Einhell lithium-akkus fúrócsavarozó

2011-09-10 20:52:40 | Módosítva: 2011-09-15 21:56:27

A háztartás, otthoni barkácsműhely legfontosabb gépe egy jó fúrócsavarozó. Egy ilyen segítségével a legalapvetőbb barkácsolási, lakberendezési feladatok megoldhatók, legyen szó akár egy lapra szerelt bútor összeállításáról, akár egy kép falra rögzítéséről. Ha pedig akkus gépünket lithium-ion erőforrás hajtja meg, akkor biztosak lehetünk abban, hogy szerszámgépünk mindig munkára kész lesz. Az Einhell felső kategóriás, piros fúrócsavarozói jó választási lehetőséget kínálnak.

Az Einhell akkus fúrócsavarozó palettáján a csúcsgépnek a 18 V-os RT-CD 18 tekinthető, melyet egy és kétakkumulátoros készletben is meg lehet vásárolni. Komoly, gondosan kidolgozott munkaeszközről van szó, ami a barkács kategória felső szintjét képviseli. A lithiumos erőforrás fontosságát nem győzzük hangsúlyozni, mert ez az akkutípus hónapokig megtartja töltöttségét, amit egyébként a beépített indikátor segítségével bármikor ellenőrizni, mérni is tudunk. Így nem fordulhat elő, hogy amikor éppen szükségünk lenne a fúró vagy csavarozó gépre, akkor az akku miatt használhatatlan.

A legtöbb fúró-csavarozó gépnél a két funkció csak valamiféle kompromisszummal egyesíthető. Az Einhell prémium kategóriás gépeinél (a 18 V-os mellett 14,4 és 10,8 V-os is tartozik a sorozathoz) erre a kompromisszumra nincs szükség, mert mindegyikbe kétfokozatú fordulatszámváltót is beépítettek. Az alacsony (350/perc körüli) fokozat alkalmas a csavarozáshoz – ennél értelemszerűen nagyon nagy a nyomaték. A másik fokozatban a fordulatszám meghaladja az 1300-at; ez már a fúráshoz optimális fordulatszám-tartomány. A mechanikus váltót természetesen forgásirány-váltó és elektronikus szabályozó is kiegészíti, mégpedig igen finoman működő. A csavarozás nyomatékhatárolását 22 fokozatú szabályozótárcsával állíthatjuk be.
A csúcsgépet sok apró, praktikus kiegészítés teszi teljessé. Ilyen a LED lámpás világítás, a beépített vízszintező, a csavarozó BIT tartó, a gyorsfék (a szabályozógom elengedésére azonnal megáll a tokmány) és a már említett akku töltöttség jelző indikátor.

Hogy némi negatívumot is említsünk; a gépet felrakott akkuval nem lehet – az egyébként praktikus – műanyag kofferba visszatenni, ami azonban nem véletlen, hiszen így semmiféleképpen nem fordulhat elő, hogy a készülék véletlenül bekapcsolódik a táskában, és így teljesen lemerül, ami a lithium-ionos akkumulátorok esetében azt eredményezi, hogy az teljesen tönkremegy és használhatatlanná válik.

Úgy tűnik, a közeljövőben megjelenő „új hullám” segít ezeken a problémákon is. Az új formánál az akkumulátor nem a markolat talprészére kerül, hanem bele a markolatba. Ezáltal a szerszámgép kisebb és könnyebb is lesz, így tárolása is praktikusabb. A kétakkus változatok megvásárlását elsősorban azoknak ajánljuk, akik folyamatosabb munkákat is végeznek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...


Multifunkcionális szerszámgépek

A különféle igényesebb és főként pontosabb munkákhoz a neves gyártók több funkció elvégzésére alkalmas szerszámgépeket fejlesztettek ki. Ezek közül az egyik legügyesebb az oszcilláló mozgást végző...