Érdekességek az aszalásról

2010-10-19 21:25:43 |

Az aszalás régen nagyon elterjedt tartósítási módja volt a gyümölcsöknek, igaz akkor a víz elvonását a Nap melege oldotta meg, vagy aszalókemencéket építettek a paraszti udvarokon, ahol a fűtésnek csak egy kis melege jutott el a gyümölcsig, így az lassan vesztett víztartalmából.

Az aszalásnál oda kell figyelni a megfelelő hőmérsékletre, igaz ezt a problémát egy modern aszalógép leveszi a vállunkról. Ha túl alacsony a hőmérséklet, akkor lassan megy végbe a vízvesztés, ha túl magas, akkor a gyümölcs felszíne hamar megszárad, és ez a kemény kérges rész, nem engedi ki a nedvességet a gyümölcshús belsőbb részeiből. Így annak nedvességtartalma nem csökken le megfelelően, ami miatt a késztermék nem tartható el, hamar romlani kezd.
Az aszalógépekkel számos rendhagyó terméket is készíthetünk, erről részletesen a használati utasítás tájékoztat bennünket. Aki nagyobb mennyiségben aszal, annak érdemes olyan, nagyobb teljesítményű aszalógépet választania, amelynek tálcái bővíthetők, azaz ha a géphez 5 tálca jár az alapcsomagban lehet, hogy még további 10-25 tálcával is tud aszalni egyszerre. Ezzel időt és energiát spórolunk.
A tálcákhoz különféle betétek is kaphatók, ilyen a szita vagy a tömör tálcabélelő lap. A szita főként az apróbb szemcsés növényi részek szárításakor válik hasznunkra, hiszen sok olyan gyógy-, vagy fűszernövény van, amelynek csak bizonyos szerveit használjuk: magját, apró virágait, egyebeket... Ezek méretüknél fogva - és attól, hogy száradás közben térfogatukból is veszítenek - könnyen áthullhatnának a tálca résein. Ekkor kell a szita, ami megakadályozza ezt.
Másik hasznos kellék a tömör tálcabélelő lap. Ezen kiszáríthatunk leveseket, így eltárolhatjuk, és később kis vízzel felfőzve újra tálalhatjuk. Másik lényegesebb oka a tálcabélelő használatának, ha nem gyümölcsszeleteket, hanem gyümölcspürét aszalunk, szárítunk. Ehhez pürésítjük a gyümölcsöt, majd egyenletesen rákenjük a tálcabélelő lapra. Elkészülve ez gyümölcstekercsként tálalható különlegesség.

Az aszaláshoz a gyümölcsöket némiképp elő kell készíteni. Mosni, némelyiket hámozni, a magokat eltávolítani. Az aszalási idő általában 14 óra körüli, ez persze függ a gyümölcs víztartalmától és a szeletek vastagságától. Az ideális szeletvastagság 5 mm körüli. A könnyen barnuló gyümölcsök esetén aszkorbinsavas vízben áztatva előzhetjük meg ezt az esztétikai hibát. Egy evőkanálnyi aszkorbinsavat, (gyógyszertárban kapható kristályos C vitamint) oldjunk fel két liter vízben, és két percig ebben áztassuk a gyümölcsszeleteket a barnulás megelőzésére. Ezt helyettesíthetjük citromlével is.
Egyes gyümölcsöket, mint a szilvát vagy a sárgabarackot, felezve, majd kifordítva érdemes az aszalótálcákra helyezni, így csökkenthetjük az aszalás idejét, ezzel az energiafelhasználást. Szőlőt, áfonyát és olyan gyümölcsöket, amelyek kicsi átmérőjűek, nem felezzük, de mivel a viaszos rész védi a gyümölcshéjat, ezért három percig tartsuk lobogva forró vízben. Emiatt kis repedések keletkeznek a gyümölcs héján, aszaláskor ezeken tud majd távozni a víztartalom.
A gyümölcsök aszalása akkor kész, ha meghajlítva nem keletkeznek nedves foltok rajta. Egyet-egyet próbaként tépjünk ketté, így megállapíthatjuk, hogy a belsejében sem maradt-e túl sok nedvesség. Az aszalt gyümölcsöket, ha süteményekben szeretnénk felhasználni, vissza kell duzzasztanunk, így nem lesznek rágósak. Egy csészényi aszalt gyümölcshöz ugyanennyi víz elegendő, ami ha forró, akkor gyorsabban megy a visszaduzzasztás. Az aszalás lényege, hogy azzal, hogy a gyümölcsből vizet vonunk el, a relatív cukortartalma megnő, ami tartóssá teszi, szellős hűvös helyen így eltartható a gyümölcs. Felhasználáskor pedig az elvesztett víz egy részét visszaadjuk a gyümölcsnek, hogy ezáltal az eredeti, friss gyümölcshöz hasonlót kapjunk.
A zöldségek többségét a gyümölcsökhöz hasonlóan aszalhatjuk, száríthatjuk. A borsót azonban érdemes előfőzni, különben aszalás közben tovább érik, öregszik. A gyógynövények és fűszernövények aszalásához rövidebb idő, és alacsonyabb hőmérséklet is elegendő.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyi bazár

A karácsonyi ajándékozás jó alkalom arra, hogy olyasmit is megvásároljunk magunknak, szeretteinknek vagy barátainknak, amelyekre év közben nem költenénk. És arra is jó alkalom, hogy az ajándékon...


Aszalás

Az aszalt élelmiszerek egészségesek, semmilyen tartósítószer nem kell ehhez a tartósításhoz. Ha szakszerűen tároljuk, akkor hosszú ideig, akár 1 évig is elállnak, ráadásul nincs további tárolási...