Okosárnyékolók

2021-03-24 08:43:29 | Módosítva: 2021-03-24 09:03:04

A redőnyvezérlést vagy zsaluziavezérlést sokan az okosotthonok kényelmi funkciói között említik, azonban intelligens ház vezérlő rendszerekkel összekapcsolva ennél sokkal többre képesek külső árnyékolóink. Jól beállított programozás alapján nagy segítségünkre lehetnek okosházunk energia-megtakarításában, és akár még a biztonsági rendszer részeként is szerepet kaphatnak.


Biztonság, kényelem, energiatakarékosság

Árnyékolástechnikai szempontból az okosházakban is úgynevezett csőmotorok segítségével mozgatjuk a motoros árnyékolókat, azonban itt a redőnymotorok közvetlen az épületautomatika rendszer vezérlő egységével vannak kapcsolatban, és ez hozza működésbe az árnyékolókat. Vezérlési oldalról az árnyékolók irányítása történhet egy fali nyomógomb, egy okoseszköz (okostelefon, tablet, laptop, PC stb.), érintőképernyős fali vezérlő vagy akár egy távirányító által, de egy intelligens otthonban lehetőségünk van árnyékolóink számára akár önműködő folyamatokat is beállítani.


Képes a rendszer GPS alapon betájolni otthonunkat, és a Nap követésével mindig a megfelelő árnyékolókat húzza le. Reggel mintegy ébresztőóra üzemelhet az árnyékolásvezérlés, így beállított időpontban automatikusan – az árnyékolók fokozatos felhúzásával – segítheti reggeli ébredésünket. Különböző érzékelőkkel tovább bővíthetjük az automatikus árnyékolás-vezérlést. Zsaluziák esetében a szélérzékelő használata nem csak praktikus, de fontos is, mivel ezáltal okosotthonunk nagyobb szél esetén automatikusan lehúzza az árnyékolókat, így megóvva azokat az esetleges káreseménytől. Kültéri fényérzékelő használatával megadott fényérték mellett történik meg az automatikus vezérlés, de ha szeretnénk akár beltéri fényérzékelőket is csatlakoztathatunk az intelligens ház rendszerhez, ami által kültéri és beltéri fényértékek különbsége alapján is történhet a vezérlés.

Energia-megtakarítási lehetőségek

Hasznos funkció lehet, ha a zsaluziák mozgatását összekapcsoljuk okosotthonunk fűtési vagy hűtési rendszerével, így a központ olyan mértékben mozgatja az árnyékolókat, hogy azok elősegítsék a fűtési/hűtési rendszer energiatakarékos működését. Ha kint nagyon süt a Nap, és belül hűtési igény van, akkor az okosotthon rendszer bedönti a zsaluziákat, vagy lejjebb húzza a redőnyöket annak érdekében, hogy meggátolja a napsugarak beérkezését az adott helyiségbe, de olyan is lehet, amikor a riasztó élesítésével egyidejűleg húzza le a redőnyöket vagy árnyékolókat az épületautomatika rendszer.


A klasszikus redőnyvezérlés alapvetően nem különbözik sokban az intelligens redőnyvezérléstől, azonban az árnyékolók irányítása sokkal több módon történhet. Otthonunk intelligens ház rendszer által vezérelt árnyékolóit irányíthatjuk a helyiségekben a falon elhelyezett nyomógombról, bármilyen okoseszközről (okostelefon), távirányító vagy automatikus programok (pl. Nap mozgásának követés) által, de akár más folyamatok elindítása (pl. riasztó élesítése) vagy érzékelők értékei (pl. hőmérsékleti értékek) alapján is.

Az intelligens redőnyvezérlés ugyanúgy biztosítja a vezérlési lehetőséget a zsaluziák, redőnyök, napellenzők vagy rolók fel/le irányú mozgatása mellett akár a dőlésszögek módosítására is. Lehetőségünk van előre megadott dőlésszögek beállítására, de nyilvánvalóan a nyomások általi dőlésszögek beállításának lehetősége is adott. Ilyen módon minden esetben meg tudjuk találni azt a beállítást, ami számunkra megfelelő, így akár a legtöbb fényt, vagy – pont fordítva – a legkevesebb napsugárzást beengedő állást is be tudjuk állítani az adott helyiségbe.


Az intelligens árnyékolástechnika akár a reggeli ébredésünket is segítheti, és úgy szolgál, mint egy intelligens ébresztőóra. Az okosotthon rendszer egy előre programozott időponttól kezdve lassan, fokozatosan húzza fel otthonunkban a kiválasztott helyiségek árnyékolóit, ami által egyre nagyobb mennyiségű fényt enged be az adott helyiségbe, így biztosítja számunkra a még komfortosabb ébredést. Mire felkelünk, minden redőny vagy zsaluzia olyan szinten kerül felhúzott vagy döntött állapotba, ami pont elegendő számunkra, és a beszűrődő fény nem hat zavaróan ébredésünkre.

