagba. A speciális kialakítás fokozatosan bővíti fel a saját maga által készített furatot, így lényegesen kisebb oldal irányú feszítőerő ébred. A süllyesztettfejű változatoknál hozzájárul ehhez a fejrészen kialakított forgácsoló él, amely szinte kimarja magának a süllyesztékét. Természetesen önbefúró csavarral korábban is találkoztunk már, ennek azonban megvannak maga korlátjai. Puhafába könnyű behajtani őket, de különösen a széleknél a feszítőerő miatt könnyen behasad az anyag. Nagyobb csavarátmérőknél ez fokozottan fennáll, keményfánál pedig már mindenképpen tanácsos az előfúrás.
Saját tapasztalatból is mondjuk (természetesen néhány mintát magunk is kipróbáltunk), hogy a HECO-TOPIX-nél ezek a problémák nem állnak fenn. A behajtási nyomaték igény érezhetően kisebb a hagyományos csavarhoz képest - akár kézzel, akár csavarbehajtóval hajtjuk be a kötőelemet - és behasadást egyáltalán nem tapasztaltunk. Még akkor sem, amikor az anyagszél közelében próbálkoztunk. Természetesen előfúrásra sehol sem volt szükség.
A HECO kifejezetten műfákhoz - faforgácshoz, pozdorjához - is kifejlesztette önfúró csavarját (HECO-FIX néven), ezeknél azonban más "trükköt" alkalmazott. Az eltérés itt még nehezebben fedezhető fel; a csavarmenet a kúpos részén kialakított csipkézett él csak közelről látszik. Hatását ugyancsak a behajtáskor észleljük. A csipkézett él ugyanis forgácsoló szerszámként belevágja a menetet az anyagba, így ennél is jóval kisebb az oldalirányú feszítőerő, ezáltal a kitörési hajlam és a szükséges behajtási erő is (akár 30-50%-kal). A kisebb erő miatt a behajtási idő is lecsökken, aminek különösen az ipari felhasználás során van nagy jelentősége (pl. bútorgyártásban).
A fa- és faforgács csavarok m éretskálája már jelenleg is teljes; 2,5x10-től indul, egészen 10x400-asig tart, és gyakorlatilag az összes használatos fejkialakításban (süllyesztett, lencse stb.) kapható. A csavarok többsége kétféle behajtócsúcshoz készül, a hagyományosnak mondható pozidrive-hoz és az újabb, ún. T-drive-hoz. Ez utóbbi még egyenletesebb és nagyobb nyomaték átadására képes.
A HECO kínálata a MULTI-MONTI betoncsavarral lesz teljes. A hagyományos rögzítéstechnikában a beton és más tömör szerkezetű falak esetén általánosan használt a dübeles rögzítés; fúrás, dübel a furatba, majd abba a csavar, amely nekifeszíti a dübelt a furat falának.
A MULTI-MONTI-nál a dübel egész egyszerűen elmarad. A furatot a csavar magátmérőjének megfelelően kell elkészítenünk, hosszát pedig a csavar hosszúságánál valamivel túlméretezni. Ebbe a furatba - tisztítás, kifújás után - közvetlenül behajthatjuk a HECO csavart, amelynek speciális menetkialakítása anyamenetet vág a furat falába, még a legkeményebb betonba is. Mindezt a különösen kemény anyag, a speciális menetprofil, a csúcsnál kialakított csipkés menetrész és a célnak megfelelően megválasztott arányok (magátmérő, menetátmérő, menetemelkedés) teszi lehetővé. A MULTI-MONTI csavarok elsősorban hatlapfejjel készülnek, de másféle fejkialakítások is vannak. Akár csavarkulccsal, akár gépi csavarozóval viszonylag könnyen behajthatók. A csavartörés veszélye egyáltalán nem áll fenn. Miután a csavar nem feszítve (súrlódással), hanem anyagzárással rögzít, így az anyagszélnél is használható, a kitörés veszélye nélkül.
Gyakorlatilag mindenféle tömör, vagy majdnem tömör építőanyaghoz - elsősorban betonhoz, de tömör téglához, mészhomok téglához, terméskőhöz is - ajánlható. A kulcs persze a terhelhetőségben van. Erről igyekszünk egzakt mérési eredményeket megadni, ha nem is teljes részletességgel, de az összehasonlíthatósághoz elegendően. Egy 5-ös névleges átmérőjű csavar maximális kihúzóereje betonban 1,6 kN ("160 kg"), mészhomok téglában 0,6 kN, tele téglában 0,3 kN, klinkerben 0,6 kN. Ugyanezek az értékek 10-es átmérőnél; 6,4 kN, 2,1 kN, 1,0 kN és 2,1 kN. Ezek az értékek elegendően nagyok sokféle építőipari felhasználáshoz, és a háztartásban szükséges rögzítések jelentős részéhez is.

A HECO csavarok jelenleg is kaphatók az ABE Kft. szentendrei üzletében (Szentendre, Vasúti villasor 19.; telefon: 06-26-505-367), valamint, a közeljövőtől több hazai barkácsáruház-lánc és magánkereskedő üzleteiben is. A hazai képviselő további kereskedők és végfelhasználók érdeklődését is várja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Speciális emelők

Előző számunkban (itt és itt)a különféle emelők ismertebb eszközeit vettük sorra, most pedig a speciális változataik ismertetésével folytatjuk a sort. Ezekazemelők többnyire egy bizonyos...


Mekkora legyen az előfúrás?

Az előfúrás mértéke elsősorban a csavar átmérőjétől függ. Értelemszerűen az előfúrás átmérője mindig a csavar magátmérője1 és a névleges átmérő2 közé esik.