Geometrikus pasziánsz

Unaloműző játék, ami több mint időtöltés, mert elemeiből kis szerencsével és jó kombinációs késséggel nagyon érdekes kompozíciókat lehet kirakni. Kicsit hasonlít Vasarely formavariációs kirakó készleteihez, ám azoknál a mi verziónk elemkészlete szerényebb. Csupán 25 hatszögű lapkából és egy kirakó táblából áll, ezért nem nehéz elkészíteni sem. Ugyanis készen nem kapható, így a vele való játék még érdekesebb. S ha egy idő után nem találnánk elég változatosnak és bőségesnek a kompozíciók számát, akkor a bővítésre is több módunk van.

A kirakós játék alapját 64 mm-es körbe szerkeszthető hatszögű lapocskák alkotják. Felületük osztva színezett, egymás mellé illesztésüket egy süllyesztett mezőt tartalmazó tábla könnyíti meg, ami a kialakított kész kompozíciót öszszefogja, és megakadályozza a már kirakott „mű” szétcsúszását is (1). A tábla félbe hajtható, így a helyigénye nem jelentős, a hatszögű elemeket pedig kis fadobozban tárolhatjuk (2).
A tábla és az elemek elkészítése pontos munkát igényel, mert csak akkor lesznek igazán csereszabatosak az elemek, és adnak jó optikai összhatást a koncepciózusan egymásmellé helyezett színes lapocskák.
1 Hogyan fogjunk a játék elkészítéséhez? Nos, először is szerezzünk be 2 mm vastag merev műanyag – sztirol, vagy PVC-lemezt. Lehetőleg sárga színűt válasszunk, mert akkor a festésnél egy színt megspórolhatunk, de a fehér is megfelel a céljainknak. A mérete 365x508 mm, és még 10 mm-es MDF anyagból leszabott két 360x254 mm-es táblára is szükségünk lesz (3). A sarkok pontosan derékszögűek legyenek. A vékony műanyag táblán húzzuk be a sarkokat összekötő átlókat, és az így kapott központból kiindulva szerkesszük fel a középső, majd az ehhez csatlakozó hatszögek kontúrját, valamint a tábla felezővonalait is. Hegyes ceruzával szerkesszünk, mert különben az eltérések összeadódnak, nem lesz pontos a kiosztás, és így a mezőket határoló kontúrok sem. A táblát először vágjuk ketté, majd acélvonalzót használva metsszük be a szélső hatszögek külső kontúrjait.
Éles, hegyes szikét használjunk, és minden bemetszés merőleges legyen a táblák síkjára. A sarkoknál mindig húzzuk túl a kést 1-2 mm-nyire. A bemetszések pontosan a bejelölt vonalon legyenek, és minden bemetszés előtt mártsuk vízbe a penge hegyét. A késsel – több fogással – félig metsszük át a műanyagot.
Ezt követően a középfelező mentén vágjuk ketté a műanyag táblát. Ha elég mélyen bemetszettük az anyagot, akkor az asztal éle mellé helyezett vonal mentén egy határozott mozdulattal kettétörhetjük. A továbbiakban kissé óvatosabban kell dolgoznunk, ugyanis a szélső hatszögek oldalai mentén szakaszról szakaszra haladva kell fokozatosan kitörnünk a táblák középső részét. Előbb a középfelezőre merőleges oldalak óvatos hajlítgatásával hasítsuk tovább a bemetszést addig, amíg az anyag ketté nem reped. A sarkoknál a kés hegyével metsszük teljesen át az anyagot, különben nem fog merőlegesen hasadni. 

