Ovis markológép

Játszani mindenki szeret, ám a játékra szánt idő fordítva arányos az életkorral. Vannak azonban esetek, amikor a munka is játék, és örömöt is okoz, mégpedig kétszeresen. Például, ha a felnőtt ember saját kezűleg készít játékot gyerekeknek. Az ilyen munka szórakoztató játék, és ha elkészül, a megajándékozott legalább annyira örül neki, mint a megalkotója.

Az pedig külön élvezet, ha a játék még különleges funkciókra is képes, mint pl. a bemutatott egyengető és markológép. Nem motoros jószág, ám ennek ellenére markoló-kanala felemelhető és kiönthető. A mini munkagép valójában csak az eredetijéhez képest aprócska, egyébként kimondottan "homokozó" méretű, de szobai játékként is kedvelt lehet az óvodás korú gyerekek körében.
Az összeállítási rajzból kiderül, hogy a legtöbb alkatrésze egyenes vonalakkal határolt darab, így a kivágásuk nem okozhat különösebb problémát. Az alapanyaga szinte kizárólag 5 mm-es bükk rétegeltlemez. Rajzaink alapján előbb szabjuk ki a munkagép front szekrényének darabjait (A, B, C, H, I), és készítsük el az első futómű-, valamint a markológémet mozgató tengelyek furatait. Az összefogott oldallap párból fűrészeljük ki a gémkar alsó tengelyének 13mozgatásához szükséges ívelt nyílást is. Ezt követően ragasszuk össze a frontszekrényt, és tűszegekkel erősítsük meg a kötéseket (1). Vigyázzunk, a függőleges hátlapot (C) a vezetőfülke tetejéhez igazítva ragasszuk be. Állítsuk össze a dobozszerű motorházat is, és lekerekített saroklécekkel (S) kiegészítve adjuk meg a végső formáját. A két szekrényelemet ragasszuk egymáshoz (2), majd ezt követően erősítsük helyére a lökhárító (R) fatömbjét is (3).
Következhet a markolókanál összeállítása. Két gémjét (K) egyszerre vágjuk ki, és fúrjuk ki tengelye furatait, majd két sarokléccel (S) megerősítve a homloklapra (L) ragasszuk fel (4). Magát a kanalat öt síklapból (M, N, 2xO, P) ragasztva állítsuk össze, és alul két kis kazettapánttal fogassuk a gém homloklapjához. Szükség lesz még a kanál rugalmas rögzítéséhez két kis bakra (S), amelyeket a gém homloklapjának (L) a felső részére, a másikat pedig a markolókanál felső peremlécének (P) a közepére ragasszunk fel. A vezetőfülke hídját is állítsuk össze méretre vágott köldökcsapokból (U), sarokléc darabokból (T). A köldökcsapokat a padlólemez (J) furataiba ragasszuk be.
56A munkagép karosszériáját és a kanalas gémet csiszoljuk simára, majd portalanítása után teljes felületén - belül is - kenjük be híg alapozófestékkel. Száradás után újból finoman csiszoljuk át a kocsiszekrény külső felületeit, majd kétszer vonjuk be élénk színű zománcfestékkel.
Következhet a futómű kiépítése. A 12 mm-es köldökcsap rúdból szabjuk le a 210 mm hosszú keréktengelyeket (V), majd a kocsiszekrénybe dugva jelöljük be palástjukon a két oldallap belső méretét. E helyeken fúrjuk át a tengelyeket 1,5 mm-es fúróval, majd a tengelypárt a helyükre illesztve egy-egy lecsípett fejű szeg beszorításával határoljuk be ezt a helyzetüket (5). Kerékként lehetőleg széles futófelületű és legalább 100 mm átmérőjű, műanyagból készült, vagy körkiszúróval készített darabokat használjunk. Ha tengelyfuratuk mérete eltérne a már beszerelt tengelyétől, akkor vagy csőhüvelyekkel, vagy a tengelyvégek leesztergálásával korrigáljuk a 7méretkülönbségeket. A gémet mozgató rudat (X) is dugjuk a helyére, de előbb hajtsunk a bütüjébe egy szemescsavart. Kihajtása után a farudat dugjuk át az ütközőbak és a motorház homloklapjának nyílásán, és a szemescsavar szárára csavarjuk fel a gémet működtető farudat (X).
A gémet a jármű karosszériájára téve, a fatengely helyére illesztésével szereljük fel. A tengelye mellé csepegtetett pillanatragasztóval rögzítsük, majd tengelyének oldalirányú mozgását - a gém középre állítása után - közvetlenül a kocsiszekrény külső oldala felől a tengelybe ragasztott fémcsapokkal határoljuk be. A gém mozgató rúdját (W) viszont már úgy illesszük a helyére, hogy a tolórúdba (X) hajtott szemes csavaron is dugjuk át (6). Ezt a fatengelyt is bőven adagolt pillanatragasztóval rögzítsük a helyére.
A markolókanalat alaphelyzetében egy befőttes gumi karika felhelyezésével rugalmasan rögzítsük, hogy kézzel könnyen lebillenthető legyen (7). A beüzemelési próba során észlelt apróbb hibák kijavítása után már csak színesre mázolt létrát kell a helyére ragasztanunk, végül a vezetőkabin üvegeit imitáló fekete öntapadó műanyag tapétából kivágott lapok és a motorház nyílásokat utánzó csíkok felragasztása (8) után a markolót átadhatjuk új tulajdonosának. A munkagép működése ugyan nem bonyolult, de a kis lurkóknak nem árt gyakorlati oktatás során megcsillantani a jármű előnyös tulajdonságait, amely természetesen nemcsak a homokozóban, hanem a szobában is egyformán élvezetes játékszer.

A nagyításhoz KLIKK ide!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyerek, játék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakószoba több gyerek számára

A gyerekszoba lakás a lakáson belül, amelynek kialakítását a legtöbb szeretet és törődés vezérli. Lakóinak nappali-, háló-, dolgozó-, és vendégszobája is egyben. A szoba alapterülete adott, de a...


Gyerekvédő hálók, rácsok

A gyerekek biztonsága minden szülő számára fontos. Addig nincs is baj, amíg a csöppségek nem kezdenek csúszni-mászni, és amint már járni is tudnak – még ha totyogva is – mindenre megpróbálnak...