Einhell lithium-akkus fúrócsavarozó

2011-09-10 20:52:40 | Módosítva: 2011-09-15 21:56:27

A háztartás, otthoni barkácsműhely legfontosabb gépe egy jó fúrócsavarozó. Egy ilyen segítségével a legalapvetőbb barkácsolási, lakberendezési feladatok megoldhatók, legyen szó akár egy lapra szerelt bútor összeállításáról, akár egy kép falra rögzítéséről. Ha pedig akkus gépünket lithium-ion erőforrás hajtja meg, akkor biztosak lehetünk abban, hogy szerszámgépünk mindig munkára kész lesz. Az Einhell felső kategóriás, piros fúrócsavarozói jó választási lehetőséget kínálnak.

Az Einhell akkus fúrócsavarozó palettáján a csúcsgépnek a 18 V-os RT-CD 18 tekinthető, melyet egy és kétakkumulátoros készletben is meg lehet vásárolni. Komoly, gondosan kidolgozott munkaeszközről van szó, ami a barkács kategória felső szintjét képviseli. A lithiumos erőforrás fontosságát nem győzzük hangsúlyozni, mert ez az akkutípus hónapokig megtartja töltöttségét, amit egyébként a beépített indikátor segítségével bármikor ellenőrizni, mérni is tudunk. Így nem fordulhat elő, hogy amikor éppen szükségünk lenne a fúró vagy csavarozó gépre, akkor az akku miatt használhatatlan.

A legtöbb fúró-csavarozó gépnél a két funkció csak valamiféle kompromisszummal egyesíthető. Az Einhell prémium kategóriás gépeinél (a 18 V-os mellett 14,4 és 10,8 V-os is tartozik a sorozathoz) erre a kompromisszumra nincs szükség, mert mindegyikbe kétfokozatú fordulatszámváltót is beépítettek. Az alacsony (350/perc körüli) fokozat alkalmas a csavarozáshoz – ennél értelemszerűen nagyon nagy a nyomaték. A másik fokozatban a fordulatszám meghaladja az 1300-at; ez már a fúráshoz optimális fordulatszám-tartomány. A mechanikus váltót természetesen forgásirány-váltó és elektronikus szabályozó is kiegészíti, mégpedig igen finoman működő. A csavarozás nyomatékhatárolását 22 fokozatú szabályozótárcsával állíthatjuk be.
A csúcsgépet sok apró, praktikus kiegészítés teszi teljessé. Ilyen a LED lámpás világítás, a beépített vízszintező, a csavarozó BIT tartó, a gyorsfék (a szabályozógom elengedésére azonnal megáll a tokmány) és a már említett akku töltöttség jelző indikátor.

Hogy némi negatívumot is említsünk; a gépet felrakott akkuval nem lehet – az egyébként praktikus – műanyag kofferba visszatenni, ami azonban nem véletlen, hiszen így semmiféleképpen nem fordulhat elő, hogy a készülék véletlenül bekapcsolódik a táskában, és így teljesen lemerül, ami a lithium-ionos akkumulátorok esetében azt eredményezi, hogy az teljesen tönkremegy és használhatatlanná válik.

Úgy tűnik, a közeljövőben megjelenő „új hullám” segít ezeken a problémákon is. Az új formánál az akkumulátor nem a markolat talprészére kerül, hanem bele a markolatba. Ezáltal a szerszámgép kisebb és könnyebb is lesz, így tárolása is praktikusabb. A kétakkus változatok megvásárlását elsősorban azoknak ajánljuk, akik folyamatosabb munkákat is végeznek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rend a műhelyben

Mindegy, hogy hol van kialakítva műhely, a garázsban, pincében, esetleg csupán a kisszoba sarkában, rendet tartani kell, különben hamar elkallódnak, tönkremennek a szerszámok. Ha nincs...


Szerszámok gyors javításokhoz

Minden háztartásban adódnak kisebb nagyobb javítások, amelyek nem mindig igénylik szakemberek közreműködését. Kilazul a kilincs, csöpög a csap, és még sorolhatók az ilyen apró bajok. Ezek...