Művészi fa-alakítás

2016-11-29 09:08:06 | Módosítva: 2016-11-29 09:13:35

Egy közismert kerti művelet, a fás-szárúak koronakialakítása apropóján gyűjtöttünk össze néhány extrém példát, bemutatva, hogy ezt a tevékenységet művészi módon is lehet művelni.

 

Időben kell elkezdeni

A gyümölcsfák megfelelő korona kialakítását fiatal korukban kell elkezdenünk, hiszen ekkor a vesszők még hajlékonyak, alakíthatóak. A korona kialakításának több célja van. Egy szellős, szimmetrikusan kialakított korona egyenletesen terem, nem szakadnak le ágak a termés súlya alatt. A koronát egyenletesen átjárja a nap, és a légmozgás, így az érés is megfelelő, de a növényvédelemre is kevesebb gondunk lesz, mint egy besűrűsödött koronájú fánál. A hajnali pára, vagy a csapadék, ha sok ideig megmarad a lombozaton, akkor az a gombás fertőzések melegágya. Ha a korona jó kialakítottsága miatt azt átjárja a szél és a napfény, hamarabb felszárad a levelekről a nedvesség, így egy jó koronaalakkal még a vegyszerköltség is csökkenthető.


A korona kialakítására számos módszer van, és ezeket a jó eredmény érdekében egyszerre szoktuk alkalmazni. Egyik a metszés. A metszést olyan helyen kell végezni, hogy tudjuk előre, a lemetszett rész alatti, tehát a megmaradt rész legfelső rügye ki fog hajtani, mert át szeretné venni a lemetszett rész funkcióját. Ha a metszést belső állású rügyre végezzük, akkor az onnan kihajtott rügyből kialakuló vessző a korona belseje felé kezd nőni, sűrítve azt. Ha külső állású rügyre metszünk, akkor az kifelé növő vesszőt eredményez majd. Tehát metszéssel befolyásolni tudjuk, merre nőjön a fa.Kikötözéssel irányba tudjuk állítani a vesszőket, vagy súly rákötésével el tudjuk érni, hogy ne felfelé nőjenek, hanem vízszintes irányban. 1-2 évig, ha megfelelő irányba tereljük a vesszőt, ez idő alatt úgy megfásodik, hogy ha a kötést, vagy a súlyt levesszük, úgy marad, és az általunk megtervezett irányba nő tovább. Sövény gyümölcsösöknél a tám rendszernek megfelelően ágemeleteket alakítunk ki, és csak a sövénynek megfelelő vonalban hagyjuk a növekedést, így egy vonalas koronát kapunk. Ehhez persze az is kell, hogy minden olyan vesszőt, ami e vonaltól eltérően nőne, eltávolítunk, vagy irányba kötözünk.

Előbbiekből látható, hogy a kertészeti gyakorlatban rendszeresen, és nem ok nélkül végezzük a fák növekedési irányának kontrollját, vagy alakítását. De ezt művészi szintre is lehet emelni, ezt láthatják képösszeállításunkban.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Törpefák, balkon gyümölcsök

Egyre többször találkozunk kis termetű, vagy sokszor balkon gyümölcsfának is nevezett növényekkel, melyek egy nagyobb dézsában is jól érzik magukat. Apró termetűek, ám gyümölcsük mérete alig...


Kiskerti gyümölcsösök fajtaösszetétele

Egy családellátó kert gyümölcsfáinak fajtaösszetétele az esetek többségében sajnos a véletlen műve. Olyan gyümölcsök vannak a kertben, amit a szerencse odahoz: ismerős adta, amikor épp a...