Művészi fa-alakítás

2016-11-29 09:08:06 | Módosítva: 2016-11-29 09:13:35

Egy közismert kerti művelet, a fás-szárúak koronakialakítása apropóján gyűjtöttünk össze néhány extrém példát, bemutatva, hogy ezt a tevékenységet művészi módon is lehet művelni.

 

Időben kell elkezdeni

A gyümölcsfák megfelelő korona kialakítását fiatal korukban kell elkezdenünk, hiszen ekkor a vesszők még hajlékonyak, alakíthatóak. A korona kialakításának több célja van. Egy szellős, szimmetrikusan kialakított korona egyenletesen terem, nem szakadnak le ágak a termés súlya alatt. A koronát egyenletesen átjárja a nap, és a légmozgás, így az érés is megfelelő, de a növényvédelemre is kevesebb gondunk lesz, mint egy besűrűsödött koronájú fánál. A hajnali pára, vagy a csapadék, ha sok ideig megmarad a lombozaton, akkor az a gombás fertőzések melegágya. Ha a korona jó kialakítottsága miatt azt átjárja a szél és a napfény, hamarabb felszárad a levelekről a nedvesség, így egy jó koronaalakkal még a vegyszerköltség is csökkenthető.


A korona kialakítására számos módszer van, és ezeket a jó eredmény érdekében egyszerre szoktuk alkalmazni. Egyik a metszés. A metszést olyan helyen kell végezni, hogy tudjuk előre, a lemetszett rész alatti, tehát a megmaradt rész legfelső rügye ki fog hajtani, mert át szeretné venni a lemetszett rész funkcióját. Ha a metszést belső állású rügyre végezzük, akkor az onnan kihajtott rügyből kialakuló vessző a korona belseje felé kezd nőni, sűrítve azt. Ha külső állású rügyre metszünk, akkor az kifelé növő vesszőt eredményez majd. Tehát metszéssel befolyásolni tudjuk, merre nőjön a fa.Kikötözéssel irányba tudjuk állítani a vesszőket, vagy súly rákötésével el tudjuk érni, hogy ne felfelé nőjenek, hanem vízszintes irányban. 1-2 évig, ha megfelelő irányba tereljük a vesszőt, ez idő alatt úgy megfásodik, hogy ha a kötést, vagy a súlyt levesszük, úgy marad, és az általunk megtervezett irányba nő tovább. Sövény gyümölcsösöknél a tám rendszernek megfelelően ágemeleteket alakítunk ki, és csak a sövénynek megfelelő vonalban hagyjuk a növekedést, így egy vonalas koronát kapunk. Ehhez persze az is kell, hogy minden olyan vesszőt, ami e vonaltól eltérően nőne, eltávolítunk, vagy irányba kötözünk.

Előbbiekből látható, hogy a kertészeti gyakorlatban rendszeresen, és nem ok nélkül végezzük a fák növekedési irányának kontrollját, vagy alakítását. De ezt művészi szintre is lehet emelni, ezt láthatják képösszeállításunkban.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tavaszi-nyári tennivalók a kertben

A május már igazi tavaszi hónap tele tennivalóval. A húsvét környéki hirtelen, majdnem nyárias felmelegedésnek köszönhetően szinte minden növény előrébb tart a fejlődésében, mint egy átlagos évben.


Gyümölcsfajok és terméskötésük

E kora tavaszi időszak egyben a gyümölcsfa oltványok vásárlásának és ültetésének is az ideje. Az, hogy egy-egy faj, fajta öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó...