Biztonságos játékok és ruhaneműk

2016-12-19 11:19:26 | Módosítva: 2016-12-20 10:18:20

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) rendszeresen vizsgálja a 3 év alatti gyerekeknek szánt játékok és ruhaneműk biztonságát. A biztonsági követelmények ebben a termékkörben a legszigorúbbak, mert mindent, így a játékokat is a szájukba veszik, hiszen a környezetükben lévő tárgyakat elsődlegesen észleléssel, tapintással és ízleléssel „tanulják”. A nem megfelelő szilárdságú és kialakítású, vagy a nem megfelelő anyag-összetételű termékek viszont balesetet okozhatnak, illetve egészségkárosító hatásúak lehetnek.


Mit vizsgáltak?

A csomagoláson a fulladásveszélyre figyelmeztető mondat már eleve szabálytalan, mert 3 év alatti gyermekek számára nem készülhet olyan játék és ruhanemű sem, amely számukra fulladásveszélyes. A leváló kis alkatrészek a játékokon; díszítések, strasszok, gyöngyök, szegecsek stb. a ruhaneműkön fulladásveszélyesek, ezért tiltottak. A hatóság laboratóriumában húzópróbáknak teszik ki az ilyen játékokat és ruhaneműket. Pl. a sípoló játékoknál húzóvizsgálattal ellenőrzik a játékban lévő síp eltávolíthatóságát, illetve azt, hogy a síp belefér-e a kis alkatrészek vizsgálóhengerébe.


További veszélyforrások, a játékokon a kiságyhoz vagy babakocsihoz rögzítéshez szánt alkatrészek. Ezek önmagukban nem tilosak, de a hatóság vizsgálja, hogy a szakszerű használathoz leírás szerepel-e a csomagoláson.

A vizsgálatok után, a hatóság intézkedik a veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról, illetve a kockázatértékelésben felhívja a figyelmet a közepes veszélyekre is, pl. a hegyes végződésekre, amik sérülést okozhatnak.

Szinte lehetetlen felsorolni, hogy amikor kisgyereknek vásárolunk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe. Ez nemcsak gyerekjátékokra vonatkozik, hanem ruhaneműkre is. Ha nem is vásárolunk kifejezetten bababoltokban, nézzük meg alaposan a termékeket. Ezek a boltok nemcsak azért drágák, mert a „márkát” meg kell fizetni, hanem mert szakemberek tervezik a játékokat, ruhákat. Hosszú évek tapasztalatára és a már ismert balesetekre támaszkodnak a tervezők. Látni fogjuk, hogy a díszítések még a cipőkön, overálokon, sapkákon stb. is zömmel hímzések, kerülik a ringlis gomblyukat (helyette az is varrt), sok a tépőzár. Ezek nem tudnak leesni, így a kisgyerek nem tudja a szájába venni. Tilos (a hatóság be is tiltja), amikor a kabátokon, overálokon a kapucni behúzója gumi, mert a rajta lévő műanyag vagy fém zsinórstop, olyan erővel tud visszacsapni a kisgyerek arcába, hogy súlyos szemsérülést okozhat. Az egyéb kapucnis ruhaneműkön sem lehetnek hosszú behúzó madzagok, mert a nyak köré tekeredve veszélyesek.

Játékoknál is nézzük meg a nagy gyártók termékeit. Próbáljuk felmérni, hogy mi miért éppen olyan, amilyen. A plüss állatok szemei, díszei is mind varrva legyenek, az nem tud leesni. Csak ilyennel engedjük aludni a gyereket, és ne legyen hosszú kígyó se a gyerek „alvókája”.A 3 év feletti gyerekekre nem vonatkoznak ilyen szigorú szabályok, de a biztonság kell, hogy legyen a legfontosabb mindig. A ruhákon, nadrágokon, kabátokon, fürdőruhákon ne legyenek díszítő gombok, a megkötők végein gyöngyök, sőt még csomó se, mert a mászókákon, csúszdákon beakad (ez a felnőtt fürdőruhákra is vonatkozik, amikor a csúszdaparkba megyünk). A nyakra tekert, hosszú sál még évekig, akár kisiskolás korig kiváltható nyakmelegítővel, amit könnyebb is felvenni, és nem tud beakadni a mászókán, csúszdán. A cipők talpán a sarok ne emelkedjen ki, mert szintén beakad a mászókán, kötéllétrán stb.

A hatósági vizsgálatoktól függetlenül is keressük mindig a biztonságos termékeket gyermekeinknek. Ne csak 3 éves korig, utána is. Az óvodás és iskolás gyerekek egyre több mindent csinálhatnak egyedül, már nem lessük minden lépésüket. Azzal is vigyázunk rájuk, ha körültekintően vásárolunk számukra, és a felesleges veszélyhelyzeteket igyekszünk megelőzni.

Az NFH által vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható: www.nfh.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

E-kereskedelem és kettős termékminőség

Az e-kereskedelem szabályozása és a kettős termékminőség megszüntetése áll a fogyasztóvédelem középpontjában az idén, de kiemelt feladat maradt a termékbemutatók ellenőrzése is.


Békéltető Testületi eljárás

Mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, hogy valamilyen megvásárolt termékkel vagy megrendelt szolgáltatással nem voltunk elégedettek, és panaszt tettünk a vállalkozásnál. Összefoglaló néven...