Csoportos vezérlés

A csoportos redőnyvezérlés akkor hasznos, ha nem minden esetben szeretnénk minden helyiség minden egyes redőnyét vagy zsaluziáját külön-külön mozgatni, hanem csak bizonyos esetekben. A programozhatóságnak köszönhetően meg tudjuk adni, hogy adott nyomógomb megnyomásával melyik árnyékolókat hozza mozgásba. Ha éjjel az emeletre megyünk aludni, és egy gombnyomásra szeretnénk az összes földszinti árnyékolót lehúzni, de egyéb esetekben külön is szeretnénk azokat vezérelni, akkor például nagyon hasznos ez a funkció.

Az intelligens redőnyvezérlésnek köszönhetően az árnyékoló vezérlés képezheti a fűtési és hűtési rendszer részét is, ami által akár energiát is megtakaríthatunk. Okosotthonunk érzékeli a rendszerbe integrált időjárásérzékelő állomás által a kültéri változásokat, és hidegebb időjárás esetén zárja a redőnyöket vagy módosítja a zsaluziák dőlésszögét, ezzel gátolva meg a hőveszteséget, míg melegebb idő esetén jobban nyitja a azokat, hogy segítse a beszűrődő napsugárzást, ezzel melegítve fel otthonunk belső tereit.

Okosotthonunk segít megelőzni az anyagi károkat is. Ha épületünk heves vihart vagy széllökéseket érzékel, beindítja védelmi mechanizmusát, és automatikusan lehúzza az épület redőnyeit, zsaluziáit, és behúzza a napellenzőket. Ezáltal képes megelőzi, hogy egy faág vagy bármilyen más tárgy az ablakokon sérülést okozzon, esetleg a széllökés megrongálja az árnyékolókat. Ez persze – csak úgy mint a többi intelligens otthon funkció – egy lehetőség, melyet igény esetén egy gombnyomással felülírhatunk, így ha mégis felhúzott árnyékolót szeretnénk, akkor manuálisan ezt is felülírhatjuk.

Jelenlét szimulátor

Az automata árnyékoló- és redőnyvezérlés hasznos lehet otthonunk biztonsága szempontjából is. Ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon, a jelenlét szimuláció gomb megnyomásával az épület előre programozott aktivitásokat generál. Bizonyos időközönként felkapcsolja az egyes helyiségek világításait és életszerű helyzeteket produkálva mozgatja okosotthonunk redőnyeit, vagy dönti a zsaluziákat. Kívülről úgy látszik, hogy a mindennapi rutinban megy az élet otthonunkban – még akkor is, ha mi nem vagyunk otthon. Mivel egy központi rendszer vezérli otthonunk árnyékolóit, így új felmerülő igény esetén bármilyen más automatikus működést is hozzárendelhetünk azokhoz, nem kell bontási munkát végeznünk minden csak programozás kérdése egy intelligens házban.

Ha az árnyékolásvezérlés is részét képezi okosotthon rendszerünknek, akkor redőnyeinket, zsaluziáinkat vagy napellenzőinket is vezérelhetjük távolról. Ha a rendszer számára nincs előre beállított időpont vagy bármilyen egyéb feltétel, hogy mikor és hogyan vezérelje az árnyékolókat, a központi kezelőn keresztül mi magunk is megtehetjük anélkül, hogy haza kellene mennünk a munkahelyünkről, vagy vissza kellene fordulnunk az autóval. Csak az applikációba kell belépnünk és megnyomnunk a gombot. A komolyabb épületautomatika rendszerek által lehetőségünk van okosotthonunkat akár GPS alapon is betájolni a világban, így árnyékolóink képesek lesznek teljesen automatikusan követni a Nap mozgását. A tájolás által meg tudjuk adni az okosház rendszer számára, hogy adott ablak vagy ajtó esetleg napellenző melyik égtáj felé néz, így az előre megadott árnyékolók teljesen önállóan reggel a napkeltével együtt húzódnak fel, vagy a zsaluziák dőlnek be bizonyos mértékig, éjszaka pedig pont fordítottan a napnyugtával együtt zárnak be.

A „távozás gomb” funkció azok számára jó döntés, akik szeretik otthonuk árnyékolóit lehúzva tudni távollétünkben. Akár az ajtónál elhelyezett fali nyomógomb megnyomása által, akár valamelyik okos készülékünkön más funkciók elindításával (pl. riasztó élesítése) egyidejűleg az okosotthon központ olyan parancsot indít, ami automatikusan lehúzza otthonunk előre megadott, vagy akár az összes redőnyét, zsaluziáját, ezzel óvva házunk biztonságát a behatolókkal, anyagi károkkal vagy akár a kíváncsi szemekkel szemben.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthonunk okosítása

Nem kell feltétlenül komplett rendszerre gondolni, amikor okoslakás-ról hallunk. Számtalan egyszerű eszközt lehet kapni, amivel kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat, különösebb átalakítás...


Kapuk és ajtók automatizálása

Az intelligens otthonokban garázsajtóinkat, garázskapuinkat és egyébajtóinkat is integrálni tudjuk az okosotthon kezelőfelületébe. Nemkell többé keresgélnünk a távirányítót, elegendő elővennünk...