3, 4

Ha sikeresen kitörtük a „játékmező” süllyesztékét, akkor háromszögű tűreszelővel igazítsuk ki a sarkokat. A műanyag táblapárt egy-egy csepp pillanatragasztóval ideiglenesen rögzítsük a vastag táblákra, és két kis kazettapánt felszerelésével fogjuk öszsze a két táblát. A pántok szára sülylyesztett fészkekbe, tengelyük pedig a felső táblasík vonalába kerüljön.
Következhet a szabályos hatszögű elemek kialakítása. Szabályosságuk és egybevágóságuk nagyon fontos, ezért nagyon figyelmesen és megfontoltan dolgozzunk. Mivel 25 teljesen azonos hatszögű lapkát kell készítenünk, több megoldás között választhatunk. Célszerű, ha 1-2 mm-es ráhagyással leszabott műanyag csíkokra 64 mm-es köröket karcolunk be hegyes körzővel, és minden darabot egymás mellé szerkesztünk fel. A hatszögek csúcsa azonban ne érjen össze (4), mert így leszabáskor kevesebb lesz majd a selejtes darab. Előbb a párhuzamos oldalakat metsszük be acélvonalzó mellet vezetett késsel, majd a csíkot csiszoljuk pontosan 56 mm szélesre. Merőleges vágások után tördeljük darabokra a csíkot, és a 120 fokos oldalakat már sablont (5) használva metsszük be, majd a felesleges anyagot ezt követően törjük le. Biztonsági tartalékként készítsünk egy pótcsíkot is, mert később ezt is felhasználhatjuk.
6 Ha már az összes hatszöget kialakítottuk, következhet az elemek „kalibrálása”, azaz pontos szögbecsiszolásuk. Ezt vastagabb kartonból összeragasztott alaksablonnal (6) gyakran ellenőrizve végezzük el. A hatszögeket fokozatosan oldalra forgatva csúsztassuk a sablonba, és fény felé fordítva vizsgáljuk meg, melyik oldalából kell keveset lecsiszolnunk. A műveletet üveglapra fektetett csiszolópapíron végezzük el. Ha egy elemet túlcsiszoltunk, akkor tegyük félre, és készítsünk helyette hibátlant. Ne feledjük, a pontosság nagyon fontos. A kész, egyforma hatszögek éleit finoman húzzuk le, és egymás után mindegyiket próbáljuk a pánttal összekapcsolt táblák süllyesztett részébe illeszteni.
Akkor lehetünk megelégedettek, ha könnyen, de nem túl hézagosan illenek egymás mellé, még akkor is, ha össze-vissza forgatjuk mindegyiket. Ha vékony, de egyenletes réseket észlelünk közöttük, az nem baj, mert a festék ezeket majd némileg eltünteti.
A festés legalább olyan „türelemjáték”, mint a hatszögű elemek kiszabása. A legtöbb hatszögön ugyanis több színű mezőre van szükségünk, amit színenként, ragszalaggal lehatárolva kell befestenünk. A színezéshez sárga, piros és zöld modellfestéket használjunk, amit majd finom szőrű lapos ecsettel terítsünk a zsírtalanított felületű részekre (7). Az alapkészlet elemeinek színkombinációit rajzunk (8) alapján fessük be, és nemcsak a felső lapjukra, hanem az éleikre is kenjünk festéket. Ha sárga alapanyagot használtunk, ez jelentősen megkönnyíti a dolgunkat. Az első szín lehatárolásához használhatunk öntapadó tapétát is, a továbbiakban viszont előnyösebb, ha átlátszó ragszalaggal fedjük le a már lefestett részeket. Előbb a sárga mezőket fessük be, majd ezután következhet a piros és zöld részek befestése. A darabok felületét minden szín száradása után tisztítsunk meg a rátapadt ragasztótól és egyéb szennyeződéstől. A kifedőanyagot, ragszalagot a festék felkenése után azonnal óvatosan húzzuk le a darabokról, mert különben a megszáradt festék széle „kirágott” lesz. A modellfestékek általában 6 óra múlva már szárazak, de 12 óra kell a teljes kikeményedésükhöz. A második, harmadik színt mindig közvetlenül a már felkent széle mellé, és kissé egymást átfedve kenjük fel, de a kontúrjuk mindig az elemek csúcsát és a középpontjukat kössék össze.
Amíg az utoljára felfestett részek száradnak, a táblák fedőlapjait – hátoldaluk felborzolása után – teljes felületükkel ragasszuk le (9), és a táblával együtt fessük selymes fényű világos drappra, szürkére, vagy krémszínűre, hogy a színes hatszögek alkotta kompozíciók jól érvényesüljenek a közepén. Most már csak azt kell megvárnunk, hogy a mázolás megszáradjon, és kezdődhet a szórakoztató kirakó játék.
Befejezésül még annyit, hogy ha nehezíteni szeretnénk a játékot, akkor a hatszögeket félbe is vághatjuk, vagy az alapkészletet ilyen elemekkel utólag is kiegészíthetjük. Ezen túlmenően a játékmezőt is növelhetjük, ha rombusz alakú elemekkel tovább bővítjük a készletünket. Akkor viszont a felső, süllyesztett mezőt adó műanyag lemezt új, módosított darabokra kell cserélnünk. A jól sikerült geometriai pasziánszot akár a falra is akaszthatjuk, ha a táblát üvegfogó fémszegletekkel rögzített üveglappal fedjük le, és ha meguntuk, kreálhatunk helyette másik kompozíciót.
Akik pedig a számítógépet jobban kezelik, mint a szikét és a reszelőt, a PhotoShop, AutoCad vagy a Corel bármelyik verziójával könnyen megszerkeszthetik a leírt játékmezőt és az elemek kontúrjainak behúzásával, a kontúrokkal elkülönített mezők kiszínezésével alkothatják meg a saját kompozícióikat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyógyteák gyerekeknek

A gyerekeknek szánt gyógynövényes teáknak nagy hagyományai vannak, áma napjainkban kereskedelmi forgalomban levő gyerekteák összetétele nincs mindig összhangban a tudományos kutatások...


Hinta

A hintázásnak nagyon fontos szerepe van a gyerekek fejlődésében, ezért is található megminden játszótéren. Fontos élettani szerepén túl, szinte minden gyerek szeret is hintázni. Amikor hintát...