Cellacsere

Ha megöregedett az akkumulátor

A folyamatosan terjed akkumulátoros szerszámgépek sok elnnyel szolgálnak használóiknak. Az akkuk élettartama azonban véges. Különösen igaz ez az alkalmilag használt szerszámokra, ahol a gép két-három év után még szinte újnak mondható (hiszen alig volt használva), az akku viszont tönkremegy. Az idszakos használat egyáltalán nem kedvez az NICd akkuknak.

Innen kezdve nagy bajban vagyunk, mert a tartalék akku ára sokszor egyáltalán nem áll arányban a szerszámgép árával. Márkás géphez akár 15-20 ezer forintba kerülhet a pótakku, igaz ez garantáltan jó minség, a márkátlanhoz meg esetleg már egyáltalán nem találunk. Ilyenkor segíthet rajtunk egy kis – jó értelembe vett – barkácsolás.
Kapható ugyanis a kereskedelemben olcsón is tartalék akku, de a gépválasztéknál jóval szerényebb kínálatban. Mi például találtunk 2 ezer forintért 18,8 V-os akkut, de persze a kifáradt akkunk csak 16,4 V-os, ráadásul formailag különböz, így a két egység nem kompatíbilis egymással.
Kívülrl! Az akkuházat szétszedve már jóval kevesebb különbséget találunk. Ugyanazok az 1,2 V-os NiCd cellák vannak mindkettben, méretben és kapacitásban egyaránt. Ha ez utóbbiban esetleg lenne némi különbség, az sem okoz gondot. Kézenfekv tehát a cellák kicserélése az eredeti házban. Konkrét esetünkben az új garnitúra egy elemét elhagytuk, hiszen a 16,4 V-os névleges feszültséghez csak 14 cella kell (ennyi volt az eredeti is), az új egységben pedig 15 van. A ponthegesztett lemezösszekötést egyszeren elcsíptük, és a sorba kapcsolt rendszer utolsó elemét ezzel leválasztottuk.
Ahol nem muszáj, ott ne forrasszunk. A szabaddá váló lemezátkötés alkalmas a csatlakozó vezeték befogására. Használhatunk érintkez sarukat is, amiket feltolhatunk a csonka lemezátkötésre. Ha a formai kialakítás miatt mégis forrasztásra kényszerülünk, akkor alaposan tisztítsuk meg a cella érintkezjét, használjunk forrasztóvizet, és igyekezzünk a lehet leggyorsabban forrasztani, hogy a cella ne melegedjen fel túlságosan.
A cellacseréhez használt „donor” akku kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy formájában és méretében a lehet legjobban hasonlítson a befogadó akkuházra. Akkor valószínleg ugyanolyan cellák vannak benne, és el is fognak férni a régi tokban. A nagyobb feszültségbl tudunk cellát elhagyni (hogy a szerszámunkkal és töltjével is kompatibilisek maradjunk), a kisebb feszültségt megnövelni viszont nem lehet.
Egyes szakcégeknél kaphatók különálló akkucellák, de ezekre házilag nehezen tudnánk átkötéseket forrasztani. A cég viszont rendelkezik a megfelel célszerszámmal, és elvégzi a cellacserét – persze külön díjazásért.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A jövőorientált rendszer

A mindennapi élet számos területén az újratölthető akkumulátor technológia már csaknem átvette a hagyományos hálózati megoldás elsődleges helyét. A mobiltelefonoknál, laptopoknál, akkumulátoros...


Kertápolás akkus gépekkel

Az immáron több mint 25 éve Magyarországon működő Andreas STIHL Kft. megalakulása óta aprofi fogyasztók igényeit kívánja kiszolgálni. Ikonikus termékén, vagyisa STIHL láncfűrészen...