Tavaszi-nyári tennivalók a kertben

2009-07-07 21:56:24 |

A május már igazi tavaszi hónap tele tennivalóval. A húsvét környéki hirtelen, majdnem nyárias felmelegedésnek köszönhetően szinte minden növény előrébb tart a fejlődésében, mint egy átlagos évben.

Munkák a gyümölcsfákkal

A gyümölcsfák tányérjainak kialakítása és a növények körüli gyomlálás a jó vízellátás miatt fontos. Amennyiben a fa körül gyomos a terület, ott ezek a nem kívánatos növények rengeteg vizet elvonhatnak a fáktól, ami fejlődésüket lassítja. Elegendő csak belegondolni, hogy milyen mélyen lehet a fa gyökérzónája, a gyomoké pedig a talaj felső 30 centiméteres rétegében található. Egy zárt gyomállomány a talajfelszínre hulló csapadék és öntözővíz jelentős részét "megvámolja", így a fának jóval kevesebb nedvesség jut.
Bőséges virágzás, kedvező körülmények esetén sokszor annyi gyümölcskötés kialakul, amit a fa nem képes normálisan kinevelni. Ha a fa teherbíró képességénél több gyümölcs alakul ki, az több szempontból is káros. Egyrészt a fa tápanyagkészlete véges, emiatt ha túl sok gyümölcs van rajta, akkor azok jóval apróbbak lesznek. Másik gond, hogy ez megterheli a fát, ami miatt jellemző, hogy a bőséges évek után szűkösek jönnek, azaz a túl sok termés miatt, annak böjtje jövőre is érezteti hatását: a növény pihenőévet iktat be.

Az egyenletes termésmennyiség érdekében a gyümölcsöket ritkítani kell. A növénynek van erre egy természetes mechanizmusa is, azaz a gyümölcsök egy része még nagyon korán lehull, ám sokszor ez a természetes ritkulás nem elegendő a termés-egyensúly fenntartásához. A kézi gyümölcsritkítás legmegfelelőbb ideje a virágzást követő harmadik héten van, hiszen az eddig megmaradó kis gyümölcsöket már nem valószínű, hogy lehullatná a fa. Úgy ritkítsunk, hogy az ezután megmaradó gyümölcsök egyenletesen legyenek elosztva az ágakon, vesszőkön, és mindig a már nagyobb, fejlettebb gyümölcsöket hagyjuk fenn.

A díszkertben is nagy a zsongás

A tavasszal virágzó díszcserjéket - miután elnyíltak virágaik - metsszük vissza: az erősebb vesszőket kevésbe, a vékonyabbakat alacsonyabbra. Az orgonák elnyílt virágait is vágjuk le, és váltómetszéssel alakítsuk a vesszőket. Minden vessző végén a csúcsrügy elhelyezkedése miatt két hajtás fejlődik, villás alakban. Egyiket még a virágzás előtt kora tavasszal célszerű eltávolítani, így csak a másik virágzik majd, de nagyobb virágzatot hoz a metszésnek köszönhetően. Következő évben az előző évben virágot hozó hajtást eredésétől távolítsuk el, a másik villásan elágazó két hajtásból pedig megint csak egyet hagyjunk meg. Ez az intenzív váltómetszés jól szabályozza az orgonabokor növekedését, másrészt nagy virágokat eredményez.

A tavaszi hagymások (nárciszok, tulipánok...) virágfejét törjük le, hogy ne hozzanak magokat, ám a levelet és a szárat csak azt követően távolítsuk el, ha azok elszáradtak. Így a növény nem pazarol energiát a magok nevelésére, de a levélben lévő tápanyagok visszahúzódáskor a hagymában elraktározódnak.
Az egynyáriak kiültetése is megkezdhető a hónap második dekádjában, a hónap vége felé pedig - ha száraz az időjárás - már némi öntözésről is gondoskodnunk kell. A gyep és a virágágyás hetente 30-50 milliméter vízutánpótlást kíván.
A tavasszal ültetett fák és cserjék töve köré érdemes mulcsot teríteni, ami a gyommentesség biztosítása mellett csökkenti a talajnedvesség kipárolgását is.
Szobanövényeink, és díszcserjéink, évelő növényeink zölddugványozásának is ekkor jön el az ideje, amikor a hajtások még zsengék, nem kezdenek el fásodni, de már eléggé szilárdak, azaz nem kezdenek hamar lankadni, mint a hajtásvégi legzsengébb részek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Törpe gyümölcsfák

Egyre nagyobb divatként hódítanak a törpe gyümölcsfák, melyek akár a balkonon egy nagy cserépben is jól megélnek. A fa törpe, de agyümölcs normálméretű – talán ez a népszerűségük titka. De mitől is...


Tavaszi start a kertekben

Márciusban megsokasodnak a munkák a kertben. Tavasszal a legnehezebb utolérni magunkat, ezért érdemes időben elkezdeni a feladatok megoldását, amint alkalmas az időjárás erre. Szükség van a...